Un botoșănean, care a pus la punct o afacere cu droguri, a fost dat în urmărire internațională, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare. Acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și cultivare, deținere, transport și vânzare de droguri de risc, Florin Zaharia, în vârstă de 38 de ani, din comuna Hudești, s-a ales cu o pedeapsă de trei ani și patru luni de detenție.
Sentința definitivă a venit la sfârşitul lunii aprilie, după o decizie a Curții de Apel Suceava. Pentru că nu a fost găsit la domiciliu, botoșăneanul a fost dat în consemn, numele său figurând pe site-ul poliției române la rubrica „Persoane urmărite”.
Grupare anihilată în 2021
Gruparea a fost anihilată în toamna lui 2021, când structurile de combatere a criminalității organizate din județ au identificat și arestat mai mulți suspecți implicați în această activitate ilegală.
Potrivit informațiilor obținute, la începutul anului 2021, un grup format din mai multe persoane, printre care Florin Zaharia, Ștefan-Constantin Zvîncă, Alin-Valentin Vorniceanu, Andreea-Cătălina Zvîncă (fostă Cabulcă), Alexandru Zvîncă, Alexandra Lavinia Vorniceanu, Violeta Zaharia, Alexandru Grosu și Valentin-Ilie Litră a pus bazele unei organizații infracționale specializate în cultivarea și distribuția ilegală de cannabis. Aceștia au acționat în mod coordonat, fiecare având un rol bine definit în operațiunea lor ilegală.
Droguri plantate la stână
Principalul suspect, Florin Zaharia, a fost responsabil de procurarea semințelor de cannabis și de asigurarea acestora pentru ceilalți membri ai grupului. Ștefan-Constantin Zvîncă și Alin-Valentin V. (n.r. – minor la data comiterii faptelor) s-au ocupat de cultivarea plantelor, iar Andreea-Cătălina Zvîncă (fostă Cabulcă) a fost responsabilă de întreținerea plantelor de cannabis.
Investigațiile au relevat că aceștia au început cultivarea plantelor de cannabis în diverse locații, printre care grădini și stâne. Astfel, în satul Hudești, la locuința lui Florin Zaharia, și-au înființat o cultură de cannabis, cultivând un număr de zece plante. Ulterior, plantele au fost îngrijite și dezvoltate în grădina lui Ștefan-Constantin Zvîncă și la stâna aparținând mamei principalului suspect, Violeta Zaharia.
Anchetatorii spun că din semințe ar fi ieșit 10 plante, cinci dintre ele fiind „pitite” față de cel care a asigurat finanțarea.
Droguri procesate pentru vânzare
Gruparea nu s-a oprit aici. În luna august a anului 2021, Florin Zaharia a recoltat trei plante de cannabis de la stână, transportând ulterior mugurii recoltați la domiciliul său, unde i-a procesat și pregătit pentru vânzare. În același timp, subordonatul său, Alin-Valentin Vorniceanu, a fost implicat în recoltarea și pregătirea altor plante de cannabis pentru comercializare.
Ulterior, tinerii au recoltat inflorescența, pe care au pus-o la uscat în podul unei anexe gospodărești. Când fragmentele vegetale s-au uscat, tinerii le-au mărunțit, după care s-au apucat să caute clienți pentru droguri, prețul fiind în jur de 70 – 100 de lei gramul.
Informațiile au ajuns și la polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani, care au început să-i fileze.
Cannabis aruncat pe geam la percheziţii
Pentru a evita depistarea de către autorități, membrii grupului au recurs la diverse metode de ascundere a drogurilor. Într-un caz, când au fost efectuate percheziții, aceștia au încercat să ascundă cannabisul în diverse locuri din locuințe și chiar în solul țarcului de animale. În timpul primelor descinderi, pentru a evita prinderea sa în flagrant cu cantitățile de droguri deținute fără drept, Ștefan Constantin Zvîncă a refuzat să permită accesul ofițerilor de poliție în apartament, fiind necesară pătrunderea forțată prin spargerea ușii metalice de acces în imobil.
În acest timp, frații Zvîncă au aruncat pe geamul locuinței, precum și în toaleta locuinței cannabisul deținut fără drept, fiind observați de ofițerii de poliție judiciară prin spațiul creat în încuietoarea de metal a ușii.
După pătrunderea în imobil, cu ocazia percheziției domiciliare au fost descoperite și ridicate diferite cantități de substanță vegetală tip mugure identificate în diverse cutii, genți și recipiente, în vasul de toaletă, în cadă, pe pervazul geamului de la baie, precum și diverse ustensile utilizate pentru realizarea vânzării plantelor de Cannabis, respectiv un grinder (instrument de tocat), un cântar electronic și o pipă.
Poveste halucinantă invocată de mama unuia dintre inculpaţi
De altfel, un moment-cheie în destrămarea rețelei a fost perioada octombrie 2021, când au avut loc mai multe percheziții la locuințele și proprietățile membrilor grupului. Cert este că la primele percheziții nu au fost găsite cantitățile mari. Asta pentru că borcanul de 10 litri plin cu muguri, în interiorul căruia se afla cantitatea de 598,6 grame de Cannabis, a fost plimbat dintr-un loc în altul și ascuns într-o glugă de coceni din curtea Violetei Zaharia.
Audiată și ea, femeia a venit cu o poveste halucinantă cum că a găsit borcanul pe câmp, lângă un saivan, ce i-a aparținut ei odată, însă în prezent nu îl mai deține, că era învelit cu o haină, l-a luat acasă și a vrut să îl arate concubinei băiatului său, care nu era acasă. Așa că, l-a pus sub niște vreascuri de fasole, după care l-a transportat acasă și l-a depozitat sub niște strujeni de porumb lângă gardul său.
Acțiunea autorităților a dus la reținerea și arestarea membrilor grupului, care au fost trimiși în judecată și condamnați. De altfel, ancheta a pornit după ce doi dintre consumatorii de droguri, Alexandru Grosu și Valentin Ilie Litră, au fost prinși de polițiști. Investigațiile au fost preluate mai apoi de cei din structurile de combatere a crimei organizate, care au extins cercetările și au ajuns la suspecți. Asta după ce o parte dintre convorbirile suspecților au fost interceptate. Așa că anchetatorii au avut au înțeles de la bun început ce se întâmpla.
Toți cei implicați au fost condamnați
În urma procesului derulat la Tribunalul Botoșani și Curtea de Apel Suceava, toți cei implicați au fost condamnați. Cea mai mare pedeapsă de trei ani și 10 luni de închisoare a primit-o Ștefan Constantin Zvîncă, cel care ar fi efectuat în mare principalele operațiuni, în timp ce individul care a venit cu ideea, Florin Zaharia a primit o condamnare de trei ani și patru luni în regim de detenție. Din condamnări vor fi scăzute perioadele în care tinerii s-au aflat în arest preventiv. Pentru ceilalți inculpați condamnați– Andreea-Cătălina Zvîncă (fostă Căbulcă), Alexandru Zvîncă, Alexandra Lavinia Vorniceanu, Violeta Zaharia, Alexandru Grosu și Valentin Ilie Litră, pedepsele variază între șase luni închisoare cu suspendare până la doi ani și trei luni închisoare cu suspendare.
În plus, un minor implicat în activitatea infracțională, Alin Valentin V., s-a ales cu măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de șase luni. Celor condamnați cu suspendare li s-au stabilit și termenele de supraveghere și vor trebui să muncească în folosul comunității. Toți vor trebui să plătească însă cheltuielile judiciare, iar judecătorii au dispus și confiscarea sumei de 2.400 de lei.