luni, decembrie 23, 2024
AcasăPrima PaginăActorii Teatrului Eminescu s-au întors acasă după 10 de exil. „Vor plăti...

Actorii Teatrului Eminescu s-au întors acasă după 10 de exil. „Vor plăti și alții” (video)

După mai bine de un deceniu de reabilitări și exact 110 ani de la prima piesă jucată pe scenă, Teatrul „Mihai Eminescu” și-a redeschis porțile pentru public.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Reinaugurarea a fost celebrată sâmbătă cu premiera spectacolului „Intrigă și iubire”, capodopera lui Friedrich Schiller, în regia apreciatului Dumitru Acriș. Adaptarea modernă a piesei își propune să provoace reflecție asupra problemelor societății contemporane, criticând un sistem politic considerat corupt și lipsit de valori morale, într-un context semnificativ, dat fiind faptul că sala a fost plină de politicieni.

Vineri, 20 decembrie, a avut loc avanpremiera (n.r. ultima repetiție, cu public), iar sâmbătă, 21 decembrie, premiera oficială. Atmosfera ambelor zile a fost una festivă, publicul fiind întâmpinat cu covor roșu și șampanie.

Biletele pentru cele două zile de spectacol s-au vândut integral în doar cinci minute de la începerea vânzării. Potrivit unor surse, din cele aproximativ 800 de locuri disponibile pentru ambele zile, doar pentru 40 dintre acestea s-ar fi pus bilete la vânzare. Printre cei aproximativ 800 de invitați s-au numărat angajații teatrului, împreună cu familiile lor, sponsori, parteneri, afaceriști, directori de licee, dar și reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Acces prin intrarea secundară

Accesul în teatru s-a realizat printr-o intrare secundară, situată pe strada Cuza Vodă, deoarece intrarea principală nu a fost inclusă în proiectul inițial de reabilitare. Aceasta face parte dintr-un proiect separat, care vizează modernizarea Grădinii de Vară și a zonelor adiacente teatrului, inclusiv restaurarea bustul poetului, situat în curtea interioară a ansamblului.

Avanpremieră umbrită de erori tehnice

Atât vineri, cât și sâmbătă, mari personalități ale scenei culturale naționale au dorit să transmită urări pentru botoșăneni și pentru actorii și angajații Teatrului „Mihai Eminescu”.

Printre cei care și-au exprimat aprecierea s-au numărat Dragoș Buhagiar, directorul UNITER, și actriță Maia Morgenstern, care are legături personale cu județul Botoșani. Mesajele acestora, transmise în format audio-video, au întâmpinat dificultăți tehnice.

În prima seară, mesajul Maiei Morgenstern a fost afectat de erori, iar sâmbătă, urarea directorului UNITER s-a auzit sacadat.

„Vor plăti și alții, pentru că am contractat un credit”

Pentru reabilitarea clădirii a fost necesar, pe lângă finanțarea europeană, și un împrumut de 50 de milioane de lei care se întinde pe 10 ani. Totuși, primarul Cosmin Andrei a spus în repetate rânduri că va face public costul total al lucrărilor după ce se vor calcula toate situațiile de plată.

Vineri seara, in discursul său edilul a spus în fața primilor botoșăneni care au pășit în teatrul renovat că proiectul a reprezentat „un efort considerabil pentru orașul nostru, pentru care vor plăti și alții, deoarece am contractat un credit”.

Cu toate acestea, sâmbătă, în a doua seară a evenimentului, tonul discursului său a fost diferit, accentuând mai degrabă sacrificiile care au fost necesare pentru a readuce clădirea la standarde moderne.

Botoșănenii de la loje au stat „agățați” de marginea balustradei

Cu doar câteva zile înainte debinaugurarea oficială, echipa tehnică a teatrului a descoperit că vizibilitatea scenei era parțial obstrucționată din anumite loje. Practic, această problemă ar fi împiedicat o parte dintre spectatori să vadă întreaga scenă.

Într-o cursă contracronometru, autoritățile locale, constructorul și conducerea teatrului au hotărât să ridice scaunele din aceste zone. Cu toate acestea, vizibilitatea fost doar parțial îmbunătățită, iar mulți dintre botoșănenii din aceste loje au fost nevoiți să urmărească spectacolul stând în picioare sau sprijiniți de marginea balustradei.

Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece

Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr de locuitori, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.

Prima finanţare a fost pierdută

Prima finanţare de cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013, adică în timpul mandatului lui Cătălin Flutur. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat, însă, în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, în timpul mandatului lui Ovidiu Portariuc, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare şi nici un oficial din primărie nu a avut curajul să-şi asume costul acestora, estimat atunci la un milion de euro.

Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit atunci doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Municipalitatea a reuşit să obţină și a doua finanţare europeană, tot de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018, tot în timpul mandatului lui Cătălin Flutur.

Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat în șapte ani

Ulterior, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La modificare indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În 2022, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei ( n.r. – aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate), respectiv 14.644.515,04 de euro.

Împrumut de 50 milioane de lei

În aprilie 2023, consilierii municipali au votat un proiect de hotărâre vizând aprobarea contractării unui credit în valoare de 50 milioane de lei. Creditul ar trebui rambursat în 10 ani.

În cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local pentru luna noiembrie a anului 2023, la propunerea lui Cosmin Andrei, aleşii locali au votat pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestor lucrări. Practic, această sumă a fost alocată tocmai pentru cheltuielile ivite după 31 decembrie 2023, adică pe parcursul anului 2024.

În luna noiembrie 2024, pentru lucrările de modernizare și restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu” au fost alocați încă 8,6 milioane de lei din bugetul local, sumă care ridică investiția totală la o valoare considerabilă. Mai mult, proiectul nu prevedea clar pentru ce se vor cheltui acești bani. Potrivit proiectului care se găsește afișat pe site-ul primăriei, această sumă reprezintă „cuantumul necesar pentru asigurarea finalizării și funcționalității proiectului „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu Botoșani”.

„Nu este niciun ban suplimentar”

Cătălin Fetcu, șef al Direcției de Dezvoltare Locală și manager al proiectului de reabilitare a teatrului, a fost invitat pentru a explica pe ce sunt cheltuiți cei peste 8 milioane de lei.

„Nu este niciun ban suplimentar, toate sumele sunt necesare contractelor de lucrări deja încheiate. Vă dau un exemplu, la scaune nu am plătit niciun leu, iar contractul este de 600 de mii de lei, scena și cortina costă 1 milion, publicitatea 5,6 mii de lei, digitizare este 45 de mii lei. Opt milioane de lei este restul de executat, plus ce v-am citit eu, dar sunt aferente contractelor deja încheiate, deci nu cerem sume suplimentare. În plus, aceste sume există, sunt bugetate. Noi suntem pe final. Constructorul ne-a trimis notificare că termină lucrările începând cu data de 24 noiembrie, atunci noi începem procedurile de recepție a lucrărilor”, a precizat Cătălin Fetcu, șef al Direcției de Dezvoltare Locală.

În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, la final s-a ajuns  la o valoare uriașă, dar pe care nu o cunoaștem cu exactitate deoarece primarul Cosmin Andrei a spus în repetate rânduri că va face public costul total al lucrărilor după ce se vor calcula toate situațiile de plată.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-2.3 ° C
-2.3 °
-2.4 °
87 %
2.3kmh
65 %
lun
2 °
mar
4 °
mie
4 °
joi
2 °
vin
0 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...