Sorina Hulpan şi Bianca Molie, două sportive formate la CS Botoşani, au cucerit şase medalii la CampionatuL European de junior şi tineret.
Botoşăneanca Sorina Hulpan a cucerit, ieri, trei medalii dintre care două de aur şi una de bronz, în limitele categoriei 63 de kilograme, la secţiunea juniori, în cadrul Campionatelor Europene de haltere pentru juniori şi tineret „under 23” de la Durres, Albania.
Botoşăneanca a obţinut doar bronzul la stilul „smuls”, cu 90 de kilograme, după ce a ratat primele două tentative. Aurul a fost adjudecat de ucraineanca Maria Timoşciuk, cu 91 de kilograme, iar argintul a revenit turcoaicei Nuray Levent, tot cu 90 de kilograme.
La aruncat, Sorina Hulpan s-a impus cu 115 kilograme, botoşăneanca fiind urmată de Levent cu 114 kilograme şi de Timoşciuk cu 109 kilograme. La total, Sorina Hulpan a fost prima, cu 205 kilograme, ea fiind urmată de Levent, 204 kilograme şi Timoşciuk, cu 200 de kilograme.
„Pentru mine nu este deloc o surpriză acest rezultat. Simona este unul dintre cele mai bune produse ale halterelor botoşănene şi româneşti şi va avea un cuvânt greu de spus în continuare în acest sport. Ştiu foarte bine cât de mult a muncit să ajungă la acest nivel şi ştiu cât de mult munceşte şi îşi doreşte să fie medaliată la Jocurile Olimpice”, a declarat Mihai Drescanu, coordonator secţia haltere a CS Botoşani.
O altă sportivă formată la Botoşani, Bianca Molie, a cucerit două medalii de aur şi una de argint la categoria 58 de kilograme, în secţiunea Under-23.
La stilul smuls, Molie a obţinut argintul, cu 91 de kilograme, după ce a ratat primele două încercări. Aurul a revenit ucrainencei Veronika Ivasiuk, cu 92 de kilograme, iar bronzul a fost adjudecat de Izabela Iailian (Armenia), cu 85 de kilograme.
Mădălina Molie a cucerit aurul la aruncat, cu 112 kilograme, deşi a ratat ultima tentativă (116 kilograme), fiind urmată de Iailian, 110 kilograme, şi Ivasiuk, 110 kilograme.
La total, Molie a ocupat primul loc, cu 203 kilograme, urmată de Ivasiuk, 202 kilograme, şi Iailian, 195 de kilograme.
De asemenea, sportivii Elena Ramona Andrieş şi Ilie Constantin Ciotoiu au câştigat fiecare câte trei medalii.
Elena Andrieş a cucerit o medalie de aur, una de argint şi una de bronz la categoria 53 de kilograme. La smuls, Andrieş a obţinut aurul, cu 87 de kilograme, devansându-le pe rusoaicele Svetlana Erşova, 85 de kilograme şi Irina Baimulkina, cu 83 de kilograme. La aruncat, românca a obţinut bronzul, cu o performanţă de 103 kilograme, fiind devansată de Erşova, 106 kilograme şi Baimulkina cu 103 kilograme. La total, Erşova a ocupat primul loc, cu 191 de kilograme, urmată de Andrieş cu 190 de kilograme şi Baimulkina cu 186 de kilograme.
De asemenea la categoria 56 de kilograme, Ilie Ciotoiu a obţinut bronzul la stilul smuls, cu 113 kilograme fiind devansat de italianul Mirco Scarantino, care a reuşit o performanţă de 115 kilograme şi de turcul Muammer Şahin, cu 114 kilograme.
La aruncat, Scarantino a obţinut aurul, cu 143 de kilograme, iar Ciotoiu şi-a adjudecat argintul, cu 142 kilograme. La total, Ciotoiu a luat argintul, cu 255 de kilograme, iar Scarantino a cucerit aurul, cu 258 de kilograme.
Primele medalii ale delegaţiei României au fost aduse de Monica Csengeri, care a câştigat trei medalii de aur în limitele categoriei 48 de kilograme la tineret. Csengeri s-a impus în faţa adversarelor, reuşind să ridice 83 de kilograme la stilul smuls, 93 de kilograme la aruncat, cu un total de 176 de kilograme.
Până în prezent, bilanţul României a ajuns la 15 medalii dintre care opt medalii de aur, patru de argint şi trei de bronz.