Situaţie disperată în mai multe comune din judeţul Botoşani. Peste 8.000 de locuitori din sudul judeţului Botoşani s-au trezit lăsaţi fără apă de către operatorul de apă din judeţ.
Situaţia este una de forţă majoră, după ce, din cauza gerului puternic, dar şi al vechimii, bazinul de apă din care se alimentau şapte comune din două judeţe s-a fisurat.
Gerul din aceste zile creează probleme neaşteptate în judeţul Botoşani. Operatorul de apă din judeţ s-a văzut nevoit să sisteze furnizarea apei către peste 8000 de locuitori. Problemele au apărut în după-amiaza zilei de marţi, în plin cod de ger pentru judeţul Botoşani.
Structura de rezistenţă a rezervorului de 1.000 de metri cubi a cedat din cauza frigului din această perioadă, dar şi a vechimii. Este vorba de un rezervor de apă din localitatea Libertatea din comuna Călărași. Ca urmare a avariei este necesară sistarea furnizării apei potabile pe o perioadă de câteva zile.
Lipsa apei potabile va afecta consumatorii din următoarele comune și localități: Călărași, Dămideni (com. Românești), Hlipiceni, Răuseni, Santa Mare, inclusiv Andrieșeni și Bivolari din județul Iași.
Localnicii, disperați că nu pot adăpa animalele, aduc apă de la fântâni
Localnicii sunt disperaţi nu neapărat că nu au ei apă de băut, ci mai ales din grija pentru animalele din gopodărie.
„De la şcoală au spus că opreşte apa. Ne-au anunţat cu o zi înainte. Noi am avut, am oprit oleacă, dar cât puteam să opresc, dacă îngheaţă, tot nu pot să dau la animale. Bazinul o îngheţat, s-a rupt nu ştiu ce, o curs apă, nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ne-a anunţat cât nu o să avem apă, dar până la urmă, a veni, n-a veni, eu am apă aici. Am făcut treabă aici, de aici tre să le dau apă la animale, ce să le fac”, a spus un localnic.
Unii locuitori, deja trecuţi prin probleme de acest fel, spun că se bazează mai mult pe fântânile din curtea casei. Alţii merg cu căruţa la fântânile vecinilor. „S-a oprit apa, tre să mă duc să aduc apă cu de la fântână cu căruţa”, a spus un bărbat din satul Libertatea.
La faţa locului au ajuns şi reprezentanţii altor primării din zonă, pentru a vedea cum decurg lucrările.
De ieri dimineață, se lucrează la reparația bazinului
În cursul dimineţii de miercuri, compania de apă a trimis mai multe echipe de muncitori în zonă. După ce bazinul s-a golit de la sine, din cauza fisurilor, oamenii au început lucrul. „De la frig, presiunea apei, bazinul vechi. S-a dilatat. Şi acuma bazinul e gol. Sperăm că azi să terminăm lucrarea”, a spus unul dintre angajaţii echipei de intervenţie.
Directorul companiei a dat un prognostic mai realist, acesta spunând că bazinul va plin abia în cursul zilei de joi. Având în vedere că umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, pentru evitarea producerii unor eventuale noi avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, Nova Apaserv a informat abonații că reluarea furnizării apei potabile va fi resimțită diferențiat.
„Este vorba despre un rezervor metalic de 1000 de metri cubi, pus în funcţiune în anul 2001, dacă nu mă înşel, unde au cedat ranforsările. Rezervoare de genul ăsta sunt doar două în reţeaua Nova Apaserv, iar ca volum cedează doar cele cu volum mare, clar din cauza vechimii, la care intervenim chiar azi. Mâine sperăm să avem apă, în rezervor sperăm că vom avea sigur apă. A afectat şi frigul din această perioadă. Atât rezervoarele cât şi reţeaua de apă. Sunt impactaţi în momentul de faţă undeva la 8000 de consumatori din toată zona”, a precizat Alin Cirimpei directorul interimar al Nova Apaserv Botoşani.
Se dorește construirea unui alt rezervor, prin noul Program de Dezvoltare Durabilă
Compania are în plan să construiască alt rezervor prin noul Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD). Se speră ca în acest an să fie semnată documentaţia şi să lucrările pentru reabilitare sau construirea celui de-al doilea rezervor lângă acesta. Oamenii din zonă aşteaptă contruirea noului bazin, care astfel ar creşte şi capacitate de apă care ar deservi populaţia din zonă, mai ales în perioadele de secetă.
„Aşteptăm să implementeze Consiliul Judeţean proiectul de reabilitare a bazinului şi construirea unui bazin nou de 1.000 de metri cubi. E necesar un bazin nou, pentru că mai sunt comune care s-au branşat ulterior şi am mai avea nevoie de un bazin de de 1.000 de metri cubi să asigurăm necesarul pentru populaţia din jur. -8, -10, mai mult de -12 grade nu au fost perioada asta. Cam cele mai scăzute din perioada asta”, a precizat Claudiu Vrajotis, primarul comunei Călăraşi.
Potrivit reprezentanţilor societăţii de apă din Botoşani, mai este un astfel de rezervor în judeţ, care deserveşte oraşul Ştefăneşti. Aceştia iau măsuri speciale pentru ca situaţia să nu se repete şi în alte zone din judeţ, unde bazinele vechi să cedeze din cauza temperaturilor scăzute.