Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înainteanașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestita de cătreîngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pana la punerea numelui fiului sau.
Exista o lunga perioada din viațaSfântului Ioan Botezatorul despre care nu avem informații. Cunoaștem ca s-a retras în pustiu, unde a dus o viată de aspre nevoințe, pana în momentul în care a primit porunca sa înceapă sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu.
Din Evanghelie cunoaștem ca Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. în acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. în ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuseoaspeților și îndeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.
Capul Sfântului Ioan a avut, dupătradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul este prăznuită pe 25 mai.
În fiecare om este închisă o măsură a lui, după cum ne asigură și Sfântul Pavel; peste aceasta să nu treacă nimeni, dar nici să nu selenevească nimeni a o ajunge. Arătarea și împlinirea în firea noastră atuturor darurilor nașterii noastre de sus, din Duhul Sfânt, e ceea cenumim desăvârșirea, cea la măsura fiecărui ins. Fiecare e înzestrat și trimis să împlinească un rost al lui Dumnezeu între oameni. Dezvelirea șiînțelegerea acestui rost sau destin ascuns în noi în fiecare, după atotștiința de mai înaintea lui Dumnezeu, nu poate fi dezgropat fără cunoștințași luarea aminte a unui duhovnic iscusit, care are grija și meșteșugul să înlăture toată piedica și nepriceperea, ca să poată avealoc de ele voia cea bună a lui Dumnezeu, care era ascunsă în tine.
Duhovnicul, sau starețul, ajută și dezvăluie toate intențiile lui Dumnezeu din fiii Săi, dăruite lor după măsura credinței, ce vor avea s-o aibă.De aceea toți nevoitorii trebuie să-și găsească duhovnic, deoarece în cele duhovnicești, tot ce nu e din povățuire orânduită și subocrotirea smereniei duce la înșelareși la mai mare rătăcire, decât însăși patimile. (Pr. Arsenie Boca)
– Preot Olivian SANDU