Flacăra olimpică a fost predată ieri organizatorilor Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang.
Flacăra olimpică a fost predată, ieri, organizatorilor Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, de la PyeongChang (Coreea de Sud), în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Atena, pe stadionul care a găzduit primele Jocuri moderne, în 1896, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Flacăra olimpică a fost aprinsă, pe 24 octombrie, în situl antic grec al Olympiei. Ea nu a putut fi aprinsă în maniera tradiţională, prin intermediul razelor solare care trec printr-o oglindă parabolică, din cauza timpului noros. Organizatorii au fost nevoiţi să recurgă, în condiţiile date, la o „flacără de rezervă”, aprinsă în timpul repetiţiei de duminică, 22 octombrie, a ceremoniei, care s-a desfăşurat sub lumina puternică a soarelui.
Primul purtător al ştafetei a fost schiorul de fond şi biatlonist grec Apostolos Angelis (24 de ani), iar al doilea fostul fotbalist internaţional sud-coreean Park Ji-Sung (37 de ani), care a jucat pentru cluburi precum Manchester United şi PSV Eindhoven. Torţa olimpică a efectuat o călătorie de o săptămână prin Grecia şi a petrecut o noapte în Acropole, după ce flacăra a fost aprinsă în antica Olympia, leagănul Olimpiadelor, fiind adusă pe stadionul Panathenaic de medaliatul olimpic sud-coreean la patinaj viteză Kim Ki-hoon.
Mulţimea e izbucnit în urale când campionul Greciei la schi Ioannis Proios a aprins flacăra înconjurat de preotese în rochii lungi. „Suntem pregătiţi să primim lumea la PyeonChang. PyeongChang 2018 va fi o Olimpiadă a păcii şi armoniei”, a declarat preşedintele Comitetului de organizare, Lee Hee-beom.
Flacăra olimpică va fi transportată într-un container special în Elveţia, pentru o ceremonie la sediul Naţiunilor Unite, de la Geneva. Torţa olimpică este programată să ajungă în Coreea de Sud pe 1 noiembrie, pentru o ştafetă de 2.018 kilometri, care se va încheia la PyeongChang, pentru ceremonia de deschidere, în data de 9 februarie.
Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud vor avea loc între 9 şi 25 februarie, la PyeongChang, oraş aflat la doar 80 de kilometri de graniţa fortificată cu Coreea de Nord.
Coreea de Sud a mai găzduit o ediţie a Jocurilor Olimpice, cea de vară din 1988, la Seul, precum şi Cupa Mondială de fotbal din 2002, împreună cu Japonia.