Tribunalul Botoșani a pronunțat recent o decizie dură într-un dosar de crimă organizată și trafic de droguri, în care trei bărbați au fost găsiți vinovați.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Marian-Ilie C., considerat liderul grupării, a primit cea mai grea pedeapsă, iar complicii săi, Constantin-Liviu P. și Arthur-Narcis B., au fost, de asemenea, condamnați la închisoare. Sentința instanței nu este definitivă, fiind contestată de inculpați.
Pedepse grele pentru lider și complici
Marian-Ilie C., principalul coordonator al grupului infracțional, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și instigare la trafic de droguri de risc și mare risc. Pedeapsa sa a fost majorată cu 1 an și 4 luni, prin revocarea unei condamnări anterioare, astfel că acesta va executa în total 6 ani și 10 luni de închisoare. Pe lângă închisoare, Marian-Ilie C. se confruntă și cu diverse interdicții pe o perioadă ulterioară eliberării.
Constantin-Liviu P. a fost condamnat la 3 ani și 8 luni pentru implicarea în grupul infracțional și trafic de droguri de risc. După executarea pedepsei, el va avea, de asemenea, restricții timp de doi ani. Arthur-Narcis B., implicat în activități similare, a primit 4 ani de închisoare și va fi supus acelorași interdicții.
Activitatea grupării – trafic, transport și coordonare
Conform anchetei DIICOT, activitatea grupării a început cel puțin în octombrie 2022 și a continuat până în noiembrie 2022. Cei trei inculpați au avut roluri bine definite. Marian-Ilie C. a fost liderul grupului, coordonând achizițiile, stabilind prețurile și organizând întâlnirile cu cumpărătorii. Arthur-Narcis B. s-a ocupat de deținerea, prepararea și transportul drogurilor, fiind cel care efectua livrările. Constantin-Liviu P. a sprijinit logistic gruparea și a ajutat la stabilirea legăturilor naționale cu alte rețele de trafic.
Strategii de evitare a capturării
Din interceptările telefonice și declarațiile martorilor, reiese că inculpații au adoptat metode sofisticate pentru a evita capturarea. Drogurile nu erau depozitate la domicilii, iar convorbirile telefonice despre tranzacții erau evitate sau codificate. Într-un exemplu de precauție, Marian-Ilie C. a sfătuit un coleg de grup să mute drogurile după ce a primit informații despre posibile percheziții.
Probe solide din convorbiri și declarații
DIICOT a prezentat în instanță numeroase dovezi, inclusiv interceptări telefonice, declarații ale suspecților și documente care demonstrează activitățile de trafic. Într-o convorbire din octombrie 2022, liderul grupului discuta despre puritatea drogurilor de mare risc pe care urma să le distribuie. De asemenea, declarațiile arată cum un membru al grupului a amanetat un autoturism pentru a-și acoperi o datorie, fiind ulterior constrâns să participe la activitățile infracționale.
Verdict contestat
Deși instanța a dedus perioada de arest preventiv (14-28 septembrie 2023) din pedepse, inculpații au contestat decizia prin apel. Până la soluționarea definitivă a cazului, aceștia rămân sub supraveghere judiciară.