vineri, aprilie 4, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic

Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic

Au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai lui Hristos.

Sfântul Sila a fost trimis de la Ierusalim la Antiohia, împreună cu Pavel și Barnaba, ca să lămurească disputa legată de tăierea împrejur: dacă trebuie sau nu să fie tăiați împrejur cei care vin la credința în Hristos. Sfântul Sila a fost hirotonit episcop al Corintului.

Sfântul Silvan a fost episcop al Tesalonicului și a primit multe chinuri până la trecerea sa la cele veșnice.

Sfântul Crescens a fost mai întâi cu Sfântul Apostol Pavel (II Timotei 4: 10), iar apoi episcop în Galatia și misionar în Galia, unde a primit moartea ucenicească în vremea împăratului Traian.

Sfântul Epenetos este pomenit în Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel (16: 5) și a fost Episcop în Cartagina.

Sfântul Andronic  a fost Episcop al Pannoniei (Romani 16: 7) și a vestit învățătura lui Hristos în Italia.

 

Sfântul Valentin

 

S-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot apoi episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea și îi contorsiona cumplit trupul. După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl său. Atunci s-au botezat Craton și toată casa acestuia, împreună și cu trei discipoli ai lui.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu, dar în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni.

Părticele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din București. Sfintele moaște au fost primite în dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...