luni, aprilie 7, 2025
AcasăPrima PaginăPrimarul Verginel Gireadă, dus la DNA Suceava pentru audieri în urma perchezițiilor...

Primarul Verginel Gireadă, dus la DNA Suceava pentru audieri în urma perchezițiilor din comuna Mihai Eminescu (video)

Primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, a fost condus astăzi după-amiază la sediul DNA Suceava pentru audieri, după ce procurorii anticorupție au efectuat o serie de percheziții în localitatea sa.

Ancheta face parte dintr-o investigație mai amplă ce vizează fapte de corupție legate de contracte publice și lucrări de asfaltare.

Luni dimineață, pe 7 aprilie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, însoțiți de echipe de poliție și jandarmi, au descins la primăria din Mihai Eminescu, dar și la domiciliul primarului Verginel Gireadă.

Perchezițiile au durat până după-amiază, când edilul a fost escortat de forțele de ordine într-o dubă a Jandarmeriei și transportat la Suceava pentru audieri. La coborârea din dubă, edilul nu a făcut niciun fel de declarații.

În perioada 2004-2012, Verginel Gireadă a fost primar în comuna Mihai Eminescu. În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru însușirea prin fals în documente a unui teren din localitate. Ulterior, el a obținut mandatul de deputat, în perioada 2012 – 2016, după care a revenit în cadrul Primăriei Mihai Eminescu ca șef al Serviciului pentru Situații de Urgență. O funcție parcă prea mică, dacă se ține cont că în intervalul 2004-2012 el a condus comuna. Așa se face că la alegerile din 2020, fosta lui soție, Aneta Gireadă, care a preluat funcția de primar pentru două mandate, a făcut un pas în spate pentru a-i face loc soțului. Tactica a funcționat, iar Verginel Gireadă a ieșit victorios și s-a instalat în funcția de edil.

La DNA a fost condus și fostul primar al comunei Ungureni, Ilie Ivanache, care urma să fie audiat și el în legătură cu o serie de investiții. Ilie Ivanache a fost primar din 2004 și a condus comuna Ungureni până în 2024, adică timp de cinci mandate. Considerat un edil influent în zona Săveni, Ivanache s-a retras din prim-planul vieții administrative de anul trecut, dar se pare că numele său revine în actualitate odată cu noul dosar instrumentat de DNA.

Cei doi sunt printre cele mai cunoscute nume din administrația locală botoșăneană, cu mandate multiple la activ și o prezență îndelungată în viața politică a județului.

Au fost ridicate documente referitoare la contractele pentru asfaltare

Conform surselor oficiale, anchetatorii au ridicat documente legate de contracte încheiate cu o firmă din județul Botoșani, responsabilă pentru lucrările de asfaltare.

Anchetatorii au realizat un total de 39 de percheziții în județele Suceava și Botoșani, vizând nu doar primăria Mihai Eminescu, ci și alte patru primării din județul Botoșani și una din județul Suceava. De asemenea, au fost vizate firme și persoane fizice. În județul Suceava, anchetatorii au ajuns la Primăria comunei Dumbrăveni.

„Au ridicat niște documente în original ale unor contracte cu o firmă din județul Botoșani care a executat lucrări de asfaltare în Dumbrăveni. Nu avem nimic de ascuns și vom da dovadă mereu de transparență”, a declarat primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, în legătură cu investigația.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii DNA au ridicat volume impresionante de documente de la primăriile vizate și de la persoanele percheziționate. Saci plini cu dosare, contracte, facturi și documentații tehnice au fost încărcați în mai multe autovehicule și transportați la DNA Suceava. În unele locații, anchetatorii au avut nevoie de mai multe ore doar pentru a sorta și ambala documentele ridicate. Sursele spun că doar din Primăria Mihai Eminescu au fost ridicate zeci de kilograme de acte. Operațiuni similare au avut loc și în celelalte primării percheziționate.

Faptele investigate de procurorii DNA se referă la contracte de achiziții publice și la lucrările de infrastructură desfășurate în perioada 2023-2024, în contextul unor posibile infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate acestora.

La audieri au fost chemate mai multe persoane, printre care și primari.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.8 ° C
3.8 °
1.1 °
62 %
1.3kmh
100 %
lun
2 °
mar
8 °
mie
6 °
J
5 °
vin
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se întoarce iar primăvara un pic, după aia vine vara direct.

EDITORIAL

Miliarde de pixeli sunt risipiți în toate mediile electronice pe ce spun și fac cei 11 candidați la președinție. Sunt întorși pe toate fețele,...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbații sunt porci, mișei, Îmi spunea, justificat, Pentru că amanții ei O înșală nencetat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...