sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăPrima PaginăSurpriză în instanță! Tribunalul Suceava respinge arestările cerute de DNA în dosarul...

Surpriză în instanță! Tribunalul Suceava respinge arestările cerute de DNA în dosarul „Mitei din Botoșani”

Cei doi primari și omul de afaceri reținuți în ancheta DNA vor fi eliberați imediat ce ordonanțele de reținere emise pe numele lor vor expira. Asta pentru că magistrații Tribunalului Suceava au respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În schimb, instanța a decis plasarea celor trei sub control judiciar.

Astfel, primarii Dumitru-Verginel Gireadă (comuna Mihai Eminescu), Dan Oloieru (orașul Flămânzi) și omul de afaceri Marcel Bârsan vor fi cercetați în libertate, sub o serie de restricții stricte. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare, în cazul inculpaților, și de la comunicare, în cazul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava.

Motivele deciziei instanței

Judecătorii au considerat că măsura arestării preventive nu este justificată în acest moment, optând pentru un control judiciar de 60 de zile. Măsurile dispuse includ interdicții de comunicare între inculpați și martori, restricționarea accesului în sediile primăriilor implicate, precum și obligația de a nu părăsi județul fără aprobarea organelor judiciare.

În cazul omului de afaceri Marcel Bârsan, acuzat de două infracțiuni de dare de mită (una în formă continuată), controlul judiciar este supravegheat de Poliția din comuna Roma, județul Botoșani. Acestuia i s-a interzis să exercite calitatea de administrator în cadrul firmelor, să ia legătura cu ceilalți inculpați sau cu martorul Daniel Pătrăuțanu și să pătrundă în primăriile Mihai Eminescu și Flămânzi.

Pentru primarul Dumitru-Verginel Gireadă, anchetat pentru luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), supravegherea revine Poliției din comuna Mihai Eminescu. Acesta are interdicția de a-și exercita funcția și de a intra în sediul primăriei, pe durata măsurii preventive.

Primarul Dan Oloieru, cercetat pentru luare de mită, este supravegheat de Poliția orașului Flămânzi și, la rândul său, nu poate exercita funcția de primar, nici intra în sediul administrației locale.

Instanța a avertizat că, în cazul în care obligațiile impuse vor fi încălcate cu rea-credință, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

De precizat este faptul că, deşi cei doi primari nu au voie să intre în primăriile pe care le-au condus până ieri, în cadrul instituţiilor lucrează multe dintre rudele acestora. Reporterii Monitorul au scris despre asta AICI despre situaţia de la Flămânzi şi AICI despre situaţia de la Mihai Eminescu. 

Primari şi afacerist, eliberați după ore lungi de audieri

Cei doi primari şi afaceristul au fost aduși la instanță cu două autospeciale de poliție – Marcel Bârsan și Dan Oloeriu într-un Logan, iar Verginel Gireadă separat.

Ședința de judecată a fost una maraton, fiecare dintre inculpați alegând să-și susțină cauza în detaliu prin intermediul avocaților. Deliberarea judecătorilor a durat mai mult decât de obicei, având în vedere complexitatea dosarului și gravitatea acuzațiilor.

Faptele cercetate de DNA

Conform procurorilor, presupusele fapte de corupție s-ar fi derulat în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024. Marcel Bârsan ar fi oferit foloase necuvenite unor primari și funcționari publici pentru a obține contracte de lucrări publice sau pentru a urgenta plăți.

Primarul Gireadă ar fi beneficiat de materiale de construcții în valoare de aproape 92.000 de lei, de sprijin pentru o firmă administrată de un membru al familiei, precum și de un contract avantajos de vânzare a unui teren estimat la 50.000 de euro. Dan Oloieru ar fi primit materiale de construcții de peste 75.000 lei, beton și lucrări de excavație pentru un imobil personal.

Dosarul se extinde – alți suspecți plasați sub control judiciar

Ancheta vizează și alți actori politici și administrativi. Printre aceștia se numără Ionuț Voicu, secretar general adjunct al PNL, acuzat de trafic de influență, și Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, cercetat pentru luare de mită și acces neautorizat la informații clasificate.

Aceștia, împreună cu Rareș Batîr (administrator public la Ungureni) și Neculai Șchiopu (viceprimar al comunei Coșula și candidat PSD la primărie), au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, începând cu 7 aprilie. Pentru Voicu, Ivanache și Batîr, procurorii au stabilit cauțiuni în valoare de 50.000 de euro, garantate prin sechestru pe bunuri.

DNA susține că Neculai Șchiopu ar fi pretins materiale de construcții în valoare de peste 30.000 de lei pentru a fi utilizate de o terță persoană. În ceea ce-l privește pe Ionuț Voicu, acesta ar fi cerut bani de la Marcel Bârsan, promițând că va interveni pe lângă factori decidenți pentru atribuirea unor contracte publice.

Ivanache și Batîr sunt acuzați că ar fi solicitat un comision de 5% dintr-un contract de 635.000 de lei în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de o licitație programată pentru 14 septembrie 2025.

Dosar construit pe baza unor percheziții extinse

Probele strânse de procurori provin în mare parte din cele 39 de percheziții efectuate luni, 7 aprilie, în județele Botoșani și Suceava. Cinci dintre acestea au vizat instituții publice, iar restul locuințele suspecților și sediile unor firme.

Procurorii DNA precizează că începerea urmăririi penale nu înseamnă vinovăția inculpaților, care beneficiază, conform legii, de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
5.6 ° C
10.6 °
5.6 °
74 %
1.2kmh
84 %
S
8 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...