Anul 2024, care tocmai s-a încheiat a lăsat în urmă evenimente care au marcat comunitatea botoșăneană. De la bucuria sărbătorilor la provocările realității cotidiene, anul 2024 a fost plin de contraste: tragedii care au îndoliat familii, inițiative care au inspirat și momente care au stârnit dezbateri aprinse în spațiul public.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
La început de 2025 vă prezentăm o retrospectivă, în care ne propunem să trecem în revistă cele mai importante știri care au ținut capul de afiș în Botoșani, să analizăm impactul lor asupra comunității și să încercăm să înțelegem ce semnalează acestea pentru anul care tocmai a început.
Astăzi vorbim despre primele două luni ale anului 2024.
IANUARIE
Aproape 5.000 de botoşăneni au întâmpinat Anul Nou în stradă. Vremea bună i-a scos pe oameni în număr mare din case, iar primarul Cosmin Andrei nu a ratat momentul, înaintea anului electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri, să facă el numărătoarea inversă pe scenă, chiar dacă s-a supărat că multe localuri au furat startul şi au dat înaintea lui artificii.
Ajunul Revelionului şi prima zi din an au adus, însă, şi o mulţime de tragedii: o femeie a murit arsă de vie în casă, alta a fost găsită înecată în cadă, un copil a fost transferat la Iaşi după ce s-a înecat cu mâncare, iar un tânăr a fost prins cu buzunarele doldora de droguri.
2 ianuarie:
– Vlad Plăcintă a câștigat premiul „Omul Anului” decernat de TVR, fiindu-i recunoscute meritele după salvarea a zeci de vieţi prin campanii umanitare.
Botoşăneanul a fost desemnat câştigător dintre 13 persoane care s-au remarcat cu fapte deosebite.
3 ianuarie:
–Doctoriţa Mariana Pitrop a atacat în instanţă decizia prin care Spitalul Judeţean a concediat-o în urma scandalului cu cazul Alexandra – mama care a murit la Maternitate când medicul era de gardă.
4 ianuarie:
Aglomeraţia era de neînţeles în condiţiile în care bonificaţia de 10% putea fi accesată trei luni şi existau şi mijloace de plată online.
5 ianuarie:
–Încă un lot din cazul „Angajări pe şpagă la Spitalul Judeţean” rata eliberarea din arestul preventiv.
Cel mai greu nume ţinut după gratii era fostul manager Doina Caba.
Deciziile drastice veneau după descinderile DNA din decembrie 2023 de la Spitalul Judeţean, medici, asistenţi, economişti şi politicieni fiind suspectaţi de implicare în reţea.
6 ianuarie:
–Mii de botoşăneni au mers la biserici pentru a asista la slujba de Bobotează şi a lua apă sfinţită. Temperaturile pozitive au făcut să lipsească tradiţionalele cruci de gheaţă, dar ulterior la Botoşani se anunţau temperaturi de până la -15 grade şi căderi abundente de zăpadă.
7 ianuarie:
– Amar Edgar Nedelcof, de 24 de ani, din Botoşani, îngrozea Italia cu un dublu asasinat.
Anchetatorii spuneau că nu au mai văzut asemenea oroare de pe vremea crimelor între mafioţi.
Cel care a sunat la 112 pentru a anunţa oroarea s fost chiar tânărul botoşănean.
8 ianuarie:
–Mai multe maşini au fost distruse şi mai multe persoane au ajuns la spital în urma unor accidente pe şosele după prima ninsoare adevărată din iarna 2023-2024.
9 ianuarie:
– Politicienii botoşăneni se certau şi pe seama Stadionului Municipal.
După ce aleşii locali au votat predarea obiectivului către Ministerul Dezvoltării pentru reabilitare, Eugen Ţurcanu (PNL) îl acuza pe primarul Cosmin Andrei (PSD) că ţinea la secret detaliile proiectului.
10 ianuarie:
– Profesorul de la Liceul din Ştefăneşti acuzat de corupere sexuală a minorilor a fost condamnat la doi ani de închisoare sub supraveghere. Decizia venea la doi ani de la sesizarea cazului. În acest timp victima a trăit un coşmar, deoarece profesorul a avut toată susţinerea colegilor şi a comunităţii, în timp ce copilul era pus la zid.
Cazul a fost relatat în mai multe rânduri în paginile „Monitorului de Botoșani”. A fost prezentată inclusiv o înregistrare care a ajuns şi pe mâna anchetatorilor, dar şi mai multe mesaje ale profesorului. După ce au derulat o anchetă timp de câteva luni, poliţiştii au comandat şi o percheziţie informatică în calculatoarele profesorului acuzat, însă dovezile strânse nu ar fi fost concludente.
