sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Ioan de la Râșca

Sfântul Ioan de la Râșca

S-a născut într-un sat smerit din Vrancea, în familia răzeșilor Gheorghe și Anastasia. Monahul nevoitor Varlaam Motoc, care avea să devină mitropolit al Moldovei, aflând că tânărul își dorea viaţa monahală, l-a luat pe acesta și l-a dus la Mănăstirea Râșca. Aici, în anul 1630, tânărul a fost tuns în monahism, de către egumenul Agafton, primind numele Ioan. În obștea monahală de la Râșca, nevoitorul Ioan avea să viețuiască aproape 18 ani.

În anul 1632, Sfântul Varlaam este ales mitropolit al Moldovei apoi în anul 1641, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei, sfătuit fiind de mitropolitul Varlaam, înființează în cetatea Neamț o micuță mănăstire, închinată Sfântului Ierarh Nicolae. În acest nou loc de slujire, mitropolitul îl va așeza pe Sfântul Ioan de la Râșca, care va stărui în învățătură și în slujbe.

În anul 1650, Sfântul Ioan o va boteza pe fiica armașului Joldea; acestei fete îi va fi și duhovnic, până la vârsta de 16 ani, pentru ca mai apoi ea să se retragă în codrii Neamțului, în aspră nevoință și rugăciune; această fată a fost Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla.

Spre sfârșitul anului 1657, Sfântul mitropolit Varlaam avea să treacă la cele veșnice, la căpătâiul său aflând-se Sfântul Ioan, care îl va și înmormânta, în zidul de miazăzi al bisericii din Mânăstirea Secu. În locașul din Cetatea Neamț, Sfântul Ioan va sluji până în anul 1665. Mai apoi, vreme de un an, el va fi rânduit egumen în Mănăstirea Secu.

În anul 1667, Sfântul Ioan este rânduit episcop, fiind hirotonit pe seama Episcopiei de Huși.

Începând cu anul 1674, Sfântul Ierarh Ioan va fi rânduit ca episcop de Roman, unde va sluji până în anul 1685, când adoarme în Domnul, fiind înmormântat la Mănăstirea Secu, lângă mormântul Sfântului Varlaam.

Episcop fiind, Sfântul Ioan s-a îngrijit pe cât a putut să zidească Mănăstirea Mera, aflată în regiunea sa natală, la numai 12 kilometri de orașul Odobești și la aproape 25 de kilometri de municipiul Focșani.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
13.8 °
12.8 °
70 %
2.1kmh
100 %
vin
14 °
S
22 °
D
5 °
lun
5 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...