Un podeț ridicat ilegal peste râul Dresleuca a stârnit controverse. Construit fără avize, autorizații sau acordul Administrației Naționale “Apele Române”, acest pod improvizat ridică semne de întrebare cu privire la respectarea legii și la implicarea autorităților locale.
Ironia situației este evidentă – în timp ce administrația publică s-a străduit timp de patru ani să obțină toate documentele necesare pentru reabilitarea unui pod peste râul Jijia, în comuna Dimăcheni, în paralel, o firmă privată a ridicat acest podeț peste Dresleuca fără nicio aprobare.
În cazul podului legal, abia anul acesta s-a obținut finanțarea de la Compania Națională de Investiții, în timp ce, în cazul podețului ilegal, lucrările au fost finalizate fără „obstacole birocratice”.
Descoperirea construcției ilegale
Cazul a fost dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri de prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, după ce Instituția Prefectului a fost informată în scris de reprezentanții Companiei Naționale „Apele Române”. Potrivit documentelor oficiale, podețul este amplasat în extravilanul comunei Curtești, pe drumul european E58, la kilometrul 152.
„Lucrările la podeț au început în anul 2022. Firma care a executat lucrările nu deține act de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor, certificat de urbanism, autorizație de construire pentru obiectivul podeț realizat peste cursul de apă Dresleuca. Și pentru execuția lucrărilor de traversare a cursului de apă Dresleuca, societatea Profi Izo Bek SRL nu a solicitat aviz de gospodărire a apelor. Deci, un pod nou – nouț fără autorizație de construcție, fără certificat de urbanism”, a precizat Dan Nechifor.
Autoritățile cer restabilirea cursului normal al râului
Dan Nechifor a precizat că firma în cauză nu ar fi obținut niciun aviz necesar întrucât nu există autorizație de construcție, certificat de urbanism sau aviz de gospodărire a apelor. Ca urmare, autoritățile au dispus demolarea podețului și restabilirea cursului normal al râului.
„Măsurile dispuse de către <<Apele Române>> au fost deblocarea cursului de apă prin dezafectarea podețului din beton, îndepărtarea benzilor de beton și punerea în vedere a constructorului vizavi de încălcarea prevederilor legale referitoare la amplasarea și executarea oricărei construcții. Vă dați seama că inclusiv Primăria comunei Curtești, fiind pe teritoriul comunei, având Serviciul de Urbanism, trebuia să ia act de acest pod din comună”, a arătat Nechifor.
Ce urmează
Podețul, situat vizavi de magazinul de bricolaj Dedeman, la circa 100 de metri de șoseaua națională, ar putea fi demolat în cel mai scurt timp.
Totuși, o altă posibilitate ar fi ca firma constructoare să încerce să intre în legalitate, obținând retroactiv avizele necesare, dacă autoritățile consideră că podețul este util și poate fi reglementat conform legii. Decizia finală va depinde de concluziile anchetei în curs și de reacția autorităților locale.
Birocrația excesivă, un factor al construcțiilor ilegale
Cazul podețului ridicat ilegal peste râul Dresleuca scoate în evidență o problemă des întâlnită în România: procedurile greoaie și birocrația excesivă pot împinge uneori oamenii sau firmele să ocolească legea. În timp ce proiectele publice se confruntă cu ani de așteptare pentru avize și finanțare, în sectorul privat există tentația de a acționa rapid, fără a respecta toate cerințele legale.
Nu trebuie ignorat, însă, nici pericolul la care se expun cei care încalcă regulile în ceea ce priveşte construcţiile. Obținerea autorizațiilor pentru construcții nu este doar o formalitate birocratică, ci şi, cel puţin teoretic, o garanție a siguranței și respectării normelor tehnice. Lipsa acestora poate duce la riscuri majore: accidente cauzate de structuri nesigure, inundații provocate de modificarea cursurilor de apă sau sancțiuni severe din partea autorităților. În plus, construcțiile ilegale pot fi demolate, iar proprietarii sau constructorii riscă amenzi usturătoare sau chiar dosare penale. Respectarea legislației în domeniu este esențială pentru protejarea vieților omenești și a mediului înconjurător.
Un privatizat deștept construiește ceva util și o droaie de proști numiți de politic îl verifică . Sictir incompetenților ! Ați umplut țara de proști cu diplomă numiți politic pentru a conduce destinele unei națiuni .
Nici acum nu vă este clar că st atul este cel mai prost administrator ?