miercuri, februarie 19, 2025
AcasăPrima PaginăPeste 100 de clase de învățământ simultan, desființate de anul viitor

Peste 100 de clase de învățământ simultan, desființate de anul viitor

Învățământul simultan, în care elevi din ani diferiți studiază împreună în aceeași clasă, va fi redus cu 50% în școlile din județul Botoșani.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Învățământul simultan este un tip de organizare a procesului educațional în care elevi din ani diferiți de studiu învață împreună, sub îndrumarea aceluiași profesor, într-o singură sală de clasă. Această metodă este întâlnită în special în școlile din mediul rural, unde numărul de elevi este prea mic pentru a forma clase separate pentru fiecare an de studiu.

Acest tip de învățământ a apărut ca o soluție practică la scăderea populației școlare, mai ales în zonele rurale sau izolate, unde nu există suficienți copii pentru a constitui clase distincte.

„Vor dispărea 105 clase, adică jumătate”

Începând cu anul școlar 2025-2026, numărul claselor cu învățământ simultan va scădea drastic, de la 235 de clase cu 3.397 de elevi la doar 123 de clase cu 1.797 de elevi.

„Se reduce acolo unde s-au găsit soluții de transport, astfel încât să nu fie afectat orarul elevilor. Sunt și situații în care nu am avut soluții în acest moment. Din 235 de clase cu învățământ simultan, care există în prezent, vor dispărea 105 clase, adică jumătate. Ca număr de elevi, din 3.400 vor rămâne 700 de elevi care vor continua să învețe simultan, iar restul vor fi în clase de sine stătătoare”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani.

„Limitele acestui tip de învățământ sunt evidente la examenele naționale”

Această restructurare are ca scop, printre altele, îmbunătățirea rezultatelor la examenele naționale, care au fost dezastruoase în ultimii ani.

„Altfel putem vorbi de un învățământ de calitate într-o clasă de sine stătătoare. Pentru ceilalți vom vedea pe parcurs, deoarece în unele zone din județ reducerea sau renunțarea la învățământul simultan presupune suplimentarea numărului de microbuze școlare, ceea ce nu ține de noi. Noi vorbim despre rezultatele de la Evaluarea Națională, însă limitele acestui tip de învățământ sunt evidente la examenele naționale” a explicat Suruciuc.

Astfel, învățământul din județ va trebui să se adapteze, iar suplimentarea numărului de profesori reprezintă unul dintre pașii importanți în acest sens.

„Au existat zone în care a fost necesar să suplimentăm, pentru anul viitor, numărul de profesori, cu aproximativ 3-4 cadre didactice în total. Toată lumea înțelege că o astfel de măsură este benefică, iar sprijinul vine atât din partea autorităților locale, cât și din partea colegilor profesori”, a conchis șeful educației botoșănene.

Rata abandonului școlar din Botoșani, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani

Rata abandonului școlar scade cu pași mici în județ, arată cele mai recente date furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani. Abandonul școlar s-a redus în ultimii șapte ani aproape la un sfert. În anul școlar 2017 – 2018, se înregistra o rată a abandonului de 1%, adică 655 de elevi au renunțat la școală.

De atunci, situația s-a îmbunătățit treptat, iar numărul celor care abandonează studiile este în continuă scădere, însă fenomenul nu a fost înlăturat în totalitate.

Astfel, în anul școlar 2018 – 2019 au abandonat școala 573 de elevi (0,90 %), în 2019 – 2020 au fost în această situație 501 de elevi (0,96 %), iar în 2020 – 2021 au abandonat mediul educațional 442 de copii (0,70%).

Anul următor, în 2021 – 2022, 405 (0,65) de elevi au încetat să mai meargă la școală, în 2022 – 2023, 268 de elevi și 219 (0,36%) în ultimul an, respectiv 2023 – 2024.

„Din anul 2017 – 2018 până în prezent avem o scădere constantă a abandonului școlar. Asta și datorită programelor care se implementează în unitățile de învățământ privind combaterea acestui fenomen”, a spunea Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani.

Copiii botoșănenilor plecați la muncă în străinătate se întorc în țară

Acestui tendințe se adaugă și cei peste 100 de copii reîntorși din străinătate care s-au înscris în școlile botoșănene de la începutul acestui an școlar.

În ultimii ani, numărul copiilor care se întorc cu familiile lor în țară este în creștere. În primele trei luni ale anului școlar 2024-2025 s-au întors aproximativ 100 de elevi în băncile botoșănene. În anul 2023-2024, populației școlare din județ i s-au adăugat 192 de elevi veniți de peste hotare, 209 au venit în 2022-2023, 236 în 2021-2022, iar în 2020-2021, 291 veniți din alte țări au pășit pe poarta instituțiilor de învățământ din Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
-3.3 ° C
-0.4 °
-3.3 °
57 %
2kmh
46 %
mie
-3 °
joi
1 °
vin
-1 °
sâm
-2 °
Dum
-1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei care vor să simtă că trăiesc și respiră greu, își încearcă norocul la Dimăcheni.

EDITORIAL

Atacurile online îndreptate către președintele interimar Ilie Bolojan s-au intensificat masiv chiar de la primul pas făcut de acesta pe mocheta holului de la...

EPIGRAMA ZILEI

Când văd trupa dezbrăcată De fete sulemenite, Gândul mă duce de-ndată Către vechiul târg de vite... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...