Ingrediente: 3 bucăţi de praz de mărime medie, o ceapă galbenă, 2 cartofi de mărime medie, o ceaşcă de orez, 5 căni de apă, 50 g unt, ½ ceaşcă de brânză cheddar răzuită fin, o legătură de pătrunjel, sare, piper, opţional ½ cană de zeamă de varză
Mod de preparare: Într-o cratiţă mai adâncă, topiţi untul şi adăugaţi prazul tăiat rondele, frunzele acestuia mărunţite împreună cu ceapă tocată. Adăugaţi sărea ca să fie înmuiate mai rapid. Cartofii tăiaţi bucăţi se adaugă şi ei pentru a fi căliţi. Stingeţi cu apă, acoperiţi oala şi lăsaţi-o să fiarbă timp de 15 minute. Adăugaţi orezul şi lăsaţi să fiarbă din nou. La final înainte de a închide focul se adaugă brânză şi se amestecă pentru a fi bine încorporată. Opţional se poate face varianta acrişoara de ciorbă de praz cu cartofi adăugând zeamă de varză odată cu orezul, pentru a avea timp să şi fiarbă.
Se stinge ciorba şi se asezonează cu piper după gust şi pătrunjel verde.