vineri, aprilie 4, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfinții Andronic și Iunia

Sfinții Andronic și Iunia

Andronic a fost unul dintre cei Șaptezeci de Apostoli și rudă a Sfântului Apostol Pavel. Despre Andronic, Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, spune: „Îmbrăţişaţi pe Andronic și pe Iunia, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos”. (16, 7).
Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără a avea tronul episcopal într-un loc anume. El călătorea și predica cuvântul pe întreg cuprinsul Panoniei.
Împreună cu Sfânta Iunia, a luptat împotriva închinării la idoli și vindecau prin Sfântul Duh toate bolile și suferințele din popor.

Sfântul Nicolae din Metsovo

S-a născut în localitatea Metsovo, în regiunea Epir, într-o familie foarte săracă, sub ocupație turcească. Crescând Nicolae a fost nevoit să meargă în localitatea Trikala, din regiunea Tesalia, spre a-şi câștiga pâinea. Ajuns acolo, el s-a angajat slugă, în brutăria unor turci. După multe amenințări din partea turcilor, tânărul Nicolae s-a lepădat de credința creștină și a primit să treacă la islam.
Nu după multă vreme, fiind cuprins de durere pentru fapta sa, Nicolae s-a întors în satul natal și s-a pocăit vreme îndelungată.
Din pricina sărăciei, el a fost nevoit iarăși să meargă în Trikala. De această dată, el a început să vândă lemne de foc. Pe când mergea pe străzi, Nicolae a fost recunoscut de un turc vecin cu el. Turcul l-a prins pe Nicolae şi, târându-l pe jos, l-a bătut vreme îndelungată, pentru faptul că a renunțat la islam. De frica morții, Nicolae i-a promis turcului ca, dacă-i va da drumul, îi va aduce câte o legătură de lemne fără bani, în fiecare an.
Întors în Metsovo, tânărul Nicolae a început din nou să-și plângă lașitatea și frica de a-L mărturisi pe Hristos. Când și-a spovedit căderea din credință către duhovnicul său, și-a mărturisit și dorința de a pătimi pentru Hristos.
Întărit cu binecuvântarea preotului său, Nicolae a mers în Trikala, unde a mărturisit că este creștin. După multe chinuri în ziua de 17 mai 1617 Sfântul Nicolae a fost ars de viu în piața centrală.

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.3 °
42 %
3.4kmh
8 %
vin
20 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...