S-a născut într-o familie păgână din Nicsar (în Turcia de azi). A trăit în vremea împăratului Aurelian (270-275). A studiat retorică, latină și dreptul în orașul natal. A ajuns ucenicul lui Origen. S-a convertit la creștinism, iar la botez și-a schimbat numele din Teodor în Grigorie. A fost hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, un scaun nou înfiinţat de către Phaedimus, episcop de Amasea. A luptat împotriva ereziilor din vremea sa: sabelianismul și triteismul și a participat la sinodul de la Antiohia din 265, care l-a condamnat pe Pavel de Samosata. Datorită viețuirii sale, Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie cu darul facerii de minuni, și de aceea a primit și numele de Taumaturgul (făcătorul de minuni). Părinții capadocieni din sec. IV l-au considerat a fi fondatorul Bisericii creștine din Capadocia. După ce a fost hirotonit episcop a convertit la creștinism pe toți locuitorii din Neocezareea. Menționăm că înainte de ridicarea lui în funcția de episcop, aici erau doar 17 creștini.
Îi sunt atribuite următoarele lucrări: Cuvânt de mulțumire către Origen sau Panegiric, Simbolul de credință, Despre nepătimirea și pătimirea lui Dumnezeu, adresată lui Teopomp și Epistola canonică.
Nu se cunoaște cu exactitate anul în care a murit (270 sau 271), însă pe patul de moarte a spus: „Slava lui Dumnezeu că numai 17 creștini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâția necredincioși rămân, câți credincioși am aflat întâi!“.
Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul
Poartă denumirea de Zugravul datorită priceperii sale în arta zugrăvirii icoanelor. Sfântul Lazăr s-a născut în anul 810, în Armenia. A îmbrățișat de tânăr viaţa monahală. A fost supus la multe chinuri pentru că a refuzat să distrugă sfintele icoane și nu a dat curs chemării de a renunța la pictarea icoanelor.
A fost eliberat de împărăteasa Teodora și trimis la o mănăstirea închinată Sfântului Ioan Botezătorul de pe țărmul asiatic al Bosforului. Participă la sinodul din 843 în care se restabilește cultul sfintelor icoane și se ia decizia ca în prima duminică a Postului Sfintelor Paşti să fie închinată Ortodoxiei. Este cel care realizează în mozaic icoana Mântuitorului Hristos de la Poarta de Bronz a palatului imperial, ca restabilire a cinstirii sfintelor icoane. A fost trimis și la Roma pentru restabilirea comuniunii între Biserică din Roma și cea din Constantinopol.
Sfântul Lazăr Zugravul a trecut la cele veșnice în anul 867. Sfântul Lazăr a fost înmormântat în Mănăstirea „Sfântul Evandru” din Galata.
Preot Olivian SANDU