Botoșănenii ar putea plăti mai mult pentru colectarea și gestionarea deșeurilor începând cu anul viitor, conform unui proiect de hotărâre ce va fi discutat în ședința ordinară a Consiliului Local, programată pentru joi, 19 decembrie 2024.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Majorarea vine în urma unei solicitări făcute de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoproces.
Care sunt noile tarife
Astfel, taxa de salubrizare va crește de la 18,22 lei/persoană/lună (TVA inclus) în 2024 la 23 lei/persoană/lună în 2025, ceea ce reprezintă o majorare de 4,78 lei. Ceea ce înseamnă că pentru 2024, o familie cu trei membri a achitat 655,92 de lei, iar pentru 2025 va achita o taxă de salubrizare de 828 de lei.
În privința utilizatori non-casnici, respectiv persoane juridice, costul pe tona de deșeuri va crește de la 800 lei/tonă (TVA inclus) la 890 lei/tonă, adică o creștere de 89,7 lei.
„În urma analizei situației de la nivelul Municipiului Botoșani și având în vedere acțiunile ce se vor întreprinde pe linia reducerii cantităților de deșeuri procesate și a implementării măsurilor de colectare selectivă, precum și a nivelurilor solicitate de ADI Ecoproces, propunem ca pentru anul 2025 nivelurile taxei de salubrizare să fie de 23 lei/persoană/lună- utilizatori casnici și 890 lei tonă- utilizatori non-casnici”, prevede raportul de specialitate.
De ce se mărește taxa de salubrizare
În fișa de fundamentare se arată că taxa de salubrizare trebuie majorată pentru a acoperi costurile reale ale serviciului, inclusiv investițiile și cheltuielile curente, și pentru a asigura sustenabilitatea financiară a operatorului.
„Structura și nivelul tarifelor și taxelor trebuie să acopere costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare, să acopere cel puțin sumele de investiție și cheltuielile curente de întreținere și exploatare a serviciului de salubrizare, să respecte și să asigure autonomia financiară a operatorului”, potrivit Fișei de fundamentare.
La finele lunii august, aleșii județeni votaseră o mărire a tarifelor pentru colectarea deșeurilor. „Este o majorare modică, dar obligatorie, pentru a respecta condițiile contractuale și legislația în vigoare”, sublinia atunci președintele Consiliului Județean.