vineri, aprilie 4, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Chiril al Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei

S-a născut în jurul anului 370. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal. A fost ales întâistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, după 4 zile de la moartea unchiului său.

Sfântul Chiril al Alexandriei a combătut învățătura lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și alta omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria. Această învățătură contrară Sfintei Scripturi, ducea la concluzia că Maica Domnului nu poate fi numită „Născătoare de Dumnezeu”, ci „Născătoare de om”. Sfântul Chiril a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului „Născătoare de Dumnezeu” lucru confirmat oficial la Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431.

Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444.

 

Sfintele fecioare canonice: Tecla, Mariamni, Marta, Maria şi Enata

 

Aceste fecioare au trăit în timpul împăratului persan Savorie în satul Ază, fiind împodobite și strălucite cu lumina virtuților lucrând poruncile lui Dumnezeu. Ele slujeau la biserica unui oarecare preot Pavel, care era foarte bogat. Dar iată că invidia diavolului lucrează și preotul Pavel a fost pus să aleagă între bogăția sa și lepădarea de credință.

Din păcate preotul Pavel a ales să slujească idolilor păgâni, dar nu a fost de ajuns, căci a fost pus să le convingă și pe cele cinci fecioare să se lepede de Hristos. Fecioarele însă certându-l tare pe preotul Pavel au spus că ele nu vor renunța cu nici un preț la Hristos și pentru aceasta au fost supuse la grele chinuri, fiind ucise chiar de preotul Pavel, care le-a tăiat capul.

Deși a rămas cu averea, acest preot a fost imediat și el ucis și averea a fost furată.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.3 °
42 %
3.4kmh
8 %
vin
20 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...