Surpriză uriaşă pregătită Tabitei Maftei de antrenorul lotului olimpic de canotaj al României, Antonio Colamonici. Campioană mondială de juniori în proba de simplu, botoşăneanca se va pregăti pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru aceeaşi probă. Are multe atuuri, iar acest lucru îl ştie şi antrenorul italian, care, de când a preluat lotul masculin, a mizat pe tineri, iar rezultatele s-au văzut imediat. Aceeaşi strategie o va adopta, cel mai probabil, şi la lotul feminin pe care l-a preluat după retragerea lui Mircea Roman.
„Sincer, nu ştim cu certitudine care sunt bărcile care vor concura pentru calificarea la Jocurile Olimpice dela Tokyo. Domnul Colamonici a conturat într-un fel bărcile, dar vom vedea când vom ieşi pe apă, când vom participa la primele competiţii de anul viitor ce randament dau. Vom vedea şi cine se califică. Cert este că Tabita Maftei va lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Mi-aş dori chiar, dacă domnul Colamonici va fi de acord, să mă ocup eu de pregătirea Tabitei, pentru că o cunosc cel mai bine”, a declarat antrenoarea Iulia Bulie, care face parte din staff-ul lotului olimpic de canotaj.
Cert este că Tabita Maftei cu timpul cu care a ieşit campioană mondială de juniori ar fi terminat pe locul 4 în cursa mondială de seniori de luna trecută. „Nu ştiu încă în ce barcă voi concura. Aţi aflat înaintea mea. Îmi doresc foarte mult să ajung la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi apoi vom vedea ce va vrea Domnul”, a declarat valoroasa canotoare, care de anul viitor va concura pentru CSA Steaua.
Bucu şi Baleţchi, în anticamera lotului olimpic
O surpriză ar putea avea şi cele două botoşănence din lotul de tineret – Amalia Bucu şi Alina Baleţchi -, care ar putea „beneficia de apetitul” antrenorului italian de a miza pe tineri, dacă senatoarele de drept din bărcile de seniori nu vor da randamentul scontat. „Orice se poate întâmpla până la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ele trebuie să fie serioase în continuare, să dea totul în pregătiri şi să obţină rezultate bune la concursurile la care vor participa, iar după aceea vom vedea”, a declarat Iulia Bulie, antrenoarea care se va ocupa de lotul feminin de tineret.
Sanda Toma, Valeria Răcilă, Elisabeta Lipă…
România are în palmares trei medalii olimpice în proba de simplu şi toate de aur, fiind cucerite de cele mai mari canotoare pe care le-a avut: Sanda Toma la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, Valeria Răcilă la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 şi Elisabeta Lipă la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992.
Proba de simplu de la canotaj este poate cea mai dificilă, unde sportivul trebuie să dea totul, chiar dacă nu este în cea mai bună zi a sa, neavând niciun coleg care „să-l ajute”, efortul fiind imens. De asemenea, concurenţa este mult mai mare în probele de simplu, deoarece mai multe naţiuni pot scoate un canotor valoros, decât o barcă de 8+1 de exemplu.