Fiind de neam etiopian a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptăților sale, a fost alungat. Sfântul Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia.
După o vreme, cuprins de o mustrare de conștiință pentru relele săvârșite, părăsește ceata de tâlhari și se retrage într-omănăstire. Aici își va plângepăcatelesăvârșite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare.
Dupășase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele și gândurile de curvie pe care i le semănă în suflet diavolul.
Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El şi-a prevăzut și ceasul și felul morții. Într-o zi el le-a zis ucenicilor lui să fugă ca să-şi scape viețile, deoarece mânăstirea avea să fie atacată de necredincioși.
Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, ca să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult, și se cuvine ca acum să-şi ia plata pentru relele lui, dupăcuvântul: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52). Așadar, Avva Moise a rămas în mănăstireîmpreună cu șasefrați care nu au voit să îl lase singur, și au venit tâlharii și i-au ucis pe toțișapte. Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârsta de 75 de ani.
CândSfântul Ioan Casian și Sfântul Gherman ajung în pustia Sketica pentru sfaturi duhovnicești, îlîntâlnesc pe avva Moise Etiopianulcare îiîntreabă: „Care este scopul vostru și ce țintă ultimă ați avut înainte de a veni aici?” Aceștia au răspuns: „Pentru Împărăția cerurilor”. Iar Ava Moise a zis: „Bine ațirăspuns în ce priveșteținta ultimă, dar care e scopul prin care putem să ajungem la Împărăția cerurilor?“. Iar după ce au mărturisit că nu știu, le-a răspunsBătrânul: „Ținta ultimă a făgăduinței noastre este, cum ați zis, Împărăția lui Dumnezeu, iar scopul este curăția inimii. Deci spre acest scop trebuie să fie îndreptată mintea noastră totdeauna, iar când s-ar întâmpla să se abată inima noastrăpuțin din calea cea dreaptă, îndată să o întoarcem, îndreptând-o spre scopul urmărit, ca după o riglă a zidarului”.
Preot Olivian SANDU