Chiril şi Metodie s-au născut într-o familie nobilă din Tesalonic, Grecia. După moartea tatălui, Chiril s-a mutat la Constantinopol.
A devenit bibliotecar la Sfânta Sofia, iar mai târziu profesor de filosofie la universitatea imperială.
Metodie, între timp, a fost numit conducător al unei regiuni în care se vorbea limba slavă. După câțiva ani în această funcție, s-a retras într-o mănăstire grecească din Bitinia (Asia Mică). Tot în acest așezământ monahal s-a stabilit şi Chiril în 855.
În 860, patriarhul îi va trimite într-o misiune în nord-estul Mării Negre. La întoarcere Chiril a găsit sfintele moaște ale sf. Clement al Romei şi a le-a adus la Constantinopol,
În 863, în urma cererii lui Ratislav, ducele Moraviei, împăratul şi patriarhul, Fotie au trimis în misiune pe Metodiu şi Chiril. Chiril a creat un alfabet pentru slavi. A format alfabetul din litere ebraice şi grecești (în forma sa finală, acest alfabet, chirilic, este încă folosit în rusa modernă şi alte limbi slave moderne). Utilizând acest alfabet, Constantin a tradus în limba slavă Evangheliile, Epistolele Sfântului Apostol Pavel şi Psalmii lui David.
Sfinții Chiril şi Metodie, dăruind slavilor un alfabet şi cuvântul scris, au putut întări influenţa culturală şi politică a Bizanțului în Balcani şi Europa Centrală. Ca instrument de cultură, limba slavă veche a avut o arie largă de răspândire, cuprinzând Marea Moravie (pe teritoriul Cehiei şi al Slovaciei), Bulgaria veche, Serbia, Croația şi Rusia veche. Ulterior, această limbă a fost adoptată ca limbă de cultură și în ţări neslave, şi anume în Ţările Române şi în Lituania.
În anul 1980, papa Ioan Paul al II-lea i-a declarat pe Sfinții Chiril şi Metodie patronii Europei, alături de Sfântul Benedict de Nursia, cu ziua de prăznuire pe 14 februarie, după data din calendarul catolic.
Sfântul Mochie
A trăit în secolului al IV-lea şi a fost preot în Amfipol. El a suferit mucenicia în timpul împăratului Diocleţian. Pentru că propovăduia pe Hristos şi îi învăța pe oameni să reenunțe la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.
Sfântul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin tăierea capului.
Preot Olivian SANDU