marți, aprilie 1, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfinții Isachie, Dalmat și Faust

Sfinții Isachie, Dalmat și Faust

Sfântul Isachie este cinstit aparte pe 30 mai. Este sfântul care a luptat pentru înapoierea bisericilor ortodoxe luate de arieni. Înainte de a trece la cele veșnice, Sfântul Isachie l-a numit stareț pe ucenicul său, Dalmat. Acesta a fost ostaș în armata imperială a împăratului Teodosie cel Mare. Dalmat şi-a părăsit soția și copiii și a viețuit în obștea Cuviosului Isachie, împreună cu fiul său, Faust. Dalmat s-a dat pe sine unei aspre postiri, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de 40 de zile. A fost unul din Părinții prezenți la al treilea Sinod Ecumenic, ținut în anul 431, la Efes, unde a luptat împotriva învățăturii lui Nestorie care susținea că Fecioara Maria este născătoare numai de om. Faust, fiul lui Dalmat, i-a fost sprijin în toate tatălui său. A trecut la cele veșnice în obștea în care a intrat împreună cu Dalmat.

Sfânta Salomeea

Este prăznuită pe 3 august. Mironosița Salomeea a fost soția lui Zevedei și mama celor doi Sfinți Apostoli Iacob și Ioan Evanghelistul. Ea a cerut Mântuitorului cinstea ca ei să fie așezați unul de-a dreapta și unul de-a stânga în Împărăția Sa (Matei 20, 20-22). Salomeea nădăjduia, ca mulți iudei de altfel, într-o împărăție pământească a lui Iisus. De abia mai târziu s-a încredințat de înaltul înțeles al răspunsului primit atunci.

Salomeea a fost de faţă la patimile și răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos (Matei 27, 56). În dimineața Sfintei Învieri a fost la mormânt împreună cu celelalte mironosițe, cărora li s-a arătat Mântuitorul Hristos. Sfintele mironosițe împreună cu Salomeea au fost prinse și întemnițate împreună cu alți creștini. După aceea au fost urcați într-o corabie și lăsați în mijlocul mării. Corabia a ajuns pe coastele Provence, în Franța de azi. Mironosițele au răspândit în această parte cuvântul Domnului. Maria lui Cleopa și Salomeea s-au stabilit într-o insulă de la gura Romului, unde au rămas până la moarte.

Într-un sat era un creștin peste care căzuse un necaz mare și care îl mâhnise pe om atât de mult, că acesta începuse a crede că pe el l-a uitat Dumnezeu. Peste noapte i se arătă omului în vis Sfântul Arhanghel Mihail și-i zise: „Haide, frate, cu mine”. Așa în vis parcă s-a dus omul cu Sfântul Înger până la malul unei ape întinse și dând Arhanghelul cu mâna, s-a despicat apa în două, și din fundul ei a plutit spre mal un bolovan mare de piatră. Sfărâmându-se piatra, în mijlocul ei se vedea stând aciuat un viermișor. Atunci Sfântul Mihail îi zise omului în vis: „Spune-mi, omule, cine a purtat de grijă viermelui acestuia?” „Dumnezeu”, a răspuns omul. Iar Sfântul l-a mustrat, zicându-i: „Dacă Dumnezeu poartă de grijă unui vierme ascuns în bolovanul din fundul acestei ape adânci, cum crezi că are să te uite pe tine, în necazul pe care îl ai?” S-a trezit omul și în adevăr că nu peste multă vreme, Dumnezeu l-a izbăvit de mâhnirea lui. În Sfânta Scriptură, Tatăl nostru cel din ceruri așa zice omului: „Nicidecum nu am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi.” Dumnezeu are grijă de noi.

Protos. Nicodim Măndiță, „Vârtejul rătăcirilor”

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...