„Gladiatorul” Alin Alexuc – Ciurariu este unul din cei 11 botoșăneni care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris.
În Hexagon, Alexuc, cel mai titrat luptător de greco-romane din țară, va bifa cea de-a patra prezență din carieră la o ediție a Jocurilor Olimpice, un record absolut și greu de egalat pentru un luptător de greco-romane din România.
După „Londra 2012”, unde s-a clasat pe locul 16, „Rio 2016” unde a fost pe locul 5 şi „Tokyo 2020”, unde s-a clasat pe locul 12, „Gladiatorul” Alin Alexuc / Ciurariu își propune la cea de-a patra participare din carieră la cea mai important întrecere sportivă a lumii, clasarea pe podium.
Înainte de a lupta pe salteaua de la Paris, Alin Alexuc – Ciurariu a dezvăluit secretul care l-a adus în această ipostază, de a bifa a patra participare la JO. „Munca, spiritul de sacrificiu și profesionalismul în pregătire m-au adus aici”, spune acesta.
„De la prima medalie a început urcușul”
„Gladiatorul” botoșănean a rememorat cu zâmbetul pe buze începuturile sale în luptele greco-romane.
„M-am apucat de lupte la 10 ani. M-am luat după băieții din fața blocului. Mergeau toți la lupte, la blocul meu din Botoșani. Eu eram mai grăsuț… Nu credeam că pot face performanță la un asemenea nivel ajuns azi. M-au luat vecinii și m-au dus! Am avut foarte mare noroc cu antrenorul care m-a descoperit și crescut (n.r., Ion Asaftei), venea mereu la părinți acasă! Mai lipseam de la antrenamente, voiam să mă joc, o luasem ca pe o joacă la lupte… Din cei mici, care mergeau atunci, din bloc, toți s-au lăsat. N-a făcut nimeni performanță. N-am avut talent, dar am muncit. La 16 ani mi-am dat seama că pot face performanță, iar în 2007 am luat prima medalie la cadeți. Probabil că de acolo a început urcușul”, a declarat Alin Alexuc – Ciurariu.
Campion european în 2020, și medaliat cu bronz la Mondialele din 2022, Alexuc își dorește să iasă din sport cu o medalie olimpică la gât și să-și ia revanșa după JO de la Tokyo. Atunci, în limitele categoriei 130 de kilograme, la care va lupta și la Paris, „Gladiatorul” a fost învins de triplul campion olimpic Mijain Lopez Nunez, în optimile de finală, iar în recalificări a pierdut în fața lui Amin Mirzazadeh (Iran), clasându-se în final pe locul 12.
Intrat în istoria acestui sport
Botoșăneanul Alin Alexuc – Ciurariu a intrat în istorie ca fiind primul luptător de greco-romane din țară, participant la trei ediții ale Jocurilor Olimpice (2012, 2016 și 2020). Pentru el urmează a patra Olimpiadă și un record pe care îl va stabili, şi care cu siguranță va fi greu de egalat vreodată de vreun sportiv.
Calificare obţinută la Istanbul
Botoșăneanul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris acum o lună, după ce a obţinut victorii pe linie la turneul preolimpic mondial de lupte de la Istanbul, la categoria 130 kg, greco-romane.
Fostul campion european din 2020 l-a învins în optimile de finală pe tadjicul Eduard Babenoşev, în sferturi a trecut de japonezul Sota Okumura, iar în semifinale l-a învins pe estonianul Heiki Nabi (nu s-a disputat finala, primii doi luptători de la fiecare categorie obţinând biletele pentru JO 2024).
Luptele, foarte bine reprezentate la Olimpiadă
Luptele au fost incluse în programul olimpic în 1904, la JO de la St. Louis, dar nu au fost programate la JO din 1912. Din 1920, însă, de la JO de la Antwerp, nu au mai lipsit din programul olimpic. În 2004, la Atena, în programul olimpic au fost incluse și întrecerile feminine de lupte libere.
În prezent, la JO, la masculin se concurează la lupte greco-române și libere la următoarele categorii de greutate:
– 57 kg, 65 kg, 74 kg, 86 kg, 97 kg, 125 kg (libere)
– 60 kg, 67 kg, 77 kg, 87 kg, 97 kg, 130 kg (greco-române).
