spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeTurismOază de relaxare la Gyula

Oază de relaxare la Gyula

Oraşul Gyula aflat la graniţa României cu Ungaria oferă celor care ajung aici zeci de obiective pentru tratamente, dar şi pentru relaxare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Oraşul Gyula, situat în sudul Ungariei, la graniţa cu judeţul Arad, a devenit principala destinaţie de vacanţă sau de weekend a românilor din tot vestul ţării. Ştrandul Băilor Cetăţii este considerat cel mai frumos dintre ştrandurile cu băi termale din Ungaria, în competiţia cu celelalte centre SPA (sanitas per aquam) similare, cum sunt cele din Battanya şi Oroszhaza. Întins pe o suprafaţă de 8,5 hectare, acesta este amplasat într-un parc secular ocrotit de lege, în apropierea unui castel medieval – care în urmă cu 600 de ani a aparţinut lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin – şi pune la dispoziţia turiştilor nu mai puţin de 19 bazine termale şi wellness, cu valuri artificiale şi jacuzzi, dar şi un bazin olimpic de înnot agreat în cantonamente până şi de naţională de polo a Ungariei.

Băile Cetăţii sunt deschise în fiecare zi, între orele 8 şi 18, iar în timpul verii programul este prelungit până la ora 20. Preţul biletului de intrare este de circa 6,5 euro.

Oraşul Gyula se afla dincolo de graniţă, la doar 126 km de Timişoara şi 76 km de municipiul Arad, pe traseul Timişoara – Arad – Chişinău Cris – Vama Vărsând. Accesul în ţara vecina se face doar pe bază de carte de identitate, nefiind necesară viză, cartea verde sau asigurarea medicală.

Băile Termale

 

Băile Cetăţii se mândresc cu o suprafaţă de apă de cca. 5 000 m² şi în total 16 bazine. Apa termală de 72 °C ce izbucneşte la suprafaţă de la o adâncime de 2.005 m este recomandată în primul rând la tratarea bolilor aparatului locomotor, bolilor nervoase localizate, la tratamentele de reabilitare în urma accidentelor şi post – operatorii şi la bolile inflamatorii de natură ginecologică. Apa termală cu conţinut alcalin – hidrogen-carbonat – florid şi datorită acestui conţinutului ridicat de minerale are o nuanţă maronie.

În secţia de tratament deschisă atât vara cât şi iarnă, sub supravegherea medicului specialist reumatolog, se poate beneficia de servicii precum împachetări cu nămol, tratamente galvanice şi de electroterapie, băi carbogazoase, băi cu greutăţi, tratamente cu masaj subacvatic, respectiv gimnastică medicală şi înot medical.

Parcul ancestral

 

Băile Cetăţii din Gyula se găsesc în parcul cu suprafaţa de 8,5 hectare având statutul de rezervaţie naturală, ce face parte din Castelul Almássy de odinioară. Staţiunea balneoclimaterică constituie în fiecare anotimp locul ideal de odihnă pentru cei dornici de delectare.

Parcul ancestral cu rarităţile sale botanice şi vechime de peste 200 de ani are o vrajă anume dată de cele peste 10.000 plante de flori, aproape 100 specii de copaci, respectiv de tufe şi arbuşti.

Centrul Wellness

 

Cea mai semnificativă şi activă parte indispensabilă pentru relaxare este centrul wellness. Centrul are nenumărate elemente printre care jet de apă, duş pentru masaj la gât, coridor cu valuri, bănci cu hidromasaj, piscină jacuzzi. În galeria de deasupra piscinei de aventură există o terasă unde vă puteţi odihni, citi sau relaxa.

Din Centrul Wellness se deschide Parcul de saune Castello. Serviciile acestuia pot fi accesate dacă pe lângă biletul de intrare pentru băile termale cumpăraţi şi biletul de intrare pentru parcul de saune. La parcul de saune în cursul zilei se intră pe poarta de iarnă, poarta dinspre podul de piatră şi cel de lemn (pentru oaspeţii Hotelului Erkel poate fi folosit coridorul de trecere dintre hotel şi băi).

Cetatea Medievală din Gyula şi Bastionul Cetăţii

 

Construită în secolul XV-lea, Cetatea Medievală din Gyula este singura cetate din cărămidă rămasă neatinsă dintre cetăţile din câmpie. Începerea construcţiei se leagă de numele nobilului Maroti Janos din Macso, iar finalizarea sa de numele lui Corvin Janos. El a construit rondela numită Bastionul Corvin, care se află în apropierea porţii de la Kerecseny.

După asaltul de la 1566 oraşul a fost sub influenţă otomană timp de 129 de ani, abia în 1695 reuşindu-se alungarea turcilor din ţară. În cele din urmă, în timpul lui Harruckern Janos, cetatea a funcţionat ca şi loc pentru manufacturarea berii şi a pălincii, şi chiar ca şi închisoare. Dintre cele 7 camere, una reprezintă arhiva şi sala de şedinţelor consiliului judeţean.

În 2005 cetatea a fost renovată şi deschisă publicului larg, în muzeul cetăţii, vizitatorii având ocazia de a cunoaşte istoria militară a cetăţii.

Monumentul multifuncţional deserveşte ca şi teatru în fiecare vară începând din anul 1964 spectacolele putând fi vizionate în două locaţii: în incinta cetăţii în curtea renascentistă şi pe scena de pe lacul de lângă Cetatea Medievală Gyula.

Cetatea Medievală este unica cetate din cărămidă rămasă în condiţii bune din Europa Centrală, unde cele 24 de săli istorisesc întâmplările a şapte secole. Din belvedere sau bastion cum mai este numit se deschide o panoramă pitorească asupra oraşului.

 

Grădina de bambuşi

 

Grădina de bambuşi a lui Nagy László, care se întinde pe suprafaţă de 2000 m², cuprinzând 18

soiuri diferite şi 102 specii de bambuşi, este una dintre cele mai mari colecţii de acest gen din

Europa. Mai ales speciile de bambuşi din Asia, dar şi lotuşi, palmieri şi bananieri din Africa sau

America de Nord tolerează sau chiar preferă clima noastră. „Conform credinţei chinezeşti,

bambuşii sunt înconjuraţi de o energie creatoare” – spune proprietarul grădinii.

Mugurii de bambus sunt buni pentru consumul uman, sunt sănătoşi şi se cunosc mai bine de 5.000 de moduri

în care bambusul poate fi folosit, printre altele pentru fabricarea lambriurilor, evantaielor, vaselor

presate, a echipamentelor de luptă, ba mai mult şi structura acoperişurilor la case se poate

construi din acesta. În grădină se şi pot achiziţiona puieţi bambuşi crescuţi special pentru

comercializare.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...