S-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Diocleţian (284-305). Tatăl ei, senatorul Filofron, și mama sa, Theodorisia, erau creștini. Pentru că a refuzat să împlinească porunca proconsulii Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusă la multe chinuri. A fost aruncată într-un cuptor încins, într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit nevătămată. Şi-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.
Sfânta Eufimia mai este prăznuită pe 11 iulie, când facem pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște. (Pentru a se descoperi dacă învățătura cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreapta credință – în Hristos sunt doua firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit și ereticii şi-au scris într-o altă carte învățătura lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia. După puține zile, au deschis din nou racla și au văzut că la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei).
Moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala patriarhală “Sfântul Gheorghe” din Fanar.
“Lumea, îți iartă orice ticăloșie ai face, oricât ai greși cu sufletul, dar nu te iartă nicidecum să le-o iei un pas înainte și să te faci mai bun. Oamenii aceștia ai lumii au o ciudată rușine de a fi buni. Bunătatea ta îi arde și se trudesc să te scoată de vină cu tot felul de ponoase. «Lumea» e veacul viclean” (Galateni 1, 4)
“Cine vrea să biruie lumea e dator să ia arma rar folosită a iertării, oricâte necazuri ar pătimi de la oamenii lumii acesteia, ca unul ce vede că frații săi stau legați într-o robie străină, în întunericul necunoștinței de Dumnezeu și de ei înșiși.
Cine vrea să biruie lumea se roagă Tatălui său în ascuns sau în gând, pentru orice fiu al lui Dumnezeu, oricât de întunecată purtare ar avea și oricâte rele i-ar face. Căci răbdarea răului, iertarea fraților și rugăciunea în ascuns au mare putere înaintea lui Dumnezeu”. (Pr. Arsenie Boca).
– Preot Sandu OLIVIAN