Frații Maximian, Malchus, Martinian, Dionisius, Ioan, Serapion și Constantin au trăit la jumătatea secolului al III-lea, în cetatea Efes, și au fost zidiți de vii într-o grotă în timpul împăratului persecutor Deciu.
După mai bine de două secole, în jurul anului 446, sub domnia lui Teodosie cel Tânăr, o erezie ce nega învierea morților separa Biserica lui Hristos. Credinciosul împărat I-a cerut insistent lui Dumnezeu în rugăciune să aibă grijă de creștinii lui. Astfel, ascultând rugăciunile lui, Domnul a rânduit minunea, căci tinerii au fost descoperiți de un om ce dorea să construiască un grajd în peștera aceea. Unul din tineri, mergând să cumpere pâine a plătit cu bani din vremea lui, ceea ce a stârnit atenția întregii cetăți.
După ce i-au cercetat, toți au recunoscut veridicitatea miracolului și au slăvit pe Dumnezeu.
După ce credința în învierea trupurilor s-a întărit în popor, tinerii s-au așezat lin pe pământ, dându-şi sufletele în mâna Domnului până la obșteasca înviere. După cuvintele lui Nichifor Calist, cei șapte tineri au mai trăit încă șapte zile, iar apoi au adormit întru Domnul în anul 434, fiind înmormântați cu mare cinste de către întregul popor.
Sfântul Averchie
A fost episcopul cetății Ierapole din Frigia, în timpul domniei împăratului Antonin și a fiului său Marc Aureliu (161-180). Populația acestei cetăți era în majoritate păgână. În timpul unei serbări păgâne, Sfântul Averchie a intrat în templu și a distrus idolii. Trei tineri dintre păgâni, fiind demonizați și încercând să-l omoare pe episcop, au căzut la pământ înaintea acestuia, iar demonii s-au depărtat de la ei. Văzând minunea sfântului, cinci sute de persoane au crezut în Hristos și au dorit să primească Sfântul Botez.
Cu vremea, Sfântul Averchie a reușit să aducă întreaga cetate Ierapole la dreapta credință. Tot el i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius. Sfântul Averchie a umblat prin orașele și satele vecine vindecând bolnavii și propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. A predicat în Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitând Roma și convertind peste mulți oameni la creștinism. S-a mutat la Domnul în cetatea Ierapole la o vârsta înaintată.
Preot Olivian SANDU