spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeSport25 de ani de Jeet Kune Do la Botoșani

25 de ani de Jeet Kune Do la Botoșani

Astăzi, 3 august 2023, s-au împlinit 25 de ani de Jeet Kune Do la Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cu această ocazie, Cătălin Amariei, cel care a adus acest stil de arte marțiale în județul nostru a rememorat în exclusivitate pentru „Monitorul de Botoșani” începuturile sale ca instructor și etapele parcurse în toată această perioadă, una de „aur” pentru Jeet Kune Do la Botoșani.

„Nu aveam nici cea mai vagă idee unde mă va duce acest drum!”

„În copilărie, am prins perioada aceea fără smartphone și tablet, perioada în care chiar se făcea multă mișcare, în care alergam și jucam fotbal prin cartier cu alții copii. Îmi aduc aminte că la vârsta de 14 ani eram legitimat la un club de baschet cu care am fost în cateva turnee. Într-o zi, am fost agresat de alți tineri și asta m-a făcut să-mi doresc să mă pot apară. Atunci nu aveam nici cea mai vagă idee unde va duce acest drum și iată că sunt 25 de ani de când predau tehnici de arte marțiale”, afirmă Cătălin Amariei.

Făcând o comparație a prezentului cu trecutul, acesta evidențiază faptul că dacă acum oricine se poate înscrie la o mulțime cluburi și poate practica multe stiluri de arte marțiale, în copilăria sa lucrurile erau extrem de complicate.

„Nu existau în oraș cluburi de arte marțiale și totul se făcea pe “ascuns”. În anul 1982, în urma unor indicații „prețioase” de partid, Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport a interzis practicarea karate-ului ca disciplină sportivă, iar acest lucru a ținut până la căderea regimului comunism în urma Revoluției din 1989”, spune Cătălin Amariei.

„În anii 80, Bruce Lee era peste tot!”

Instructorul botoșănean își reamintește că anii 80 a fost perioada în care videotecile erau „dominate” de un luptător fenomenal: Bruce Lee.

„Înainte de a fi actor, el a fost un practicant fabulos de arte marțiale care și-a creat propriul stil de luptă: Jeet Kune Do. Nu este de mirare că era idolul acelei generații din care fac și eu parte și ca toți care își doreau să lupte ca el. Anul acesta va aparea o editie UHD a filmului „Enter the Dragon” (1973) lansat cu 50 de ani în urmă. De asemenea, pe 20 iulie s-au comemorat 50 de ani de la trecerea în neființă a regretatului Bruce Lee”, mai spune Amariei.

„Tot echipamentul era improvizat”

La vârsta de 14 ani, Cătălin Amariei dezvăluie că a fost acceptat într-un grup care se antrena în afara orașului, grup care era condus de Dan Chirilă.

„Tot echipamentul era improvizat: sacii de box erau făcuți din mingi umplute cu nisip, mănușile erau cusute dintr-o pânză în care era introdus burete și scânduri învelite cu sfori. Pe urmă, după căderea comunismului, în orașul nostru s-au înființat multe cluburi de arte marțiale, afiliate la diverse Federații. Eu am practicat o vreme boxul thailandez, un stil renumit pentru duritatea sa într-un club condus de Sensei Cătălin Iorga, după care am plecat la Școala Mlitară”, afirmă Cătălin Amariei.

Acesta avea să fie și momentul în care instructorul botoșănean s-a maturizat și s-a „călit” pentru ceea ce avea să urmeze.

„În școală, în cadrul orelor de educație fizică militară făceam foarte multă condiționare fizică: urcarea pe frânghie, tracțiuni la bară, alergare, ski dar și luptă corp la corp. Aveam un Sensei foarte bine pregătit cu centura neagră 4 Dan care ne preda tehnici de Ju Jutsu și Judo. La examene am dat nu doar alergare, trageri cu arma dar și procedee de luptă. Nu exista să te împingă cineva de la spate să faci sport. În timpul liber eram cu toții pe baza sportivă sau în sala de sport și dădeam la sac, ridicam greutăți și lucram tehnici de arte marțiale, pentru că mai erau colegi care practicaseră stiluri de arte marțiale precum Tae Kwon Do, Shotokan și Qwan Ki Do”, adaugă Cătălin Amariei.

