Săndel Lapteacru (Popovici), condamnat la închisoare pe viață pentru un cvadruplu asasinat comis în 2002, nu a reușit să-i convingă pe judecători că merită să fie eliberat condiționat. Judecătoria Arad a respins cererea sa, considerând-o prematură și stabilind ca solicitarea să fie reanalizată abia în august 2025.
Motivarea instanței
Potrivit magistraților, deși Lapteacru a învățat, lucrat și și-a acumulat zile pentru reducerea pedepsei, comportamentul său nu a demonstrat un progres semnificativ spre reintegrarea în societate. “Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiționată formulată de petentul Popovici Săndel, în prezent deținut în Penitenciarul Arad. … Stabilește termen pentru rediscutarea situației petentului imediat după data de 09.08.2025”, se arată în decizia instanței.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Judecătorii au apreciat că simpla conduită corespunzătoare în penitenciar nu este suficientă pentru un astfel de caz, unde gravitatea faptei și riscul de recidivă joacă un rol determinant. Evaluarea psihologică a relevat tulburări de personalitate, empatie redusă și lipsa unei autentice conștientizări a gravitații faptelor comise.
Crimele care au șocat o țară
Lapteacru a fost condamnat în baza vechiului Cod Penal pentru o crimă de o cruzime rară. În septembrie 2002, acesta și-a ucis patru membri ai familiei — mama, două surori și un frate — din motive religioase. Supărat pe dogmele stricte ale cultului din care făcea parte, a recurs la un gest extrem. Întreaga familie a fost atacată în somn, victimele fiind mai întâi lovite cu un ciocan, apoi înjunghiate.
După crime, Lapteacru a încercat să ascundă dovezile. A turnat benzină peste trupul mamei și a încercat să-l incendieze, dar, speriat de fumul gros, a fugit la Iași. Cadavrele au fost descoperite de poliție pe 1 octombrie 2002, alertată de vecinii care sesizaseră un miros puternic venind din apartamentul familiei.
Prins a doua zi într-o discotecă din Botoșani, Lapteacru și-a recunoscut inițial faptele, apoi a încercat să dea vina pe tatăl său. Tribunalul l-a condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav.
Ce spune legea și ce au reținut judecătorii
Potrivit legislației în vigoare, cei condamnați la închisoare pe viață pot solicita eliberarea condiționată doar după executarea a 20 de ani de detenție, dacă demonstrează că sunt disciplinați, muncitori și că oferă dovezi clare de reabilitare. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiționate, Lapteacru trebuia să execute 20 de ani, respectiv 7305 zile efectiv executate. La data când instanța a analizat cererea, botoșăneanul avea un total de 8.045 zile, plus 6 zile considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare de detenţie şi 646 de zile în urma activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională, în total 8697 zile câştigate şi executate.
Pe lângă acestea, Săndel Lapteacru a invocat că a participat la cursurile Facultății de Psihologie și a depus două caracterizări realizate de un cult religios și de soția sa.
„Petentul nu conştientizează pe deplin gravitatea extremă a infracţiunii”
Cu toate acestea, judecătorii au respins argumentul. Ei au subliniat că, în cazul unei infracţiuni deosebit de grave comise (cum este și cea pentru care a fost condamnat Lapteacru – omor deosebit de grav, cu patru victime – membri de familie), deţinutul trebuie să se evidenţieze printr-un comportament deosebit, numai acesta putând forma convingerea instanţei că persoana condamnată s-a îndreptat.
„(…) Instanţa consideră că relevant nu este neapărat numărul recompenselor acordate, întrucât acestea pot fi expresia unui comportament controlat, de acceptare formală a autorităţii şi a regulilor din mediul carceral, ci mai degrabă trăsăturile de personalitate ale deţinutului, care indică persistenţa unui risc semnificativ de recidivă.
În acest sens, se observă că, aşa cum rezultă din evaluarea psihologică, petentul nu conştientizează pe deplin gravitatea extremă a infracţiunii pentru care a fost condamnat, iar nivelul de empatie pe care îl manifestă indică existenţa unor tulburări de personalitate care nu pot fi neglijate. Astfel, se arată în cuprinsul evaluării psihologice că deţinutul recunoaşte fapta comisă, însă adoptă un stil atribuţional extern, se raportează cu regret la ea în urma consecinţelor pe care trebuie să le suporte (privarea de libertate). De asemenea, se subliniază faptul că petentul este interesat de imaginea creată despre sine, are tendinţa de a persuada şi de a controla mediul şi relaţiile interpersonale şi manifestă deliberat imaginea unei persoane profunde. Se adaugă faptul că, într-un mediu controlat, petentul prezintă o bună capacitate de gestionare emoţională şi de anticipare a propriilor acţiuni”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Arad.
Decizia nu este definitivă
Cu o decizie clară și motivată în detaliu, magistrații au hotărât că botoșăneanul va mai rămâne în penitenciar cel puțin o vreme. Asta pentru că decizia Judecătoriei Arad nu este definitivă, iar Săndel Lapteacru a fosrmulat contestație, care urmează să fie analizată de Tribunalul Oradea. Până atunci, Săndel Lapteacru trebuie să demonstreze că progresul său este autentic și că societatea nu va fi pusă în pericol dacă i se va acorda o a doua șansă.