A fost ostaș în armata romană şi a trăit în secolul al III-lea. Nerah, prietenul cel mai bun al lui Polieuct, era creștin şi a ajuns să fie cuprins de întristare pentru că înșuşi prietenul era o persoană străină de credința în Hristos.
Auzind de persecuția împotriva creștinilor și că s-ar putea ca Polieuct să se lepede, l-a convins să se boteze și să devină creștin.
Atât de mult s-a apropiat Polieuct de Hristos încât a purces la distrugerea idolilor. Felix, socrul lui Polieuct, care avea împuternicire de la împărat să prigonească pe creștini, a încercat să-l convingă să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Felix a poruncit să i se taie capul.
Dacă coşarul este negru, e pentru tine
„Vai, ce urât este coşarul acesta, tată! Nu-mi place să văd feţe așa de negre. Parcă ar fi un drac. Fără îndoială că el este un om rău, nu-i așa, tată?” „Nu vorbi așa, fiule. Căci dacă coşarul este negru, este pentru tine”.
„Pentru mine! Ce vrei să spui, tată? Nu înțeleg”.
„Am să-ţi explic. Acum că este frig, se aprinde focul în toate casele. Mii de sobe ard, pentru a ne încălzi şi pentru a ne găti mâncarea. Coșurile sobelor se umplu de funingine şi sunt murdare. După câtva timp trebuie curățate. Dacă nu ar exista coşari, cine ar curăţa coșurile? Tata, mama sau chiar tu. Deci, fiecare dintre noi s-ar murdări şi înnegri într-o astfel de muncă. Îți închipui ce mutre am avea! Nu cred că o asemenea muncă ţi-ar plăcea. Fii deci fericit că există acești cosari; fii recunoscător, căci, ţi-o mai spun o dată: coşarul este negru pentru tine”.
„Nu m-am gândit niciodată la asta, tată”.
„Să te gândești de acum înainte, fiule. Şi dacă tot vorbim despre asta, mai ascultă ceva. Pentru tine morarul este alb; pentru tine măcelarul este roșu; pentru tine ţăranul este ars de soare, bătut de vânt şi de ploaie; pentru tine cizmarul are spatele încovoiat, medicul se expune bolilor molipsitoare, mecanicul veghează în picioare pe o locomotivă şi soldatul stă de pază la hotare. Când acești oameni mor făcând-şi datoria, este pentru tine. Orice om care îndeplinește o slujbă folositoare, o îndeplinește pentru ceilalți oameni. Fiecare în felul său slujește pe ceilalți. Cu cât aceasta muncă este mai grea, mai umilă şi mai prost plătită, cu atât trebuie să o cinstim mai mult”.
Cuvinte duhovnicești
-Începutul lenei este amânarea. De aceea, să nu lăsăm pe mâine îndreptarea noastră. Nu te lăuda cu ziua de mâine, că nu știi la ce poate da naștere (Pilde 27, 1). Și nici să spunem că o să dezrădăcinăm răul „încet-încet”, pentru că acest „încet-încet” nu este suficient.
-Copacul necredinței este plantat de curiozitatea cea rea a gândului, este udat de orgoliu și este îngrășat de patima ambiției.
-Nimeni nu este mai bun și mai frumos la suflet decât omul simplu. Acesta este pentru oricine un prieten de nădejde.
Preot Olivian SANDU