Consiliul Județean Botoșani a pus pe tapet marți, 29 aprilie 2025, subiecte importante privind conducerea Nova Apaserv S.A., operatorul regional de apă și canalizare.
Membrii Adunării Generale a Acționarilor au decis actualizarea remunerației administratorilor și demararea procedurilor pentru selecția viitorului Consiliu de Administrație.
Bani în plus pentru membrii CA
Remunerația membrilor Consiliului de Administrație urmează să fie ajustată cu un indice de 1,2 față de nivelul actual, conform propunerii Comitetului de Nominalizare și Remunerare și a fundamentării bugetului pentru 2025. Deși majorarea indemnizațiilor a fost analizată, hotărârea finală va fi luată într-o ședință ulterioară AGA, după primirea avizului obligatoriu de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
“Prin adresa nr. 7423/10.04.2025 s-a transmis către AMEPIP solicitarea unui aviz privind ajustarea indemnizației fixe. Până la data întocmirii prezentului proiect de hotărâre nu s-a primit răspuns”, se arată în documentele oficiale.
Demarează selecția pentru viitorii membri CA
În paralel, a fost aprobată declanșarea procedurii de selecție pentru noii membri ai Consiliului de Administrație, în contextul în care mandatele actualilor cinci administratori expiră pe 3 noiembrie 2025. Procedura de selecție trebuie începută obligatoriu cu șase luni înainte de expirarea mandatelor, conform legislației în vigoare.
“Potrivit art. 3 alin. (1), din Anexa nr. 1 a H.G. nr. 639/2023, declanșarea procedurii de selecție a membrilor consiliului începe cu 6 luni înaintea expirării mandatului actualului consiliu”, se precizează în raportul de specialitate atașat la proiectul de hotărâre.
Schimbări importante în conducerea Nova Apaserv
În plus, în echipa de conducere executivă a operatorului de apă au avut loc recent schimbări importante – de la 10 aprilie 2025, Alin Cătălin Cirimpei este director general cu acte în regulă, după ce a promovat concursul organizat de societate.
El va face echipă cu Daniela Jîtărașu, director economic provizoriu, și Anton Ghercă, director operațional, ambii numiți provizoriu la începutul anului, până în august 2025.
Banii din tarife dirijați către dezvoltare
La începutul acestui an, Nova Apaserv a ajustat tarifele crescând prețul cu 20 de bani pe fiecare litru de apă furnizat sau trimis spre epurare. A fost o modificare prevăzută în strategia de tarifare adoptată anul trecut. Astfel, una dintre obligațiile operatorului de apă era să constituie Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), banii colectați aici urmând să fie folosiți strict pentru reparații și dezvoltare. Din prețurile actuale, circa 25 la sută din tarif va pleca automat spre IID, urmând ca până în 2028 procentul din tarif destinat dezvoltării să crească la 37 la sută.
Practic, din ajustarea tarifelor operate la începutul acestui an se va încerca remedierea temporară a situației grave din alimentarea cu apă a municipiului Dorohoi.
Soluții europene pentru probleme locale
Pe fondul acestei crize, președintele CJ Botoșani, Valeriu Iftime, și-a exprimat optimismul cu privire la semnarea unui proiect de finanțare europeană în valoare de peste 100 de milioane de euro prin Programul de Dezvoltare Durabilă.
Aceste fonduri ar urma să fie utilizate pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, reducerea pierderilor și creșterea eficienței serviciilor oferite locuitorilor, printre priorități figurând aducțiunea de apă spre Flămânzi. Totodată, Valeriu Iftime a cerut o transparență sporită din partea Nova Apaserv, solicitând rapoarte detaliate despre situația datoriilor, investițiilor și lucrărilor planificate.
„Indiferența și amânarea costă, de aceea ne confruntăm cu atâtea probleme. Sunt însă încrezător că, având voință și urmărind îndeaproape situația, vom găsi rezolvare la toate problemele pe care le sesizați”, a concluzionat acesta. Situația apei din Botoșani rămâne una critică, însă autoritățile speră că, printr-o combinație de soluții imediate și strategii pe termen lung, vor putea aduce o schimbare reală în viața locuitorilor.
Nova Apaserv intră astfel într-o etapă nouă de reorganizare și consolidare a guvernanței corporative, într-un context economic în care performanța financiară și managementul eficient sunt mai importante ca oricând.