Ingrediente: 400 gr fasole fiartă, 1 conserva de ton în ulei (de 160 gr), 1 ceapă medie, 1 lingura muştar, 2 linguri suc de lămâie, sare, piper negru,mărar
Mod de preparare: Fierbem fasolea, iar dacă vreţi că pateul să aibă culoare frumoasă, e bine să folosiţi fasole deschisă la culoare. Se pune în robot fasolea, tonul cu tot cu ulei, ceapă tocată mărunt, muştarul şi sucul de lămâie. Se mixează până totul devine pasta. Adăugaţi sare şi piper după gust. Dregeţi pateul de suc de lămâie dacă simţiţi că e necesar. Adăugaţi mărarul tocat după gust şi daţi câteva pulsuri, doar cât verdeaţa să se distribuie în pate. Îl puteţi păstra la frigider, într-un borcan. Pateul de fasole şi ton este bun servit cu pâine prăjită şi ceapă roşie, cu pâine prăjită şi roşii proaspete sau cu „bruschette de iarnă”.