vineri, decembrie 20, 2024
AcasăLocalVieţi salvate cu relicve pe roţi (VIDEO)

Vieţi salvate cu relicve pe roţi (VIDEO)

  • Peste 85% dintre ambulanțele din Botoșani au depășit termenul de casare, unele având mai mult de 1 milion de kilometri la bord.
  • Costurile de reparație pentru ambulanțele vechi depășesc lunar jumătate de milion de lei, bani care ar putea fi folosiți pentru achiziția unor vehicule noi.
  • Începând din 2025, județul ar urma să primească ambulanțe noi, parte a unui proiect național pentru modernizarea flotei de urgență.

Flota de ambulanțe a Serviciului Județean de Ambulanță este, într-o mare măsură, depășită și obosită. Din cele 49 de ambulanțe care ar trebui să asigure intervențiile de urgență în întreg județul, aproximativ 85% dintre ele depășesc termenul de casare impus de lege, iar unele dintre acestea au deja peste 1 milion de kilometri la bord, de aproape patru ori mai mult decât limita recomandată. La cât de vechi sunt, multe dintre ambulanţele din judeţul Botoşani pot pune în pericol viețile pacienților și ale personalului medical.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Conform reglementărilor, ambulanțele ar trebui casate la 300.000 de kilometri, însă realitatea este cu totul alta la nivelul parcului auto de ambulanţe din Botoşani.

“Cu greu mai fac faţă în regim de urgenţă”

Aceste ambulanțe vechi sunt adevărate capcane pe roți, fiind susceptibile la defecțiuni majore în mijlocul intervențiilor de urgență, când fiecare secundă contează. Unele dintre ambulanţele care transportă bolnavi din judeţul Botoşani au ajuns adevărate relicve pe roţi şi ar fi trebuit casate de 3-4 ori până acum.

„Această ambulanță care încă mai circulă la pacienți are 1,2 milioane kilometri. Bordul acuma e la 999.999. S-a oprit, dar ea are după foile de parcurs peste 1 milion 200.000 de kilometri. Cu greu mai fac faţă în regim de urgenţă, foarte greu, foarte greu. Se strică, dar le reparăm și mergem înainte. Din lipsă de ambulanțe, le mai peticim pe astea și mergem în continuare. Se schimbă motoarele la unele. Ambulanțele sunt foarte grele, motoarele sunt de 2000, sunt motoare de capacitate cilindrică mai mică și cad motoarele și s-au pus motoare noi”, a spus Ovidiu Caia, ambulanţier în cadrul SJA Botoşani.

“Așteptăm de 5-6-7 ani o ambulanță nouă”

Nu doar pacienții care sunt transportați în aceste ambulanțe vechi sunt vulnerabili, ci și echipajele medicale. Oamenii sunt expuși zilnic unui risc imens, lucrând în condiții de instabilitate continuă. În cazul unei defecțiuni tehnice, intervențiile se pot prelungi, iar timpul de reacție scade considerabil, iar în multe cazuri, acest lucru poate însemna un deznodământ tragic pentru pacienți.

„Vă dați seamă că nu se simte nimeni într-o mașină cu peste 1 milion de kilometri în siguranță, dacă stăm bine și ne uităm prin țările europene, la 2-300 de mii de kilometri se schimbă ambulanța, se dă ambulanță nouă. La noi, cam greu așa ceva, așteptăm de 5-6-7 ani o ambulanță nouă”, a mai spus Ovidiu Caia.

Costuri uriaşe pentru întreţinere şi reparaţii

Costurile lunare pentru întreținerea și repararea acestor vehicule ajung la sume uriaşe, care ar putea fi redirecționate către achiziționarea unor ambulanțe noi, mai sigure și mai eficiente. În schimb, banii sunt risipiți pentru a menține în funcțiune mașini care nu mai corespund standardelor de siguranță, punând astfel în pericol viața pacienților și a echipajelor care le deservesc.

Costurile privind reparația autosanitarelor depășesc lunar jumătate de milion de lei. Dintre cele 49 de ambulanțe la nivel județean, cel puțin 30 au peste 800.000 km în bord în condițiile în care normele prevăd să fie casate la 300.000 km.

„Majoritatea ambulanțelor, adică peste 85% din efectiv au norma de casare făcută. O ambulanță se casează la 6 ani și la vreo 300.000 de km. Și la noi majoritatea ambuanţelor au peste 300 de mii, până la 1 milion și ceva. Ambulanțele au de obicei schimbate motoarele, o dată, de două, chiar de trei ori. Cea mai proaspătă ambulanță, ca să zic așa, are cam 200 de mii de kilometri. Deci, se apropie și ea cu pași repezi de casare”, a precizat inginerul Radu Nechifor, directorul tehnic al SJA Botoşani.

