Sfânta Pelaghia a trăit în secolul al V-lea. A fost înzestrată de Dumnezeu cu o frumusețe trupească nemaivăzută. Înainte de a se converti la creștinism, se numea Margareta. Şi-a folosit frumusețea spre desfrânare. Îmbrăcată provocator, împreună cu tovarășii ei tineri, cu slujitori, cu muzică și cu râsete, ea a trecut odată pe lângă un grup de episcopi creștini ce țineau o conferință în aer liber.
Episcopii, ne spune povestirea, şi-au ascuns feţele în faţa acestei priveliști, dar episcopul Nonnus, un episcop monah din pustie, „s-a uitat multă vreme și intenționat după ea și după ce a trecut încă se uita, iar ochii lui o urmăreau”. Apoi, întorcându-şi capul, s-a uitat spre episcopi și a spus: „Nu v-a desfătat marea ei frumusețe? Într-adevăr, pe mine unul m-a desfătat.”
Apoi le-a zis: „Cât timp oare a petrecut femeia aceasta să fie frumoasă și plăcută pentru stăpânul ei și cât timp petrecem noi ca să fim plăcuți Stăpânului nostru?”
În ziua următoare Pelaghia l-a ascultat pe Nonnus predicând și a fost mișcată la inimă spre căință. I-a scris și apoi a venit la el și l-a implorat să primească botezul din mâinile lui. Odată botezată, a cerut în secret lui Nonnus haine bărbătești și a fugit în timpul nopții, numai cei doi cunoscând planurile ei.
Ani mai târziu, când diaconul Iacob urma sa viziteze Palestina, Nonnus i-a spus să viziteze și un pustnic cu numele Pelagius. Când Iacob a găsit chilia solitarului, a descoperit că locuitorul acesteia tocmai murise, venerat în întregul ținut pentru austeritatea și rugăciunea lui; iar pustnicul era tocmai Pelaghia. Când a revenit după trei zile, a aflat-o moartă. I-a îngropat trupul cu cinste.
“Sărăcia sau bogăția nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge şi sărăcia şi bogăția.” (Sfântul Ioan Gura de Aur)
“Când te vor neliniști gândurile de frică pentru necazurile viitoare, nu trebuie să intri în vorbă cu ele, ci să spui: „Fie voia Domnului!”. Aceste cuvinte te vor liniști.” (Sfântul Varsanufie de la Optina)
“Numai niște suflete curate mai pot schimba ceva în ţara asta. De nu vei birui mai întâi vrăjmășiile din tine, nu le vei putea înfrânge nici pe cele din jurul tău. Trebuie să devii tu mai întâi lumina, ca să-i poți lumina şi pe ceilalți.” ( Pr. Iustin Pârvu)
– Preot Sandu OLIVIAN