– Numele grele anunţate cu surle şi trâmbiţe ca racolări de către AUR părăseau în fugă formaţiunea. Relu Chiriac şi Remus Dăscălescu se deziceau de atitudinea extremistă din partid şi de conducerea dictatorială.
11 ianuarie:
– Timpul demonta încă o promisiune deşartă a fostului ministru Marius Budăi.
Astfel, salariile de 4.600 de lei promise debutanţilor în educaţie erau cu 1.000 de lei mai mici.
12 ianuarie:
–Un accident foarte grav înregistrat în judeţ a dus la descoperirea unui şir de tragedii.
13 ianuarie:
–Cinci dintre suspecţii în cazul angajărilor pe bani în spital au obţinut înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
În aceasta situație erau medicii Claudia Malancea și Cornelia Anca Sărban, dar și asistenta Marinela Preda, inginerul Silviu Adrian Tatarcan, dar și George Marian Vârlan.
După gratii rămâneau însă fostul manager Doina Caba, fostul director de îngrijiri Coca Stela Crîșmaru și secretara Mirela Gabriela Focșa.
15 ianuarie:
–Transportatorii şi fermierii blocau oraşul cu proteste la care aduceau utilaje grele. Aceştia reclamau fiscalitatea excesivă, explozia preţurilor RCA, invazia cerealelor ieftine din Ucraina. Negocierile de la nivel central eşuaseră, iar vama Siret era blocată.
16 ianuarie:
– Fermierii botoşăneni au blocat total pentru câteva ore vama Stânca-Costeşti. Tot mai mulţi politicieni extremişti încercau să confişte în interes propriu protestul agricultorilor.
– 10 medici de la Maternitate au semnat un protest prin care cereau anularea demiterii doctoriţei Mariana Pitrop, acuzată în cazul morţii Alexandrei Ivanov.
Medicii spuneau că ar fi abordat aceeaşi conduită terapeutică, dar doctoriţa era acuzată că nici nu o văzuse o noapte întreagă pe pacientă.
După primul atac bătrânul fusese avertizat să nu reclame nimic, iar după ce victima a sesizat autorităţile a urmat atacul ucigaş.
17 ianuarie:
– Patru dintre cei 16 poliţişti botoşăneni judecaţi pentru că luau mită de la şoferi au fost condamnaţi cu suspendare. Aceştia recunoscuseră faptele şi au fost judecaţi în formulă simplificată.
– În timp ce organizaţiile fermierilor se înţeleseseră cu guvernul, unii fermieri rămâneau în stradă şi aveau revendicări pentru „toţi românii”. Era şi cazul botoşăneanului Dănuţ Andruş, plecat din PSD, care voia să-şi facă propriul partid.
18 ianuarie:
Infractorii credeau că au motiv să se laude şi au postat hoţiile pe internet, fără să realizeze că prejudiciul era de zeci de mii de euro.
19 ianuarie:
– Medicii de familie botoşăneni şi din ţară au ieşit în stradă, ameninţând că lasă în grija guvernului milioane de bolnavi dacă le vor scădea veniturile. Speriaţi de consecinţe, miniştrii au cerut imediat răgaz pentru a găsi soluţii.
– A fost prins principalul suspect în cazul uciderii bătrânului de 85 de ani din Coşula. Florin Popa, de 22 de ani, era vecin cu victima şi chiar şi în timpul anchetei trecuse frecvent pe lângă locul faptei. Acesta a recunoscut totul în instanţă.
21 ianuarie:
–O fată de 25 de ani a murit pe loc în urma unui accident în apropiere de Baisa, după ce Volskswagenul în care se afla ca pasager a fost izbit în plin de un Audi scăpat de sub control de un tânăr de 21 de ani.
22 ianuarie:
– Un tânăr de 27 de ani a fost găsit spânzurat în parcul din centrul comunei Dobârceni.
Înainte de a recurge la gestul extrem, acesta ar fi consumat băuturi alcoolice.
– Primarul de Drăguşeni, Eugen Nechita (PSD), a fost eliberat din arestul preventiv, dar era plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul angajărilor pe şpagă din spitale.
Acesta fusese reţinut după descinderi.
23 ianuarie:
– Nicuşor Curteanu, cel mai vechi medic de la Ambulanţă şi doctor în ştiinţe medicale, a murit fulgerător la 68 de ani. În urmă cu câţiva ani, medicul suferise un infarct şi i se montase un stent.
Înainte de a muri, medicul avusese o gardă în care coordonase salvarea unui poliţist de 48 de ani cu şapte electroşocuri şi şase doze de adrenalină.
24 ianuarie:
–Ziua Unirii a fost marcată cu festivism de politicieni. Doina Federovici a primit un colac desenat cu chipul lui Cuza, botoşănenii simpli au fost ţinuţi pe un trotuar separat faţă de oficialităţi, iar la final politicienii au mers direct la masă la popota poliţiei.
