vineri, aprilie 4, 2025

Sfânta Haritina

A viețuit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creștinul Claudiu. Pentru credința în Hristos a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nicio pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca niște desfrânați să o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat în Împărăția Cerurilor.

 

Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail de la mănăstirea Turnu Cozia

 

S-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părțile Olteniei. Amândoi, încă din tinerețile lor, erau iubitori de nevoințe pentru Dumnezeu, devenind călugări. Cuviosul Daniil a devenit preot și duhovnic. Împreună cu Misail au părăsit mănăstirea și au devenit pustnici, adunând în jurul lor o mică obște de călugări, printre care și sfinții sihaștri Neofit și Meletie. Au fost îngropați lângă altarul bisericuței lor. Când, în anul 1676, mitropolitul Varlaam al Țării Românești a construit la schit o nouă biserică, de piatră, a așezat sfintele moaște ale Cuvioșilor Daniil și Misail la temelia altarului bisericii celei noi.

 

Sfânta Metodia

 

S-a născut din părinți binecredincioși pe 10 noiembrie 1861, în Insula Kimolos, Grecia. La botez a primit numele Irina. Încă din copilărie a arătat bunăcuviință, smerenie și dragoste faţă de Biserica lui Hristos.

Crescând într-un mediu prielnic vieții duhovnicești, pe măsură ce s-a maturizat tot astfel s-a întâmplat cu credința ei și cu dorința de a-şi închina întreaga viaţa lui Dumnezeu. Oricum, atunci când s-a aflat la vârsta „întemeierii unei familii”, părinții ei au hotărât să o căsătorească; ea s-a supus voinței lor, căsătorind-se cu un marinar din Hios.

La un timp după căsătorie, soțul sau a trecut la cele veșnice în timpul unui naufragiu pe țărmurile Asiei Mici. Irina a simțit că acesta este momentul rânduit de Dumnezeu pentru a-şi împlinii chemarea dumnezeiască. Când i-a mărturisit duhovnicului său gândurile privitoare la această chemare, acesta a încurajat-o să urmeze calea monahală. După o perioadă de pregătire, a fost tunsă în monahism de către Arhiepiscopul Metodie al Syros-ului, primind numele Metodia.

De atunci şi-a petrecut viața urmând regulile vieții monahale, nevoindu-se într-o chilie retrasă, aflată într-un castel părăsit din Kimolos. Credința sa, rugăciunile, postul, privegherile și milostenia au transformat chilia sa într-un loc sfânt.

Din acest loc al nevoințelor Metodia pleca rareori, cu excepția participării la Sfânta Liturghie sau când o mare nevoie impunea prezenţa sa în alt loc. Zăvorârea sa era deplină în timpul Postului Mare, când femeile care veneau la ea, pentru a primi sfaturi duhovnicești, țineau legătura cu sfânta prin intermediul unei mici ferestre.

A murit la vârsta de 47 de ani în pace și rugăciune.

 

Preot Olivian SANDU

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...