Sovata sau Perla judeţului Mureş, aşa cum este cunoscută, atrage anual zeci de mii de turişti atât din ţară, cât şi de peste hotare.
Staţiunea balneoclimaterică Sovata este situată la palele Munţilor Harghita. Aceasta este renumită pentru eficienţa tratării sterilităţii la femei, dar şi a diferitelor afecţiuni ginecologice. Sovata atrage anual zeci de mii de turişti, însă aceasta a apărut pe harta staţiunilor balneoclimaterilce renumite în Europa încă din anul 1850. Potrivit adevărul.ro, lacurile cu ape clorurate şi sodice, cât şi nămolul din ele, cu proprietăţi terapeutice, au făcut din staţiune o destinaţie ideală de vacanţă şi de tratament, indiferent de sezon.
Mica staţiune, cunoscută ca Băile Sovata, a intrat în memoria colectivă în urmă cu o sută de ani, când profesorul Haţieganu, de la Cluj, a vorbit pentru prima dată de proprietăţile benefice ale apei sărate din Lacul Ursu şi a nămolului de Sovata. Aici se vindecă probleme ginecologice precum sterilitate – chiar şi cea de natură endocrinologică, anexite, uter infantil, orice tipuri de inflamaţii vaginale, chisturi ovariene mici şi afecţiuni reumatismale degenerative.
Pe lângă curele cu nămol, băile galvanice şi cele cu apă sărată sunt remediul perfect pentru afecţiunile reumatice, dar şi cele de circulaţie. Tot la Sovata scăpăm şi de stresul zilnic şi chiar de epuizarea psihică prin oxigenoterapie. „Procedura numită baie galvanică 4 celulară este o procedură care se adresează afecţiunilor extremităţilor mâini respectiv picioare în cazul în care avem inflamaţii sau tulburări ale circulaţiei (…), iar oxigenoterapia constă într-un program în care se inhalează oxigen timp de zece minute. Este oxigen 95% concentrat. Foarte important pentru persoanele care lucrează mult în spaţiu închis, majoritatea dintre noi fiind în această situaţie. După cinci şedinţe de oxigenoterapie se obţine cam ce am obţine un sejur de două săptămâni cu alergare intensă într-un spaţiu cu aer curat”, spun specialiştii.
Lacul Ursu
Renumele staţiunii Sovata se datorează lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate şi sodice, prezentând fenomenul de heliotermie. Mai exact, pe timpul verii, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apă sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac helioterm din sud-estul Europei, să varieze între 10-20°C la suprafaţă, 30-40°C la adâncimea de un metru şi 40-60°C la adâncimea de 1,5 metri.
Potrivit adevărul.ro, format în anul 1875 odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa păraielor ce coboară de pe versanţii din apropiere, Lacul Ursu este cel mai important lac sărat şi helioterm din Europa. Acesta are forma unei piei de urs – de aici şi numele. Lacul se întinde pe o suprafaţă de peste patru hectare, iar adâncimea apei depăşeşte 18 metri. Caracterul helioterm al lacului s-a descoperit în 1901.
Lacul Tineret
Cea mai recentă atracţie a staţiunii este unicul lac cu apă dulce, denumit lacul Tineretului. Aici turiştii se pot îmbăia şi se pot plimba cu bărcuţele puse la dispoziţie de autorităţi. „Pe vremuri a fost o zonă mlăştinoasă care s-a umplut cu apă. După aceea în baza anumitor studii a fost desecată zona. Noi am refăcut aceste studii, am refăcut acest lac şi va fi mai mult o zonă pentru tineret, o zonă unde cei care doresc într-adevăr să se dea cu bărcile sau să sară în apă dulce, pentru că în apă sărată acest lucru este interzis, atunci pot veni la Lacul Tineretului. Astfel şi tinerii se pot simţi bine la Sovata”, spune fostul primar din Sovata, Peter Ferenc.
Salina Praid
Odată ajunşi în această zonă puteţi vizita şi Salina Praid, o adevărată comoară, încă de pe vremea Legiunii a V-a Macedonică a imperiului Roman. Vorbim de mina de sare, unică în România, prin faptul că turismul subteran, tratamentul de speleoterapie şi exploatarea minieră se îmbină într-o armonie perfectă.
Salina Praid nu înseamnă, însă, doar tratament, înseamnă şi artă. Arta vinului mai exact. Potrivit adevărul.ro, la aproape 100 de metri sub pământ se află cea mai renumită şi diversificată Galerie a Vinurilor. Aici îşi au casa peste 550 de soiuri de vin din 6 ţări europene. Unică în Europa, Galeria poate deveni, la cerere, spaţiul unei nunţi de vis cu 500 de locuri.
Mină activă
Unică în Europa prin statutul ei, din Salina Praid se extrage anual peste 150 de mii de tone de sare. Peste 90% la sută din această cantitate este folosită în industrie şi mai ales pe drumurile înzăpezite ale ţării. „În jur de 750 de tone livrăm, exploatăm şi scoatem afară din subteran, care înseamnă anual 150 de mii de tone. În jur de trei la sută se foloseşte pentru sarea alimentară şi tot restul de 97% se foloseşte pentru industrie. Salina Praid nu produce deloc sare alimentară. Doar sare pentru industrie şi din această cantitate 96% este pentru drumuri. Din 1762, când a fost prima excavaţie subterană aici la Salina Praid, am reuşit acum să exploatăm doar 2% din acest zăcământ”, a declarat directorul Salinei.
Anual, peste 450 de mii de turişti vizitează Salina Praid. Intrarea în orăşelul de sare se face doar cu autobuzele care pleacă din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora opt dimineaţa.