25 ianuarie:
–Toți cei șapte inculpați care ar fi prejudiciat Modern Calor cu peste 3 milioane de lei, printre care foştii directori Florin Sandu şi Ion Diaconu, au fost achitaţi. Sentinţa definitivă venea după şase ani de confruntări între DNA şi fosta conducere a unităţii.
27 ianuarie:
–Consilierii judeţeni liberali au fost ameninţaţi de şefa CJ Doina Federovici că ar putea răspunde în instanţă, pentru că nu erau de acord cu o nouă scumpire a serviciilor la groapa de gunoi, aşa cum prevedea contractul. Majorarea a trecut oricum, maşinăria de vot a PSD fiind suficientă.
30 ianuarie:
–Cazul dramatic al botoşăneanului de 51 de ani care ar fi încercat să se sinucidă într-un accident rutier după ce şi-a măcelărit soţia aducea o întorsătură total neaşteptată. Expertiza psihiatrică arăta că bărbatul ce abia ieşise din comă nu ar fi avut discernământ în momentul crimei.
31 ianuarie:
– Doi poliţişti botoşăneni au ajuns la Urgenţe după ce au fost atacaţi cu sălbăticie de opt bătăuşi în centrul oraşului, unul fiind lovit până i-au sărit dinţii. Incidentul era şocant pentru că s-a produs în cea mai circulată zonă, iar martorii au asistat pasivi. Patru agresori au fost prinşi în timp record, unul dintre ei pe aeroport, în timp ce încerca să fugă din ţară.
FEBRUARIE
1 februarie
– O botoşăneancă a murit după ce a fost accidentată pe aceeaşi trecere pe pietoni unde sora ei fusese accidentată mortal în urmă cu 11 ani. Tragediile s-au produs de fiecare dată într-o zi de joi, în timp ce femeile erau în drum spre biserică, şi de fiecare dată au fost lovite de un microbuz.
– Datele finale ale recensământului confirmau dezastrul demografic. Judeţul a pierdut aproape 20.000 de oameni în zece ani, ajungând la 392.824 persoane. Municipiul reşedinţă era fruntaş la depopulare, mai puţin de o treime din populaţia judeţului muncea şi mai puțin de jumătate avea studii elementare.
2 februarie
-Fostul primar al comunei Mihălășeni, Gianin Loredan Buraga (PNL), ulterior consilier local, a fost condamnat de Judecătoria Săveni la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu, după ce a dat bani de la primărie pentru un contract ce expirase. Dacă sentinţa rămânea definitivă, acesta nu mai avea dreptul să candideze.
3 februarie
–DNA zguduia din temelii politica botoşăneană. Procurorii au descins la biroul primarului Cosmin Andrei şi l-au sigilat.
Edilul luat la DNA a aflat că este acuzat de aranjarea unui concurs pentru o femeie cu care ar fi avut o relaţie. Acuzaţiile şoc veneau la pachet cu detalii picante despre cum s-a dat edilul peste cap să-i intre în graţii subalternei, plantând crini pe tot bulevardul pentru că erau florile ei preferate. În scurt timp a fost chemată la DNA şi şefa PSD Doina Federovici, pentru o percheziţie informatică în cazul angajărilor pe bani de la spital.
4 februarie
-Şi la PNL era deranj mare. Conducerea centrală l-ar fi propus pe Valeriu Iftime să preia conducerea organizaţiei judeţene pentru a o revigora.
Situaţia a provocat revolta lui Şoptică şi a lui Gireadă, care au strâns imediat semnături pentru a arăta că Şoptică avea susţinere.
5 februarie
-Prima decizie pe care a luat-o primarul Cosmin Andrei (PSD) după ce a revenit la muncă în urma convocării la DNA a fost să-l concedieze pe Eugen Ţurcanu (PNL) de la şefia Direcţiei de Sport şi Agrement a primăriei.
Ţurcanu era acuzat că nu a autorizat mai multe dispozitive de joacă folosite de copii, dar acesta a replicat că-i sesizase situaţia lui Cosmin Andrei. Lucrurile urmau a fi tranşate în instanţă.
6 februarie
– Fostul manager al Spitalului Judeţean, Doina Caba, fostul director de îngrijiri Coca Stela Crîșmaru și secretara Mirela Gabriela Focșa au scăpat din arestul IPJ Suceava în dosarul angajărilor pe bani, după 55 de zile petrecute după gratii.
Cele trei au fost plasate în arest la domiciliu.
7 februarie
-Adrian Neculai Heciu, principalul suspect în cazul dublei crime din aprilie 2022, de la Cristineşti, unde o femeie şi fiica ei au fost găsite cu gâtul tăiat, a primit cea mai grea sentinţă, închisoare pe viaţă, în primă instanţă.
