Profesorii care fac performanță în România o plătesc din buzunarul propriu. La Olimpiada Națională de Informatică pentru gimnaziu, desfășurată anul acesta la Botoșani, festivitatea de premiere a fost umbrită de o realitate revoltătoare: profesorii implicați în organizare nu și-au primit nici acum banii pentru transport și cazare.
„Profesorii implicați nu și-au primit nici acum banii de transport și cazare pentru ultimele două ediții ale olimpiadei”, a declarat Adrian Iftene, profesor universitar și președinte al comisiei de organizare a ONI Gim 2025, care a tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa de respect pentru munca depusă de cadrele didactice.
„Profesorii care compun aceste comisii suportă cheltuieli din propriul buzunar”
Iftene a subliniat efortul de echipă depus pentru organizarea evenimentului, dar și dificultățile întâmpinate de cadrele didactice și voluntari.
„Este un efort de echipă. Ministerul oferă fonduri, dar de multe ori organizatorii pregătesc și acoperă cheltuieli în plus, cu ajutorul sponsorilor. Comisiile tehnice sunt formate din voluntari care fac mai mult decât voluntariat. Profesorii care compun aceste comisii suportă cheltuieli din propriul buzunar, iar studenții voluntari susțin examene la distanță pentru a putea rămâne implicați în organizare”, a spus Iftene.
În același context, secretarul de stat Sorin Ion a recunoscut limitele actualului sistem de finanțare.
„Finanțăm aproximativ 375 de olimpiade și concursuri naționale. Nu suntem întotdeauna mulțumiți de condițiile de organizare, dar facem eforturi să susținem performanța. (…) România se menține în top la discipline precum informatica și matematica, nu e sentiment mai plăcut decât acela de a-i primi pe elevii medaliați la aeroport”, a transmis Sorin Ion.
„Nu suntem plătiți pentru munca noastră”
Emanuela Cerchez, profesoară de Informatică și membru în comisia centrală a Olimpiadei Naționale de Informatică 2025, a confirmat situația: „Este o muncă de voluntariat. Nu suntem plătiți pentru munca noastră. În acest an, inspectoratul școlar de la care provin a refuzat să îmi deconteze cheltuielile pentru trei competiții”, a declarat Emanuela Cerchez.
Problemele semnalate la ONI Gim nu sunt singulare. Și membrii comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Limba Germană Modernă au reclamat faptul că au fost obligați să suporte din fonduri proprii cheltuielile pentru etapa națională desfășurată la Alba Iulia, în lipsa unui decont din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, deși aveau toate documentele în regulă și numiri oficiale din partea Ministerului Educației, scrie Edupedu.
Nemulţumiri legate şi de organizare
Etapa națională a Olimpiadei de Informatică pentru Gimnaziu s-a desfăşurat anul acesta la Botoșani, pe 15 aprilie. Festivitatea de premiere a reunit peste 350 de elevi din toată țara, alături de zeci de profesori, părinți și oficiali din domeniul educației.
Problema banilor nu a fost, însă, singura care a umbrit acest eveniment. La premiere Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al județului Botoșani, a recunoscut existența unor nemulțumiri legate de organizare, generate în special de alegerea sălilor pentru probe și festivități. Concret, proba de concurs s-a desfășurat într-o sală de nunți și botezuri deoarece majoritatea unităților de învățământ se află în reabilitare, iar teatrul, care a găzduit festivitățile, a fost neîncăpător, mulți copii, părinții și profesorii au stat în picioare sau pe jos.