La feminin, la JO, se concurează doar la lupte libere:
– 50 kg, 53 kg, 57 kg, 62 kg, 68 kg, 76 kg.
Botoşani are 11 sportivi în Team Romania
Jocurile Olimpice de la Paris sunt programate în perioada 26 iulie – 11 august. Ceremonia de deschidere a competiției supreme este programată pentru vineri, 26 iulie.
La Paris, România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice, la 18 discipline. Dintre cei 107 sportivi care vor reprezenta țara noastră la Paris, nu mai puțin de 11 sunt botoșăneni.
Dintre aceștia, 9 sunt la canotaj: Simona Radiș, Mugurel Semciuc, Iulia Liliana Bălăucă, Geanina Dumitrița Juncanariu, Andrada Maria Moroșanu, Mihai Chiruță, Patricia Andreea Cireș, Florin Bogdan Horodișteanu și Claudiu Neamțu.
Halterofila Loredana Toma și luptătorul de greco-romane Alin Alexuc – Ciurariu întregesc „armata” botoșăneană la Paris.
Componența lotului României pentru JO de la Paris 2024
– Atletism: Delvine Relin Meringor, Joan Chelimo Melly –maraton, Andrea Miklós – 400 m, Alina Rotaru Kottmann – săritura în lungime, Bianca Ghelber – aruncarea ciocanului, Stella Rutto – 3000 m obstacole, Alin Firfirică – aruncarea discului, Alexandru Mihăiţă Toader – aruncarea suliţei, Andreea Taloş, Diana Ion – triplusalt, Rareş Toader – aruncarea greutăţii, Florentina Iusco – triplusalt şi săritura în lungime, Daniela Stanciu – săritura în înălţime
-Înot: David Popovici, Vlad Stancu
-Box: Lăcămioara Perijoc – 54 kg
-Gimnastică ritmică: Annaliese Drăgan
-Canoe: Cătălin Chirilă – C1 – 1000 m (1 loc cotă), Oleg Nuţă, Ilie Sprincean – canoe – C2 – 500 m (2 locuri cotă)
-Canotaj: 45 locuri (un loc nominal +44 locuri cotă – 11 echipaje) – dublu vâsle feminin (W2x), dublu vâsle categorie uşoară feminin (LW2x), patru vâsle feminin (W4x), dublu vâsle masculin (M2x), patru vâsle masculin (M4x), dublu rame feminin (W2-), patru rame feminin (W4-), dublu rame masculin (M2-), patru rame masculin (M4-), opt plus unu masculin (M8+), opt plus unu feminin (W8+), Mihai Chiruţă – simplu vâsle masculin (calficat nominal)
-Gimnastică artistică: Andrei Munteanu; Echipa feminină de gimnastică artistică (5 locuri cotă)
-Polo: Echipa masculină (13 locuri cotă)
-Tenis de masă: Echipa feminină (3 locuri cotă), Bernadette Szocs /Ovidiu Ionescu – dublu mixt, Ovidiu Ionescu – simplu masculin, Andrei Eduard Ionescu – simplu masculin
-Lupte: Andreea Ana – lupte feminin – 53 kg, Kriszta Tunde Incze – lupte feminin – 62 kg, Cătălina Axente – lupte feminin – 76 kg, Alin Alexuc-Ciurariu – lupte greco-romane – 130 kg, Răzvan Arnăut – lupte greco-romane – 60 kg
-Yahting: Ebru Bolat –– ILCA 6
-Scrimă: Mălina Călugăreanu – floretă individual
-Haltere: Mihaela Cambei – 49 kg, Loredana Toma – 71kg
-Triatlon: Felix-Pierre Duchampt
-Cliclism: Ede Molnar – mountain bike
-Judo: Alex George Ioan CREŢ – 90 kg
– Tir cu arcul: Mădălina Ştefania Amăistroaie – arc olimpic
-Tenis: Ana Bogdan – simplu, Jaquline Cristian – simplu, Irina Begu – simplu, Monica Niculescu – dublu