Suspectul plătea şi pentru viol şi agresiune sexuală, deoarece abuzase de fiica sa vitregă, minoră, pe care o obligase să mărturisească faptul că ea ar fi autoarea crimelor.
8 februarie
Acesta recunoştea însă că puterea în partid era acum în altă parte, la Valeriu Iftime. Acesta confirma că în scurt timp urma să devină liderul organizaţiei.
9 februarie
–Actorul Răzvan Amitroaie a ajuns la Urgenţe cu o leziune la ochi, după ce colegul Marius Rogojinschi l-a împuşcat accidental la repetiţii, într-o scenă în care o împuşcătură trebuia să pară reală.
Rogojinschi adusese de acasă o armă airsoft cu aer comprimat, dar a calculat greşit traiectoria şi distanţa, fiind aproape să provoace o tragedie. Cazul era anchetat de poliţie şi ITM.
11 februarie
–Medicul şef al secţiei de terapie intensivă, Claudia Malancea, şi asistenta şefă Marinela Preda de la Spitalul Judeţean au fost eliberate din arestul la domiciliu în dosarul angajărilor pe bani.
Acestea rămâneau însă sub control judiciar şi nu aveau voie să revină la serviciu.
12 februarie
–Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean, anunţa concursuri filmate pentru cele 80 de angajări care urmau în unitate, după ce descinderile DNA au arătat că pentru orice post se cereau bani.
Problema nu era însă filmarea examenului, ci că unii candidaţi ştiau subiectele dinainte.
13 februarie
Susţinător al lui Şoptică, acesta nu agrea intrarea lui Iftime în partid şi perspectiva ca acesta să devină noul preşedinte al formaţiunii la Botoşani.
16 februarie
-Consilierul judeţean liberal Gabriel Augustin Alecsandru, acuzat de amenințare și violență în familie de către fosta soţie, a fost achitat, după ce prima instanţă îl considerase vinovat.
18 februarie
-Cel mai modern drum din judeţ, şoseaua cu trei viaducte spre Ştefăneşti, îşi arăta limitele imediat după inaugurare: la Stăuceni se lăsa şoseaua la ieşirea din primul viaduct, iar la Truşeşti s-au deformat dalele la trecerea la nivel cu calea ferată. Cei de la Drumuri spuneau că lucrarea este în garanţie şi se vor găsi soluţii.
19 februarie
Acesta a fost condamnat pentru viol, la 7 ani de închisoare, după ce agresase sexual o elevă minoră care îi ceruse ajutorul pentru un transfer.
21 februarie
– Cazul şocant cu moartea Alexandrei pe patul de spital diviza lumea medicală şi la şase luni de la tragedie. Legiştii au publicat concluziile autopsiei fără să clarifice situaţia.
22 februarie
-Medicii specialişti cu care conducerea Spitalului Judeţean se lăuda în urmă câteva luni au fugit cât au putut de Botoşani. Situaţia era atât de gravă încât se căutau medici de împrumut sau pentru contracte online. Specialităţile cele mai afectate erau neurochirurgia, radiologia, terapia intensivă pediatrică sau cardiologia.
24 februarie
– Două clanuri sucevene de interlopi s-au răfuit cu răngi, cuţite şi topoare pe una dintre cele mai circulate străzi din Botoşani, Primăverii. Situaţia a fost atât de gravă, încât şi spitalul unde au ajuns răniţii a fost flancat de mascaţi. La lupte au participat 11 persoane, iar pentru aplanarea conflictului au fost mobilizate de urgenţă toate forţele de intervenţie disponibile.
26 februarie
–Costel Șoptică a anunţat oficial că renunță la conducerea PNL Botoșani, după ce Valeriu Iftime, noul lider, şi-a asumat candidatura la conducerea CJ într-o întâlnire la centru în Biroul Politic Naţional al PNL.
27 februarie
–Un băieţel de patru ani a fost găsit fără suflare în gospodăria propriilor bunici din Albeşti, înecat într-o groapă în care se adunase apă. Pentru salvarea lui au fost trimise două echipaje medicale, dar eforturile au fost în zadar. Părinţii micuţului erau plecaţi la muncă în străinătate.
28 februarie
– Ionică Nechifor s-a retras din funcția de secretar general al Biroului Permanent Județean al PNL Botoșani, supărat pe modul cum se stabilise noua conducere a filialei judeţene. Şi alţi susţinători ai lui Şoptică îşi anunţau plecarea pentru a arăta că Iftime nu poate fără ei.
29 februarie
–Tramvaiul devenea istorie la Botoşani. A început scoaterea unor porţiuni de şine şi de pe Calea Naţională, după ce acelaşi lucru se făcuse pe Primăverii şi Sucevei. În locul garniturilor scoase demult din uz erau promise autobuze electrice.