luni, aprilie 7, 2025
AcasăPrima PaginăSpitalul Județean Mavromati trebuie să plătească despăgubiri medicului implicat în cazul Alexandrei...

Spitalul Județean Mavromati trebuie să plătească despăgubiri medicului implicat în cazul Alexandrei Ivanov

Doctoriţa suspendată după decesul Alexandrei la Maternitate a obţinut câştig de cauză în procesul deschis pentru a contesta această sancţiune.

Spitalul Judeţean trebuie să îi plătească despăgubiri medicului care era de gardă în noaptea în care o tânără de 26 de ani a murit pe patul de spital. Asta după ce Mariana Pitrop a câştigat în instanţă unul dintre procesele deschise.

Medicul a contestat decizia de suspendare a contractului de muncă luată de reprezentanţii spitalului după tragedie.
Marţi, 3 decembrie, prima instanţă i-a dat dreptate. Unitatea medicală trebuie să-i plătească salariile pentru perioada 22 august – 20 octombrie 2023, timp în care i-a fost suspendat contractul de muncă.

Exact patru luni mai târziu, pe 3 aprilie, hotărârea a devenit definitivă, după judecarea cazului şi la Curtea de Apel.
Respinge apelul, ca nefondat. Obligă apelantul să plătească intimatei suma de 4.000 lei, cheltuieli de judecată din apel. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 3.04.2025”, se arată în decizia instanţei. Decizia finală în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Suceava.

Post pierdut în urma unei tragedii

Pe 22 august 2023, la cinci zile după moartea Alexandrei, Mariana Pitrop a fost suspendată din funcţie, iar ulterior a fost concediată.
Astfel, spitalul a fost obligat să plătească despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatoarea, de la data suspendării contractului individual de muncă, 22 august 2023, şi până la data de 20 octombrie 2023.
Este o situație complicată pentru Spitalul Județean de Urgență «Mavromati», dar este obligația unității de a-și apăra drepturile și de a-și apăra deciziile. Perioada suspendării a fost de câteva luni, nu e o sumă foarte mare”, a declarat Corneliu Prepeliţă, managerul SJU.

Suspendare urmată de concediere

La începutul lunii decembrie 2023, medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost concediat de Spitalul Judeţean. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, dar nu pe considerente medicale, ci disciplinare.

În penultima zi din an, medicul Mariana Pitrop a dat în judecată spitalul, cerând ca instanţa să o repună în funcţie.

Şi medicii de la Maternitate cereau reangajarea doctoriţei din cazul Alexandra. La mijlocul lui ianuarie, un document semnat de toţi medicii ginecologi din Maternitatea Botoşani arăta că aceștia au solicitat conducerii Spitalului Judeţean, dar şi CJ, ca medicul Mariana Pitrop să fie reangajat. La un an distanță, dosarul este încă un lucru la procurorii suceveni.

Deces sub ochii cadrelor medicale

Nenorocirea a avut loc pe data de 18 august 2023. Alexandra Ivanov a murit în Maternitatea din Botoșani, sub ochii cadrelor medicale.

În ziua de după tragedie, familia a prezentat opiniei publice mesajele pe care Alexandra le-a trimis cadrelor medicale, implorând să fie ajutată. Ultimul mesaj trimis acesteia către familie a fost „Nu am aer”.

La patru zile de la tragedie, “Monitorul de Botoşani” a publicat în exclusivitate concluziile raportului preliminar al inspecției DSP. Inspectorii spuneau că tânăra mămică nu ar fi primit îngrijirile corespunzătoare timp de aproape şapte ore.

Proteste de amploare

Zile la rând, la Botoșani au avut loc cele mai ample proteste de la Revoluție până în prezent. Mii de oameni au ieșit zi de zi în stradă, pentru a cere dreptate. La exact o săptămână de la decesul tinerei, cazul a fost preluat de procurorii de la Suceava.

Ulterior, protestul provocat de „cazul Alexandra” depășea granițele județului. Câteva sute de oameni, în frunte cu Tudor Chirilă, au ieșit în Piața Victoriei din Capitală.

În octombrie, avocații familiei Alexandrei Ivanov au spus că se tem că medicul Mariana Pitrop ar putea fugi din România. Aceştia au cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava arestarea preventivă a medicului.

Motivul au fost „indicii temeinice că suspecta face pregătiri pentru a se sustrage de la urmărirea penală și ulterior de la judecată”. „Măsura preventivă a reținerii nu este destul de restrictivă, încât să asigure sustragerea persoanei cercetate de la urmărirea penală, constând într-o limitare a dreptului de circulație doar pentru o perioadă de maxim 24 de ore, fără posibilitatea prelungirii, ceea ce îi poate oferi șansa de a părăsi țara, ceea ce ar putea îngreuna cercetările în prezenta cauză și chiar depistarea acesteia prin intermediul emiterii ulterioare a unui mandat de extrădare sau mandat european de arest”, a fost solicitarea avocatului familiei.

În procesul intentat de familia Alexandrei despăgubirile solicitate ajung la câteva milioane de euro.

Mai multe decizii favorabile angajaţilor

Procesul pierdut în faţa medicului care a fost de gardă nu este primul pierdut de unitatea sanitară. De altfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” pierde proces după proces cu propriii angajaţi după cazul Alexandra.

După ce unitatea sanitară a fost obligată de instanţă, la începutul lunii aprilie 2024 să plătească despăgubiri asistentei care a fost de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov şi-a pierdut viaţa pe patul de spital, ulterior şi infirmiera din acea tură a avut câştig de cauză în faţa judecătorilor.

Infirmiera, care lucra în cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie I a Spitalului Județean „Mavromati” a fost suspendată timp de 60 de zile. În tot acest timp drepturile salariale i-au fost tăiate. Femeia era de gardă în noaptea de joi spre vineri, 18 august 2023, când a murit Alexandra Ivanov pe patul de spital.

La o săptămână după decizia spitalului, femeia a contestat decizia de suspendare la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului. Două termene mai târziu, în luna mai 2024, a obținut o hotărâre favorabilă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
52 %
4kmh
73 %
lun
4 °
mar
8 °
mie
7 °
J
6 °
vin
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se întoarce iar primăvara un pic, după aia vine vara direct.

EDITORIAL

Miliarde de pixeli sunt risipiți în toate mediile electronice pe ce spun și fac cei 11 candidați la președinție. Sunt întorși pe toate fețele,...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbații sunt porci, mișei, Îmi spunea, justificat, Pentru că amanții ei O înșală nencetat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...