Argeşul se află printre judeţele cu un mare număr de obiective turistice, unele unicat, care ar putea fi destinaţii de vacanţă sau de weekend deosebite.
Judeţul Argeş este situat în sudul României, iar oraşul de reşedinţă al acestuia este Piteşti. Este învecinat cu judeţele Sibiu, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Olt şi Vâlcea. De asemenea zona este delimitată la nord de munţii Făgăraş. Judeţul Argeş se prezintă în faţa vizitatorilor cu o serie de atracţii deosebite printre care se numără chei, cascade, peşteri, lacuri, renumite vestigii arheologice, culturale şi istorice.
Cetatea Poenari
Poenari este una dintre cele mai impresionante cetăţi din România. Pentru priveliştea asupra Cheilor Argeşului, Barajului Vidraru şi Munţilor Făgăraş merita să urcaţi cele 1480 de trepte ale clădirii. Cetatea lui Negru Vodă, construită în secolul al XIV-lea, se afla lângă localitatea Arefu, aproape de baraj. Domnitorul Vlad Ţepeş a avut reşedinţa între aceste ziduri, fiindu-i loc de refugiu şi fortăreaţă în calea cotropirii otomane.
Transfăgărăşan
Transfăgărăşan sau DN7C este una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, încercată, cu pedala pe acceleraţie, la maxim şi de cei de la Top Gear. Drumul şerpuieşte printre Munţii Făgăraş ca să lege două regiuni istorice, Muntenia şi Transilvania. Aveţi drum întins, 90 de kilometri construiţi cu trudă de către armata romană, în perioada 1970-1974. Cel mai înalt punct al şoselei montane este la Bâlea Lac, 2.034 de metri. Este depăşită, în prezent, de Transalpina, cea mai înaltă sosea, în Pasul Urdele cu 2.145 de metri.
Barajul Vidraru
Lacul de acumulare a fost construit în anul 1965, pe o suprafaţă de 893 de hectare. Barajul a adunat apele râurile Buda şi Capra pentru prevenirea inundaţiilor şi pentru producerea energiei electrice.
Barajul Vidraru din Argeş este unul dintre locurile preferate de cei pasionaţi de sporturile extreme. Pe zidurile înalte, ce măsoară 166 de metri, numeroşi teribilişti încerca senzaţii tari, aruncându-se în gol, menţinuţi doar de o coardă.
Mănăstirea Curtea de Argeş
Legendara Mănăstire Curtea de Argeş este una dintre cele mai vizitate ansambluri arhitecturale din România. În interiorul catedralei se află şi fântâna meşterului Manole, constructorul de legenda al ctitoriei domnitorului Neagoe Basarab. Se spune că, zidarii au fost lăsaţi pe acoperiş pentru a nu mai putea realiza o altă construcţie şi mai frumoasă. Pe locul în care a căzut Manole a apărut un izvor, astăzi Fântâna Meşterului Manole.
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii-Conacul Goleşti
Când ajungeţi în Argeş, nu uitaţi să vă opriţi şi la Conacul Goleşti, în prezent Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii. Construit în satul Ştefăneşti, conacul familiei Goleşti, care se întinde pe aproximativ 14 hectare, ascunde povesti nebănuite. Conacul este prima construcţie laică medievală fortificată din ţara noastră.
Un alt punct de atracţie al domeniului este prima şcoală gratuită cu predare în limba romana, Şcoala slobodă obşteasca. În conacul Goleşti şi-a petrecut prima noapte în Ţara Românească, regele Carol I, iar Tudor Vladimirescu, conducătorul pandurilor, şi-a petrecut aici ultimele zile de libertate.
Cascada Văii Rele de la Nucşoara
Comuna Nucşoara din Argeş ascunde una dintre cele mai frumoase cascade din ţara noastră. Mai puţin cunoscută, dar nu mai puţin spectaculoasă este Cascada din Valea Rea. Dacă ajungeţi în Munţii Făgăraş, primăvara, debitul cascadei este unul impresionant.
Ca să ajungeţi la cascada ce porneşte din Vârful Moldoveanu, cel mai înalt masiv din Carpaţi, veţi traversa Tara Făgăraşului, prin munţi spre Portiţa Vistei. O altă variantă poate fi şi să porniţi din comună Nucşoara spre Valea Râului Doamnei, pe un drum forestier de aproximativ 40 de kilometri, care merge parcurs cu maşina de teren.
Mănăstirea Corbii de Piatră
Mănăstirea Corbii de Piatră este unul dintre obiectivele turistice în Argeş pe care nu trebuie să îl rataţi. Este cea mai veche mănăstire rupestră din România, aceasta datează din secolul al XIV-lea. Aşezământul a fost săpat în stânca dură, cu ajutorul daltei şi ciocanului, în satul Jgheaburi, ceea ce face din această biserică un loc unic în România. Se spune că unul dintre locurile amenajate aici, ar fi servit domnitorului Neagoe Basarab drept tribunal în aer liber.
Munţii Iezer – Păpuşa
O ieşire în natură este cea mai bună pastilă pe care ar putea-o recomanda un medic. Aerul rece al muntelui, peisajele create de natură şi drumul susţinut de efort sunt reţetă perfectă pentru o stare de bine. De pe platoul montan se pot zări, în depărtare Munţii Piatra Craiului, Munţii Făgăraş şi Munţii Bucegi.
Munţii Iezer – Păpuşa sunt înconjuraţi de apele Dâmboviţei şi ale Doamnei, iar punctul cel mai înalt este Vârful Roşu cu 2.469 de metri.
Lacul Învârtita – Nucşoara
Lacul Învârtita cunoscut şi ca Lacul Nucşoara este un alt loc unic din Argeş, pentru că s-a format pe gips. Da, aţi citit bine, lacul s-a format din rocă solubilă şi sulfat de calciu, fiind singurul de acest fel din România. Lacul din Nucşoară se afla la o altitudine de 780 de metri şi are o suprafaţă de 2,2 hectare. Apele sale, alimentate de izvoare sulfatate, calcice, şi sodice pot fi folosite şi în scopuri balneare.
Planetarium, Piteşti
Pe strada Armând Călinescu, la numărul 44 se afla primul planetarium digital din ţară şi cel de-al treilea din lume. Acest minunat instrument, prin care putem descoperi astrele cereşti, a fost inaugurat în anul 2008. Planetarium este găzduit de Muzeul Judeţean Argeş, care în urmă cu 30 de ani organiza prima expoziţie multimedia dedicată ştiinţelor naturii şi ecologiei.