spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeTurismVacanţă de vară la Varna

Vacanţă de vară la Varna

Numărul mare de evenimente şi obiective turistice importante fac din Varna o adevărată capitală a Mării Negre.

 

Varna este cel mai mare oraş aflat pe litoralul Marii Negre şi al treilea ca mărime din Bulgaria, după Sofia şi Plovdiv, aflat la o distanţă de circa 102 km de Vama Veche la nord. Varna este cunoscută ca staţiune pe plan internaţional de peste 50 de ani, dar începuse să atragă iubitorii de plajă şi bai la mare încă de la începutul secolului al XX-lea. Localitatea este situată în golful cu acelaşi nume, al doilea că mărime al Bulgariei. Pantele platoului Frangen se ridică în nord, iar în sud se găseşte platoul Avren. Între centrul oraşului şi cartierele rezidenţiale Asparuhovo şi Galata se întinde podul Asparuhov, cel mai lung din Bulgaria, peste canalul care traversează oraşul, legând marea de limanul Varna.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Vârful sezonului turistic este între iunie şi sfârşitul lui septembrie, când, potrivit statisticilor, oraşul îşi dublează populaţia. Varna are câteva plaje lungi, de nisip, care separa oraşul de mare şi pe alocuri ating lăţimea de 50 m. Plajă centrală este cea mai veche, fiind amenajată în 1926. Hotelurile şi casele de odihnă din oraş oferă numeroase locuri de cazare, dar puteţi închiria camere şi de la particulari.

Cazarea în Varna porneşte de la 160 de lei pe noapte.

Numărul mare de evenimente culturale şi obiective turistice importante face din Varna o adevărată capitală a Mării Negre. În acest oraş se ţin anual numeroase festivaluri culturale naţionale, majoritatea fiind reunite sub sloganul (Varna estivala).

Plajele nu sunt însă sigurele destinaţii pentru care merită să alegeţi să vă petreceţi vacanţa de Varna oraşul fiind bogat în tot felul de obiective turistice.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Aceasta este catedrala oraşului, unul dintre simbolurile Varnei, pe care o domină prin dimensiunile ei impunătoare. Piatra de temelie a fost pusă în 1880, iar faimosul arhitect Gencho Kunev din Triavna a terminat-o în anul 1886. Biserica are trei altare, multe icoane preţioase, fresce şi candelabre.

Termele Romane

Sunt cele mai mari bai publice romane descoperite până acum în Bulgaria (o suprafaţă de 7.000 de m2), construite în secolele II-III. Pereţii termelor s-au conservat până la o înălţime de 18 m, alături de capiteluri, coloane, statui şi inscripţii.

Biserica Sfântă Fecioară Panaghia

Construită în anul 1602, este cea mai veche biserică din Vamă, numită de localnici (Mică Maica Domnului). Legenda spune că o icoană făcătoare de minuni a fost găsită de creştini în apropierea oraşului, atârnând în aer printre ramurile unui copac secular. Impresionaţi de miracol, oamenii au luat-o şi au hotărât să construiască o biserică în care s-o păstreze.

Icoană a fost adusă în taină la Varna, iar biserica a fost ridicată pe temelia alteia, mai vechi. Potrivit legilor otomane, constructorii au îngropat biserica în pământ, deoarece acoperişul ei trebuia să fie mai scund decât un călăreţ turc.

Biserica are un altar valoros din lemn. Mulţi arheologi de seamă cred că aici ar fi îngropat regele Vladislav Warnehczyk.

Muzeul Naval Naţional

A fost fondat în anul 1923 şi se afla în sudul Grădinii Mării, într-o clădire ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Expoziţia compusă din 12 săli dispuse pe două niveluri prezintă istoria flotei navale bulgăreşti şi a transportului pe apă din ţară.

Muzeul deţine o colecţie foarte bogată de machete de corăbii, nave, mine marine şi ancore. În curtea muzeului se afla de asemenea exponate foarte interesante.

Planetarium

Este primul planetariu din Bulgaria şi a fost construit la Observatorul Astronomic Nicolaus Copernic.

Diametrul cupolei este de 10,5 m şi în turnul planetariului a fost montat un pendul Foucault lung de 17,6 m, care demonstrează rotaţia Pământului în jurul axei sale. În faţa clădirii a fost ridicat un monument în cinstea lui Copernic.

Muzeul de Istorie Naturală

Clădirea construită la începutul secolului al XX-lea se afla în Grădinile Mării şi prezintă geologia, flora şi fauna din regiune. Terariul a fost inaugurat în 1998 şi are cea mai bogată colecţie de animale exotice din Bulgaria.