Flota de ambulanțe vechi se află într-o continuă degradare

În prezent, 49 de ambulanțe deservesc cei peste 450.000 de locuitori ai județului Botoșani. Cele mai vechi ambulanțe sunt din 2008-2009, iar majoritatea au peste 800.000 de km la bord.

Deși autoritățile locale și centrale sunt conștiente de această situație critică, soluțiile nu sunt pe măsura gravității problemei. Flota de ambulanțe vechi se află într-o continuă degradare, iar riscurile de accidente sau defecțiuni tehnice sunt tot mai mari. În timpul intervențiilor, când fiecare minut poate face diferența între viață și moarte, ambulanțele rămân imprevizibile.

Drumurile dificile, cu gropi și denivelări, agravează și mai mult riscurile, iar echipamentele de urgență din aceste ambulanțe sunt, de multe ori, insuficiente sau învechite, punând medicii și paramedicii într-o poziție extrem de periculoasă.

“Se strică pe rând”

Tocmai de aceea, echipele tehnice ale instituţiei lucrează la foc continuu, pentru a menţine autosanitarele la un nivel cât mai bun de funcţionare şi siguranţă.

„Oricum nu sunt aceleași reparații. Becuri se ard, lumini și mai este. Bine, pe lângă faptul că…girofane, sirene, astăzi la una, mâine la alta, nu toate cu aceleași probeme. Sunt multe, avem multe. Se strică pe rând. Avem treabă zilnic. Se înțepenește, se blochează și nu mai se deschide ușa de afară, din cauză ca sunt ruginite toate. De la soluții, de la solvenți, de la ce dă pentru igienă, de la spălat”, arată Lucian, unul dintre electricienii instituţiei.

Această situație ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile responsabile de sănătatea publică. Botoșaniul nu poate continua să depindă de o flotă de ambulanțe care sunt mai bătrâne decât multe dintre persoanele pe care le transportă. Este nevoie de o reacție rapidă și de o investiție semnificativă în modernizarea sistemului sanitar. În loc să cheltuim sute de mii de lei pentru reparații constante, ar trebui să investim într-o flotă nouă, sigură și eficientă, care să asigure nu doar transportul pacienților, ci și protecția echipajelor care riscă zilnic să își pună viața în pericol.

Promisiuni pentru ambulanţe noi

În județul Botoșani, infrastructura rutieră este adesea într-o stare deplorabilă. Drumul către un spital, mai ales în zonele izolate, poate fi o adevărată provocare chiar și pentru o ambulanță nouă. În aceste condiții, echipamentele vechi și uzate, alături de un sistem de drumuri subdimensionat, transformă fiecare misiune de salvare într-un risc crescut.

Acum, conducerea unităţii aşteaptă noi ambulanţe, care urmează să sosească începând din 2025. Practic, instutuţia sanitară ar avea nevoie de înlocuirea întregului parc auto. „La ultima ședință trimestrială, pe care am avut-o acum o săptămână, am discutat, am solicitat 45 de ambulanțe, dintre care vor veni 17 ambulanțe 4×4 și restul 4×2, vreo 26 de ambulanțe, dar și un C2. Ele vor veni pe parcurs, tot de la ultima discuție, se vor fabrica, se vor da în loturi pe parcursul anului 2025, cred că minim 10 mașini pe săptămână vor fi echipate, maxim 20. Vor veni în loturi pe fiecare județ separat”, a precizat medicul Eduard Gurău, managerul SJA Botoşani.

La nivel naţional mai mult de jumătate din mașinile din flota actuală sunt mai vechi de 15 ani

O statistică realizată de Federația Ambulanța, raportată și către Ministerul Sănătății și către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (instituția care începând din 2017 a preluat cumpărarea de ambulanțe), arată că mai mult de jumătate din mașinile din flota actuală sunt mai vechi de 15 ani, ceea ce înseamnă sute de mii de kilometri la bord.

În februarie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că va cumpăra 4.000 de ambulanțe. IGSU făcut licitație prin platforma națională SICAP pentru un contract de 730 de milioane de euro.

Ambulanțele urmează să fie dotate cu echipament medical și vor fi împărțite serviciilor județene și celui de la București – Ilfov, în funcție de necesar.

IGSU a stabilit că garanția cerută pentru autovehicule este de trei ani sau 100.000 de kilometri. Pentru echipamentele medicale cu care sunt dotate, cum ar fi sistemul monitor-defibrilator, stațiile de transmisie, sistemul de inscripție pe caroserie se cer garanții de la trei până la șase ani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.5 ° C
10.6 °
10.5 °
69 %
1kmh
100 %
vin
10 °
sâm
4 °
Dum
4 °
lun
2 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deja apar semne pentru prietenii care vin în vizită de sărbători

EDITORIAL

Toată suflarea României se minunează astăzi de amploarea și dimensiunea urii, a prăpastiei dintre români, generate de partizanatele politice. Ne întrebăm adeseori de unde...

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...