Pe 3 august 1998, Amariei devenea instructor! 

Pe 3 august 1998, exact în urmă cu 25 de ani, Amariei a obținut primul nivel de instructor, înscriindu-se ulterior la Școala Națională de Antrenori de Arte Marțiale.

„În anii 90, stilul lui Bruce Lee a început să se practice și în România, iar eu am început antrenamentele la Oțelu-Roșu cu cel care îmi este mentor și în prezent, Si-Fu Gheorghe Bucher. În urma unui examen de grad desfășurat la Oțelu-Roșu sub conducerea lui Si-Fu Bucher, am obținut primul nivel de instructor pe 3.08.1998, după care m-am înscris la Școala Națională de Antrenori de Arte Marțiale cu durata de 2 ani. În aprilie 1999, am devenit instructor în cadrul Federației Române de Arte Marțiale de Contact, iar în 2006 am fost ales vicepreședintele Federației de Jeet Kune Do Române”, afirmă Cătălin Amariei.

Acesta a precizat că după perioada menționată, pentru el a urmat o viață de sportiv și antrenor cu foarte multe bucurii și realiări, perioadă în care a câștigat medalii și cupe la competiții naționale și două competiții internaționale, perioadă în care s-a antrenat cu 4 elevi de-ai lui Bruce Lee: Taky Kimura (1924-2021), Richard Bustillo (1942-2017), Dan Inosanto si Patrick Strong (n.r. singurul dintre elevii lui Bruce Lee care a susținut un seminar în România la invitația sa – Botoșani 2011), dar și cu aproximativ 30 de instructori din afara României din țări precum Grecia, Italia, Franța, Serbia, SUA, Suedia, Danemarca, Germania, Irlanda, Elveția, Finlanda etc. În toată această perioadă, Cătălin Amariei a primit și certificări internaționale, iar in clipa de față este reprezentant și a treia generație de instructori JKD pe linia IMB Academy: Bruce Lee – Grandmaster Bustillo – Maestrul Marinello – Amariei.

„Artele Marțiale te pot însoți toată viața!”

„Artele Marțiale te pot însoți toată viața. Sunt o formă importantă de dezvoltare personală, iar eu am ales la rândul meu să ofer mai departe cunoștintele mele dobândite de la cei mai buni maeștri. Jeet Kune Do este o artă într-o evoluție continuă și asta mă face să fiu și eu într-o evoluție continuă. Este foarte important să facem o distincție clară între călătorie și destinație: mulți consideră ca au atins destinația, dar ei nu sunt nici măcar la un sfert din călătorie”, a mai spus Cătălin Amariei.

Anul acesta instructorul botoșănean a participat împreună cu elevii săi la două seminarii cu maestrul său Luca Marinello, unul organizat de antrenorul emerit Sinodor Socea la Bacău și altul organizat de el la G&B Gold GYM Fitness Center Botoșani.

Totodată, a participat împreună cu pasionații de competiții la o gală de K-1 Turneul Campionilor Gold Division organizată de instructorul Răzvan Hurjui la Pașcani. Până la sfârșitul anului, Cătălin Amariei afirmă că urmează să fie organizate mai multe activității sportive în care va fi implicat. Este vorba seminar aniversar la Botoșani cu Si-Fu Bucher – „25 de ani de JKD la Botoșani” și un seminar cu unul dintre elevii lui Bruce Lee – Dan Inosanto in Italia. De asemenea, Si-Fu Catalin speră să îl aiba ca invitat special în sala sa pe dublul campion mondial Atilla Gombos, unul dintre cei mai spectaculoși sportivi din galele Local Kombat.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...