sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăPrima PaginăEvacuări, datorii și acuzații de discriminare: ședință tensionată despre soarta romilor din...

Evacuări, datorii și acuzații de discriminare: ședință tensionată despre soarta romilor din Botoșani (VIDEO)

Prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat joi o ședință specială a Grupului de Lucru Mixt Județean, pentru a analiza problemele locative cu care se confruntă comunitatea de romi din municipiul Botoșani.

Întâlnirea a avut loc în prezența reprezentanților instituțiilor locale și ai comunității rome, alături de un invitat special din partea Guvernului – Cătălin Zamfir Manea, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. La discuții au participat reprezentanți ai Primăriei Botoșani, ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și ai societății Locativa.

În acest context, oficialul guvernamental a subliniat că informațiile rezultate în urma discuțiilor vor fi transmise conducerii executive.

„Aștept ca la finalul întâlnirii să pot transmite șefului Cancelariei Prim-ministrului și prim-ministrului informații clare despre situația locativă a cetățenilor români de etnie romă din mai multe zone ale municipiului”, a spus Cătălin Zamfir Manea, care a ținut să precizeze că prezența sa la Botoșani a fost legată de mai multe petiții din partea comunității rome, care au ajuns la Cancelaria Prim-ministrului și la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale din Camera Deputaților. Totuși, acesta a menționat de la bun început importanța găsirii unei soluții de echilibru, care să respecte atât legea, cât și drepturile constituționale ale cetățenilor.

Amenzile și accesul la plăți eșalonate

Un subiect de discuție intensă a fost problema amenzilor acumulate de unii membri ai comunității rome și imposibilitatea acestora de a le plăti în rate. Reprezentantul comunității rome a întrebat de ce doar romilor li s-a interzis să plătească amenzile eșalonat la Direcția de Taxe și Impozite.

„De ce doar romilor li s-a interzis să plătească eșalonat?”, a întrebat acesta. În acest context, Cătălin Zamfir Manea a răspuns ferm, precizând că nimeni nu poate interzice plata amenzilor în rate, atât timp cât persoanele respective sunt de bună credință.

„Dacă demonstrează că sunt de bună credință și au venituri, nu există niciun temei legal pentru a li se interzice să plătească amenda eșalonat. Vom analiza cadrul legal și vom găsi o soluție juridică adecvată”, a explicat Manea. Totodată, acesta s-a interesat și care a fost considerentul pentru care municipalitatea a menționat existența a trei amenzi ca motiv pentru rezilierea contractului. „De ce trei și nu patru, sau șapte sau opt?”, a întrebat el.

Pentru a beneficia de eșalonare, persoana trebuie să aibă un venit constant sau bunuri”

În schimb, Iulian Ciubotaru, reprezentantul Primăriei Botoșani, a explicat că dacă în primele două amenzi se poate vorbi de greșeli, de la trei în sus nu se mai poate avansa ipoteza unor erori, ci de un anumit tip de comportament. În plus, Ciubotaru a arătat că procedura de plată eșalonată, stabilită în Codul Fiscal, a suferit modificări legislative. Totodată, în trecut, în cazurile similare, termenele convenite în eșalonări pentru stingerea debitelor nu au fost respectate.

„Acum, pentru a beneficia de eșalonare, persoana trebuie să aibă un venit constant sau bunuri, iar în absența acestora, eșalonarea nu poate fi acordată”, a explicat Iulian Ciubotaru. Altfel spus, pentru a putea beneficia de eșalonare la plată, cei în cauză ar trebui să facă dovada că au venituri stabile.

„Noi am făcut și un calcul – la o amendă de 18.000 de lei, cu o eșalonare de plată de 500 de lei lunar, persoana în cauză ar trebui să plătească 3 ani, fără a adăuga aici celelalte cheltuieli lunare pentru întreținerea locuinței sociale”, a completat acesta.

Segregare sau realitate

O altă temă delicată discutată în cadrul ședinței a fost acuzația de segregare a comunității rome. romiReprezentanții Primăriei au respins aceste acuzații, subliniind că locuințele din Botoșani nu sunt repartizate în funcție de etnie, iar romii trăiesc în diverse zone ale orașului, inclusiv în cartierele noi, construite cu sprijin guvernamental, la fel ca și membrii altor etnii.

