joi, aprilie 3, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul

S-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, Siria. În ciuda persecuțiilor lui Diocleţian, şi în ciuda faptului că în Nisibis își aveau sălaș o mulțime de religii păgâne, Sfântul Efrem a crescut într-o atmosferă creștină autentică. Din minele sale putem trage concluzia că ambii săi părinți erau creștini. Mai mult, Sfântul Efrem a crescut sub îndrumarea Sfântului Iacob, primul episcop din Nisibis, ales în 308. Efrem a fost botezat de tânăr și apoi hirotonit diacon. Înzestrat cu darul lacrimilor și cu un enorm talent poetic, Sfântul Efrem și-a început astfel lucrarea sa de conducere a oamenilor spre Hristos.

După ce orașul a scăpat de trei asedii ale perșilor (Sfântul Efrem punând-le pe seama rugăciunilor Sfântului Iacob), împăratul Iulian Apostatul, în urma unei campanii militare dezastruoase, a fost silit să încheie o pace prin care a cedat Nisibisul perșilor. Sfântul Efrem s-a refugiat astfel în Edessa, unde a și trecut la Domnul în 373 sau 379, după ce într-o călătorie la Cezareea Capadociei s-a întâlnit cu Sfântul Vasile cel Mare. A fost înmormântat în cimitirul unde erau înhumați străinii.

Sfântul Efrem Sirul a făcut foarte multe comentarii la Sfânta Scriptură.

De la Sfântul Efrem ne-au rămas peste 400 de mine. Cea mai cunoscută compoziție a sfântului este rugăciunea care îi poartă numele și care a intrat şi în slujbele Bisericii din Postul Mare și anume:

„Doamne și Stăpânul vieții mele,

duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânei și al grăirii deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi mie, slugii Tale!

Așa Doamne, Împărați, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti vecii vecilor. Amin”

 

O fărâmă din inima ta

Un tânăr monah a întrebat un pustnic înțelept:

– Care este taina înțelegerii cu toți oamenii?

Bătrânul pustnic l-a privit îndelung, s-a gândit o vreme în tăcere și i-a răspuns:

– Să dăruiești ceva, fiecărui om întâlnit în cale.

– Să dau de pomană?

– Să dăruiești un zâmbet, o vorbă bună, o pâine…iubire, compasiune, înțelegere…, adică o fărâmă din inima ta!

Deși nu știm, avem ceva de dăruit fiecărui om.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
8.9 °
7.2 °
98 %
1.8kmh
100 %
J
9 °
vin
16 °
S
17 °
D
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...