Muzeul Etnografic

 

Este situat într-o clădire cu două etaje, construită în anul 1860, care reprezintă unul dintre puţinele exemple conservate de arhitectură tradiţională a oraşului. Muzeul prezintă viaţa de zi cu zi şi cultura populaţiei locale, îndeletnicirile tradiţionale şi felurile în care oamenii îşi câştigau existenţa.

Teatrul Dramatic Stoyan Bachvarov

Clădirea neobarocă este una dintre cele mai frumoase din Varna şi se afla într-o piaţă cu fântâni, la intrarea în oraş. Proiectul aparţine unuia dintre cei mai faimoşi arhitecţi bulgari ai vremii, Nikola Lazarov, care a creat o structură magnifică demnă de orice oraş european. Piatra de temelie a fost pusă în 1912, clădirea fiind terminată în 1932.

 

Acvariul

 

Este o compoziţie marină de excepţie, unică în Bulgaria, şi a fost inaugurat în 1932. Acvariul cel mare conţine forme de viaţă din Marea Neagră: peşti, moluşte, crustacee şi mamifere. În faţa clădirii există o machetă uriaşă în relief a Mării Negre şi a liniei coastei.

Delfinariul

 

Este unicul delfinariu din Bulgaria şi în acelaşi timp una dintre cele mai interesante atracţii din Grădinile Mării. A fost inaugurat în 1984 şi este vizitat de majoritatea turiştilor. În mijlocul clădirii este un amfiteatru cu locuri şi un bazin cu diametrul de 12 m şi adâncimea de 6 m, unde delfinii dresaţi oferă spectacole vizitatorilor.

Muzeul Arheologic

 

A fost fondat în 1906, istoria sa fiind asociată cu numele faimoşilor fraţi arheologi cehi Skorpil, care au activat în Bulgaria după dobândirea independenţei ţării în 1878. Este adăpostit într-o clădire neobarocă, fost liceu pentru fete, şi este unul dintre cele mai bogate muzee arheologice din Bulgaria, etalând peste 100.000 de exponate din diverse epoci, până în secolul al XIX-lea.

Deţine cele mai mari colecţii din Bulgaria de statui şi sculpturi antice, vase, basoreliefuri medievale şi decoraţiuni, podoabe din aur. Sunt considerate cele mai vechi obiecte de aur prelucrat din lume. Sunt expuse în muzeu şi obiecte găsite în necropola Varna, şi morminte preistorice din epoca de piatră (3200-3000 I.H.).

Grădinile Mării

 

Este unul dintre principalele obiective turistice din Varna, situat pe faleza înaltă şi oferind panorama Marii Negre din multe locuri. Razoare de flori colorate, pâlcuri pitoreşti de arbori, alei umbrite, zone de apă şi monumente – toate acestea sunt caracteristicile unei adevărate opere de artă.

Crearea sa a început la sfârşitul secolului al XIX-lea, când municipalitatea oraşului l-a angajat pe arhitectul peisagist ceh Anton Novak, care beneficia de o vastă experienţă, câştigată în grădinile palatelor vieneze. Locul ales pentru parc a fost în exteriorul zidurilor cetăţii.

Tot în parc, în apropiere de malul mării, a fost amenajata prima plajă din Varna, în 1926, cu o scară monumentală din piatră cu terase deasupra falezei. În parc există multe locuri de relaxare sau care merită să fie vizitate: Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Naval, Planetarium, Grădina zoologică, Terariul, Teatrul de vară, Delfinariul şi Acvariul, un bazin pentru înot, terenuri de tenis, restaurante, cafenele, discoteci şi zone de joacă pentru copii. La intrare există un complex în care se ţin festivaluri şi o colonadă cu arcade.

Pădurea de piatră

 

Pădurea de piatră este situată în partea de vest a oraşului Varna, la 23 km şi face parte din patrimoniul UNESCO. Este compusă din coloane de piatră cilindrice aflate într-un mic deşert ce se întinde pe 7 km pătraţi. Coloanele de piatră au suprafaţa poroasă, au înălţimi de până la 5 – 6 m şi grosimi între 30 cm şi 3 metri. Ele sunt formate din gresii calcaroase, care conţin multe fosile – scoici, melci. Majoritatea au o cavitate şi goale pe interior,unele fiind crăpate orizontal.

Prima impresie este a unui templu distrus, dar există o serie de teorii referitoare la originea fenomenului, împărţită în două grupuri – formarea organică, rezultat al activităţii coralilor, sau de origine minerală prin eroziunea rocilor, formarea de nisip şi concreţiuni calcaroase.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...