Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați instructori de arte marțiale din România, botoșăneanul Cătălin Amariei, a trăit în această perioadă experiența vieții.
Și asta pentru că stagiul de pregătire la care a participat recent a avut loc la Ostia, o localitate de lângă Roma, capitala Italiei, în plină pandemie de coronavirus.
„Cu mâna pe inimă, pot spune că a fost seminarul vieții mele în primul rând pentru că l-am avut ca partener de antrenament pe maestrul Luca Marinello”, a declarat Cătălin Amariei.
La sfârșitul lunii februarie, când situația în Italia a scăpat de sub control din cauza pandemiei de coronavirus, Cătălin Amariei, insturctorul Clubului Sportiv (CS) Jun Fan Kuen Botoșani s-a deplasat în Peninsulă pentru a participa la trei evenimente din lumea artelor marțiale ce urmau să aibă loc luna aceasta. Este vorba de a opta Conferință Europeană a instructorilor de JKD, lecții de Wing Chun cu instructorul italian Sidney Ricci și nu în ultimul rând „Memorialul Bustillo”, un seminar multisistem (BJJ, JKD, MMA, Box si Kickboxing), care ar fi trebuit să se dispute pe 28 martie însă care ulterior a fost anulat.
Instructorul CS Jun Fan Kuen Botoșani a afirmat că nu s-a temut nicio clipă din cauza pandemiei de COVID-19 și nici nu s-a gândit vreun moment să abandoneze stagiul, precizând că dacă s-ar fi ținut și acțiunea de pe 28 martie programată a se desfășura în apropiere de Bergamo, atunci ar fi dat curs evenimentului.
Cătălin Amariei: „Frica e un sentiment firesc în condițiile date!”
Cătlin Amariei recunoaște că deși frica e un sentimet firesc în această perioadă ținând cont de situația existentă la nivel global din cauza pandemiei de coronavirus, nu s-a gândit niciun moment să facă un pas înapoi sau să abandoneze proiectul.
„Frica e ceva firesc, normal, în condițiile date, dar nu mi-a fost frică. Dacă mi-ar fi fost frică nu aș mai fi ieșit din țară. Mai important, decât să te panichezi și să-ți fie frică e să-ți păstrezi calmul și să fii responsabil. Eu am cazare aici până pe 29 martie și ies din casă când e absolut necesar, de regulă pentru cumprături. Cred că dacă respecți acele măsuri de protecție îi protejezi și pe ceilalți. La întoarcerea în țară voi completa acea declarație onest și voi face absolut tot ce vor hotărî autoritățile”, afirmă Cătălin Amariei.
Instructorul CS Jun Fan Kuen Botoșani susține că italienii au conștientizat situația gravă în care se află și respectă reglementările autorităților și că ies din casă doar dacă situația o impune.
„Stărzile sunt destul de pustii, pentru că lumea stă în casă. Nu poți să ieși decât dacă ai un motiv bine întemeiat. Poți să mergi la serviciu, la cumpărături…Dacă autorităților nu le place răspunsul pe care îl dai când te opresc pe stradă, sau nu ai asupra ta documente justificative, atunci ești bun de a plăti o amendă. Dacă mergi la cumpărături la alt market decât cel aflat în apropierea locuinței, să spunem pe o rază de 200 de metri, la fel, ești luat la întrebări. Sunt deja mii de persoane amendate. Prima sancțiune este de 214 euro. Dacă a doua oară ești găsit din nou cu aceeași problemă, atunci te alegi cu dosar penal”, mai spune Cătălin Amariei.
Seminar cu elevul lui Bruce Lee!
Referindu-se stric la seminarul de arte marțiale la care a participat, Cătălin Amariei afirmă că acesta a fost un real succes.
Primul eveniment s-a desfășurat la Borgo di Tragliata, o așezare pitorească din apropierea Romei, în organizarea instructorului Gianfranco Russo, invitatul special fiind unul dintre puținii elevi ai lui Bruce Lee care mai sunt în viață.
„Este vorba despre Dan Inosanto. El implinește anul acesta 84 de ani iar la seminar a declarat participanților că nu simte că a venit încă momentul sa se retraga din a preda”, declară Amariei.
În anul 1980, la 7 ani de la moartea lui Bruce Lee, existau doar trei școli de JKD deschise publicului: prima de către Taky Kimura, a doua era sub îndrumarea lui Larry Hartsell, iar a treia era condusa de Dan Inosanto și Richard Bustillo, care și-a fondat propria organizație de JKD numită MB (International Martial Arts and Boxing) Academy.
„Colaborarea dintre Dan Inosanto si regretatul Richard Bustillo a dus la unele ‘schimburi’ de elevi, astfel ca cei mai buni elevi faceau in mod frecvent schimb de experienta si se antrenau pentru cateva luni la scoala „rivala” pentru a deveni si mai buni. Unul dintre acesti elevi a fost italianul Luca Marinello (reprezentant IMB Italy)”, mai spune Cătălin Amariei.
Luca Marinello, partenerul de antrenament al lui Cătălin Amariei!
Potrivit instructorului CS Jun Fan Kuen Botoșani la eveniment au participat foarte muții tineri, băieți și fete foarte talentați în tehnici de stradă și cu armele albe. „Când a fost vorba de a arăta ce înseamnă tehnici în viteză, Maestrul Inosanto a fost de-a dreptul fantastic. Să nu uităm că el i-a fost oponent lui Bruce Lee în filmul Jocul Morții într-o luptă cu bețele și nunchaku”, adaugă Amariei.
Instrucotul botoșănean susține că la acest seminar au fost prezenți pe lângă numeroși practicanți din toată Italia, Europa, Australia și maestrul Luca Marinello împreuna cu cinci elevi.
„Pentru mine este al 4 lea stagiu de pregatire sub conducerea Maestrului Inosanto, dar Luca Marinello se cunoaște cu el de foarte mulți ani. Astfel că maestrul l-a îmbrățișat pe Si-fu Luca, iar mai târziu, a venit să ne vadă cum lucram, eu având onoarea de a-l avea pe Luca Marinello ca partener pe toata durata stagiului. Aprecierile maestrului asupra ceea ce lucram au reprezentat o bucurie greu de descris”, declară Cătălin Amariei.
După seminarul menționat, aventura instructorului CS Jun Fan Kuen Botoșani a continuat în Italia cu lecții de Wing Chun, după care lecțiile a fost oprite.
„Lecțiile au fost oprite datorită măsurilor luate împotriva teribilului virus iar Memorialul Bustillo amânat pentru o dată care nu se poate estima inca. Ca majoritatea cluburilor sportive din țară și antrenamentele Clubului Sportiv Jun Fan Kuen Botosani sunt suspendate în acest moment până la o dată necunoscută”, a conchis Cătălin Amariei.