joi, aprilie 3, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Andrei Stratilat

Sfântul Andrei Stratilat

A fost ofiţer în armata imperiala a Romei, în vremea împăratului Maximian. A fost ridicat la rangul de “Stratilat”, adică de general, datorita rezultatelor sale. în anul 305, este nevoit sa lupte împotriva perşilor. Atât el cat şi cei de sub comanda sa, se vor ruga lui Hristos sa-i ajute sa iasă biruitori. Datorita rugăciunii lor, armata persana a fost înfrânta.

Când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunţat ca este creştin. Pentru ca a mărturisit credinţa sa în Hristos, a fost supus la multe chinuri. Datorita respectului de care se bucura, este eliberat din temniţa cu scopul de a nu ridica mulţimea împotriva armatei şi de a caută împrejurări şi motive pentru uciderea sa. Andrei, aflând prin descoperire dumnezeiasca de gândurile împăratului, si-a luat armata formata din doua mii cinci sute nouăzeci şi trei de militari de elita şi a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu toţii au primit Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Aici au fost prigoniţi de autorităţile imperiale. Din cauza acestor persecuţii, Generalul Andrei şi armata sa, au urcat în Munţii Taurus. Armatele romane i-au ajuns pe când ei se rugau intra-un defileu din acei munţi, şi i-a decapitat pe toţi. Niciunul dintre ei nu s-a împotrivit, ci cu toţii au primit cu bucurie moartea ucenicească pentru Hristos.

 

Sfântul Teofan de la Dochiariu

 

Cuviosul Teofan s-a născut în Ioánnina în veacul al XVI-lea, din părinţi evlavioşi. Când a mai înaintat în vârstă, a plecat în Sfântul Munte şi a devenit monah în mănăstirea Dochiariu. După o vreme, pentru virtuţile lui, a fost ales stareţ. În mănăstire „a ajuns la cel mai înalt nivel al culmii şi, cu toată dăruirea şi prin tot felul de canoane de nevoinţă.

Mai târziu, împreună cu nepotul lui a mers în Veria, unde a construit o mănăstire în cinstea Născătoarei de Dumnezeu. Când această mănăstire a început să înainteze în viaţa duhovnicească, l-a lăsat pe nepotul său să o conducă, iar el a plecat în Náousa, unde a întemeiat o altă mănăstire, închinată Sfinţilor Arhangheli.

După o vreme, s-a întors la Veria, unde a adormit şi a fost înmormântat, prevăzându-şi mai dinainte sfârşitul. În schit se află o parte din cinstitele sale moaşte.

S-au dus oarecari fraţi la avva Antonie si i-au zis lui : spune-ne noua cuvânt, cum sa ne mântuim? Zis-a lor bătrânul : aţi auzit Scriptura ? Bine va este vouă. Iar ei au zis : voim sa auzim si de la tine, părinte. Si a zis lor bătrânul : zice Evanghelia : de te va lovi cineva peste fata cea dreapta a obrazului, întoarce-i lui si pe cealaltă. Zis-au lui : nu putem face aceasta. Zis-a lor bătrânul : de nu puteţi întoarce si pe cealaltă, măcar pe aceea una s-o suferiţi. Zis-au lui : nici aceasta nu putem. Zis-a bătrânul : daca nici aceasta nu puteţi, nu daţi in locul aceluia ce aţi luat. Si au zis ei : nici aceasta nu putem. Deci, zis-a bătrânul, ucenicului sau : fa-le putina fiertura caci sunt neputincioşi. Daca aceasta nu puteţi si aceea nu voiţi, ce sa va fac vouă ? De rugăciuni este trebuinţa.

 

(Patericul egiptean)

 

– preot Olivian SANDU

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
8.9 °
7.2 °
98 %
1.8kmh
100 %
J
9 °
vin
16 °
S
17 °
D
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...