„Romii dețin locuințe în toate zonele orașului, inclusiv în cartierele noi, cum ar fi ANL Cișmea”, a precizat Dana Bețenchi, viceprimarul municipiului Botoșani. Inclusiv Cătălin Zamfir Manea a recunoscut că în aceste condiții nu se poate vorbi de segregare rezidențială, atât timp cât „comunitatea romă este prezentă în diverse zone ale orașului, nu într-un cartier izolat”.

Probleme legate de locuințele sociale și evacuări

Pe lângă aceste subiecte, președintele Alianței Partida Romilor din Botoșani, Jupiter Borcoi, a semnalat că multe dintre familiile aflate în risc de evacuare au acumulat datorii mari la taxe și impozite. romi„Mulți români, nu doar romi, mi-au adus situații similare”, a recunoscut Borcoi, care a readus în dicuție cazul femeii amenzi de 311.000 de lei pentru comerț neautorizat.

Analiza făcută ad-hoc a indicat că în municipiu ar exista 137 de familii, cu circa 400 de persoane, care ar fi în pericol de evacuare din cauza problemelor legate de locuințele lor. Jupiter Borcoi a menționat că în Parcul Tineretului sunt aproximativ 80 de familii de romi aflate în această situație, în Centrul Vechi 37 de familii, iar în Condacia și Adamiu circa 20 de familii, deși nu toți au raportat încă toate cazurile. Situația nu este însă clară, cum nu sunt clare nici motivele pentru care acestea au ajuns într-o astfel de situație – amenzi cumulate de colocatari, menționarea în contracte a unor persoane sancționate care nu mai locuiesc în Botoșani, etc.

Prefectul Dan Nechifor a subliniat că scopul întâlnirii nu a fost identificarea cauzelor, ci găsirea unor soluții pentru relocarea familiilor aflate în pericol de evacuare și pentru rezolvarea situațiilor financiare dificile. „Scopul întâlnirii este să găsim soluții pentru relocarea celor care vor fi evacuați și să discutăm despre disponibilitatea locuințelor ANL Cișmea”, a spus Nechifor.

Discriminare etnică sau soluții echilibrate

La finalul întâlnirii, Cătălin Zamfir Manea a declarat că problema nu este doar de natură financiară, ci există și o „tentă de discriminare etnică și colectivă”. „Este un subiect complex, care necesită o analiză profundă. Vom aștepta un raport de specialitate de la Agenția Națională pentru Romi”, a spus acesta.

romiManea a încheiat subliniind importanța găsirii unei soluții de mijloc, legale și echilibrate, care să rezolve situația fără a încălca drepturile cetățenilor romi. „Voi continua dialogul cu cetățenii și vom găsi o soluție care să respecte legea și să contribuie la rezolvarea problemelor lor”, a conchis el. De altfel, respectarea legii a fost un subiect central al discuțiilor, iar problema existentă trebuie analizată din punct de vedere juridic, pentru a respecta cadrul legal existent. Astfel, în final, a fost subliniat că orice soluție trebuie să fie în acord cu prevederile legale și constituționale. Ședința nu a dus la soluții concrete pentru romi, dar s-a convenit constituirea unui Grup de Lucru Mixt care va continua să lucreze la identificarea unui plan de acțiune pentru viitor.

Ciudat este că până anul acesta nu a existat nicio solicitare din partea asociațiilor care luptă pentru drepturilor romilor să colaboreze cu instituțiile administrației locale în soluționarea acestor probleme. Iar discuțiile s-au iscat numai după ce persoanele aflate în această situație au realizat că municipalitatea va trece la aplicarea legii la expirarea contractelor. În plus, din 2023, de la modificarea în Consiliul local a regulamentului privind închirierea locuințelor sociale, cei aflați în situația de a-și prelungi contractele au avut timp suficient pentru a intra în legalitate. Ori nu au făcut-o, iar acum acuză că autoritățile îi aruncă în stradă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
5.6 ° C
10.6 °
5.6 °
74 %
1.2kmh
84 %
S
8 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...