În vârstă de 49 de ani, pe care i-a împlinit chiar astăzi, Eugen Țurcanu, instructorul Clubului Sportiv (CS) Dao Botoșani, a devenit cel mai galonat practicant de Qwan Ki Do din județ și totodată unul dintre cei mai buni din țară.
Și asta după ce, recent, în localitatea Săcele din județul Brașov, Eugen Țurcanu, a susținut și trecut cu brio un examen de Gradul 5 Dang în stilul Qwan Ki Do recunoscut de „Internațional Qwan Ki Do Federation” în prezența Maestrului Fondator al stilului Qwan Ki Do, Pham Xuan Tong și al directorului tehnic național al României, „Chan Su” Ovidiu Covaci (n.r. Chan Su înseamnă titulatura din qwan ki do pentru posesorul Gradului 8 Dang). Alături de instructorul CS Dao, au mai susținut acest examen încă trei practicanți de QKD din țară, un ieșean, un nemțean și un bucureștean.
„Am susținut și trecut cu brio acest examen. E ceva de vis pentru mine, înseamnă o încununare a unei munci de peste trei decenii neîntrerupte în slujba QKD. Este o onoare pentru mine că după atâția ani de muncă am reușit să acced la acest nivel.
De acum am centrua neagră cu o bordură galbenă pe margine. Titulatura dată de Maestrul Fondator pentru mine a fost Châu TuyetLong – Vo Danh (Dragon des Neiges) („Dragonul de Zăpadă”). La toți practicanții de la 5 Dang în sus, Maestrul Fondator alege personal o titulatură și o dă celui care primește acest grad. Din Botoșani sunt primul practicant de QKD care a ajuns la acest nivel și chiar mă mândresc cu acest lucru”, a declarat Eugen Țurcanu.
„Pot spune că 30 de ani am fost prezent continuu la antrenamente”
Acesta a precizat că gradul obținut recent la Săcele în prezența Maestrului Fondator al QKD, Pham Xuan Tong, originar din Vietnam, dar stabilit de ceva timp în Franța, reprezintă o încununare a unei pasiuni puse în slujba artelor marțiale de mai bine de trei decenii fără întrerupere.
„M-am apucat de practica acestui stil în toamna anului 1992. Eram la liceu la Câmpulung Moldovenesc. În clasa a 12-a m-am înscris și am început să practic acest stil. Ulterior m-am mutat acasă unde am continuat să practic QKD, după care m-am dus la facultate.
Acolo la fel am continuat să practic stilul până ce am terminat studiile. Am promovat și examenul de centură neagră în 1999, după care, întorcându-mă acasă, am decis să deschid un club. Astfel, în 2000 am fondat în Botoșani, CS Dao Botoșani. Practic din 1992 și până în prezent, deci de 31 de ani, am avut puține momente de repaus.
Pot spune că 30 de ani am fost prezent continuu la antrenamente, uneori chiar și în cârje, pentru că pentru mine QKD este un mod de viață. Sincer, fără falsă modestie, la vârsta pe care o am, 49 de ani, încerc să motivez și să inspir foarte mulți oameni să practice sport în general, să arăt că și la vârsta a doua în sport există tinerețe. Chiar acum mă pregătesc să particip la Campionatul Național la categoria master +40 și să merg mai departe.
La club am un grup în jurul meu de oameni de peste 40 de ani care practică acest sport, iar prin exemplul nostru dorim să inspirăm tânăra generație să facă sport. Avem copilași cu care lucrăm de la 5-6 ani, care nu știu bine care e stânga și care e dreapta și plâng după mami, dar pe cei mai mulți încercăm să-i inspirăm și să-i facem să înțeleagă că practicarea unui sport, la modul general, este o chestie de durată, de ani de zile și nu se limitează la o anumită vârstă”, a mai spus Eugen Țurcanu.
„Mulți nu vor să înțeleagă, să conștientizeze că devii mult mai puternic cu cât practici un sport”
Instructorul CS Dao afirmă că în cele trei decenii de activitate în slujba QKD a remarcat că mulți practicanți renunță după ce ajung să câștige „centura neagră”.
„Asta e cea mai mare naivitate, e o barieră pe care mulți practicanți de arte marțiale o întâlnesc și anume centura neagră. Cred că dacă reușesc să ia centura neagră, gata îs zei, zmei…Acolo se produce un declic. Lor li se pare că au atins Everestul, dar din păcate nu e deloc așa. E doar prima etapă, prima fază pe care o trec. E o etapă de acomodare pentru că sunt atâtea tehnici și stiluri de luptă….
Mulți nu vor să înțeleagă, să conștientizeze că devii mult mai puternic cu cât practici un sport. Fie că e vorba aici, în cazul nostru de QKD, fie de oricare alt sport în general. Sportul e un mod de viață, e vorba de a fi mereu în priză, de a avea o gândire, un creier sănătos, pentru că doar așa poți trece peste multe obstacole în carieră și chiar și în viață”, a conchis Eugen Țurcanu.