luni, aprilie 28, 2025
AcasăLocalPalatul Administrativ, modernizat din temelii. „Bătea vântul pe la geamuri” (VIDEO)

Palatul Administrativ, modernizat din temelii. „Bătea vântul pe la geamuri” (VIDEO)

Lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ din Botoșani schimbă radical fața clădirii. Asta pentru că din vechiul imobil nu vor mai rămâne decât zidurile și scările. Restul – de la tavane și ferestre, până la instalațiile electrice și sanitare – este complet înlocuit.

Pereții au fost dezgoliți de tencuială, iar tavanele, îndepărtate. Muncitorii spun că era absolut necesar. „Întreaga instalație electrică era veche și plină de defecțiuni. În trecut s-au folosit cabluri din aluminiu, care nu mai făceau față actualelor sarcini electrice. De altfel, rețeaua a «împușcat» de mai multe ori. Ultima dată când a fost amenajat Biroul Electoral pentru alegerile din iarnă. Pentru a putea utiliza aparatura, am fost nevoiți să tragem cabluri separate”, au povestit cei care lucrează pe șantier.

Probleme au fost și cu rețelele de apă și canalizare, ascunse sub zidărie, ceea ce a impus decopertarea și refacerea întregii infrastructuri. La fel, instalațiile de scurgere a apei pluviale.

Toate ușile vor fi înlocuite, iar ferestrele au fost și ele schimbate radical. „ISU nu a mai fost de acord cu PVC la ferestre și s-a înlocuit cu aluminiu, iar geamurile sunt acum tripan. Când au fost montate vechile termopane, nu s-au realizat barierele termice. Când am îndepărtat tencuiala, se putea băga mâna. Bătea vântul pe acolo”, au mai spus muncitorii.

Problemele vechiului sistem de încălzire au fost și ele rezolvate. Înainte, funcționarii care lucrau aproape de centrala termică se plângeau de căldură excesivă, în timp ce în birourile mai îndepărtate se tremura de frig. Acum, prin montarea unor distribuitoare moderne, căldura va fi distribuită uniform în toate încăperile.

Investiție de peste 15 milioane de lei, finanțată prin PNRR

Reabilitarea Palatului Administrativ este posibilă datorită unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală a proiectului fiind de 15,4 milioane de lei. Din această sumă, peste 12,3 milioane sunt fonduri europene nerambursabile.

Contractul de execuție are o valoare de 14,1 milioane de lei, TVA inclus, iar lucrările sunt programate să se desfășoare între 26 octombrie 2022 și 25 octombrie 2025. Până în prezent, aproximativ 60% din lucrări sunt deja realizate, iar oficialii dau asigurări că termenul final va fi respectat. La etajele 3 și 4 se lucra deja la tencuieli și șape, iar la etajele 1 și 2 astăzi se înlocuia tâmplăria din PVC.

Un proiect de modernizare și eficiență energetică

Principalele intervenții realizate în cadrul proiectului vizează:

  • izolarea termică a subsolului, a terasei și a pereților interiori;

  • înlocuirea tâmplăriei exterioare;

  • reabilitarea completă a instalațiilor termice, electrice și de iluminat;

  • instalarea unui sistem de climatizare cu pompe de căldură;

  • montarea de panouri fotovoltaice și panouri solare pentru apă caldă;

  • implementarea unui sistem de management energetic inteligent;

  • modernizarea sistemului de alarmare și protecție la incendii.

Toate lucrările sunt realizate cu respectarea principiilor europene de eficiență energetică și protecție a mediului, în conformitate cu regula „Do No Significant Harm” (DNSH), care impune ca proiectele să nu producă daune semnificative mediului.

O clădire cu o istorie de peste 50 de ani

Palatul Administrativ din Botoșani a fost construit între anii 1970–1971 și inaugurat în 1972. În peste jumătate de secol, clădirea nu a beneficiat de renovări ample, rămânând una dintre cele mai reprezentative construcții administrative ale României comuniste. Edificiul poartă semnătura celebrului arhitect Nicolae Porumbescu, fondatorul Școlii de arhitectură din Iași, și este comparat ca importanță cu Palatul Parlamentului, Casa Scânteii sau Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Reabilitarea actuală a Palatului Administrativ promite nu doar salvarea unei clădiri de patrimoniu, ci și transformarea acesteia într-un spațiu modern și eficient. În plus, și costurile privind întreținerea ar trebui să scadă considerabil.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
14.5 ° C
16.6 °
14.4 °
43 %
2.9kmh
6 %
lun
14 °
mar
22 °
mie
22 °
J
19 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam triști pesediștii că-l sprijină pe Crin Antonescu, dar dacă-i ordin, cu plăcere.

EDITORIAL

În săptămâna care a trecut am fost martorii stupefiați ai celei mai mari rușini judiciare din toți cei 35 ani care au trecut de...

EPIGRAMA ZILEI

Eu doar atât am constatat După așa cereri grotești: Un car cu proști s-a răsturnat Și la ... Ploiești! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...