Au trăit în secolul al IV-lea. S-au născut dintr-un tată păgân și o mamă creștină, în Asia Mică. Datorită vindecărilor dăruite oamenilor, ei sunt cunoscuți și sub numele de doctori fără arginţi. Au primit acest nume pentru că vindecarea era dată nu de medicamente, ci de Hristos. Pentru acest motiv ei nu primeau niciun fel de plată de la pacienții lor. Singura lor plată era ca cel tămăduit să creadă în Hristos. Pentru că Damian a acceptat trei ouă de la Palladia, o femeie care a fost vindecată de o boală, acesta a cerut să nu fie îngropat alături de fratele său. Dar, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.
Orice milă este văzută și primită de Dumnezeu
Odată un călugăr a fost trimis în cetate pentru oarece treburi și ajungând la porțile cetății respective a văzut un om sărman înghețat de frig care nu avea nici măcar haină. Făcându-i-se milă de el l-a învelit cu haina lui călugărească și a plecat la ale sale. Întorcându-se pe seară călugărul l-a văzut din nou pe acel sărac, dar acesta era adormit fără haina pe care i-o dăduse, dar avea lângă el o sticlă de băutură goală.
Mâhnit, călugărul a plecat acasă cu marea neîmplinire că a încercat și el să facă o faptă bună, dar n-a reușit. Noaptea însă, pe când dormea i s-a arătat Hristos îmbrăcat în haina pe care o dăruise spunându-i: -“Uite ce bine-mi stă”.
“Când vrei să faci milă, dă ce ai de dat cu toată inima și nu privi înapoi” (Sf. Ioan Gură de Aur)
Cartea
Un tânăr s-a dus odată la o mănăstire, să-i ceară sfat unui bătrân călugăr:
– Părinte, dați-mi, vă rog, o carte din care să pot învăța cel mai bine cum trebuie să fie un creștin;
Călugărul privindu-l cu drag s-a dus în chilie și s-a întors cu o cruce pe care i-a întins-o tânărului.
– Fiule, crucea este cea mai mare învățătură pe care Dumnezeu i-a dat-o omului. Pentru noi, Mântuitorul S-a jertfit pe cruce, arătându-ne astfel ce înseamnă să iubești, fiindcă a făcut acest lucru din dragoste pentru oameni. Crucea înseamnă tocmai calea pe care omul ajunge la iubire, adică la Dumnezeu. De aceea, crucea nu este o povară, ci o jertfă, căci te dăruiești celui pe care îl iubești. Crucea înseamnă, deci, curaj, răbdare, dar, mai ales, dragoste. Doreai o carte pe care să o citești cu ochii – poftim o carte pe care o vei citi cu sufletul.
Crucea este povestea omului care iubește!
Preot Olivian SANDU