A fost izgonit de împăratul Leon Armeanul (813-820) în insula Proconis, pentru că a sprijinit cinstirea sfintelor icoane. A trecut la cele veșnice în anul 828, după 13 ani de chinuri petrecuți aici.
În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales ca patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor.
Sfânta Ipomoni – Sfânta Răbdare
S-a născut în jurul anului 1372 în familia lui Constantin Dragastes, unul dintre conducătorii și moștenitorii regatului sârb al lui Ştefan Dușan. A fost crescută având o educație aleasă, dar și o educație creștină temeinică și autentică.
Sfânta Ipomoni la 19 ani s-a căsătorit cu Manuil II Paleologul (1390), cu numai câteva zile înainte ca acesta să devină împărat al Bizanțului. A fost ca o mamă de care oricine se putea apropia pentru a primi mângâiere sufletească și cuvânt ziditor de suflet. Tot ceea ce făcea era însoțit de rugăciune.
Sfânta Ipomoni s-a arătat credincioasă soțului ei Manuil, lângă care a viețuit vreme de 35 de ani. Împreună lucrau virtuțile prin cuvinte și fapte. Dumnezeu le-a dăruit opt copii. Din șase băieți, doi au urcat pe tronul imperial, Ioan VIII și Constantin XI (ultimul împărat al Bizanțului), Teodor, Dimitrie și Toma au devenit conducători ai Mistrei, iar Andronic al Tesalonicului. Cele două fete au murit la o vârstă fragedă.
Sfânta Ipomoni i-a crescut pe cei opt copii în dragostea faţă de Hristos sădind întru ei, prin rugăciuni și lacrimi, dragostea pentru virtute. Trei din copii au devenit monahi, Teodor și Andronic fiind tunși în monahism în Mănăstirea Pantocrator, iar Dimitrie în Mănăstirea Didymoteicho.
După moartea soțului, împărăteasa a devenit maică (1425) în mănăstirea Sfintei Marta, primind numele Ipomoni (Răbdare). În această mănăstire a viețuit vreme de 25 de ani.
Sfânta Ipomoni a murit pe 13 martie 1450, cu trei ani înainte de căderea Constantinopolului sub turcii otomani și a fost înmormântată în Mănăstirea Pantocrator din Constantinopol.
Preot Olivian SANDU