luni, martie 31, 2025
AcasăLocalAlegeri cruciale pentru România. Cum și unde votăm

Alegeri cruciale pentru România. Cum și unde votăm

Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, formată din Camera Deputaților și Senat, iar alegerile parlamentare au rolul de a stabili noii membri ai acestei structuri.

Românii au trecut deja prin locale, europarlamentare și turul întâi de la prezidențiale. Următoarele alegeri, cele parlamentare, au loc pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională a României.

La parlamentare, secțiile se deschid la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. Dacă atât în ţară, cât şi în străinătate vor fi alegători care nu au apucat să voteze, atunci preşedintele Biroului secţiei de votare poate decide prelungirea votării, dar nu mai târziu de 23:59, când sistemul va fi închis.

Ce votăm pe 1 decembrie

La alegerile parlamentare din 1 decembrie, cetățenii români își aleg reprezentanții în Senat și Camera Deputaților, cele două camere care formează Parlamentul României. Acest vot stabilește configurația legislativului pentru următorii patru ani și, implicit, direcția politică a țării.

Votul se desfășoară pe baza unui sistem de reprezentare proporțională, folosind liste închise. Fiecare partid politic, alianță electorală sau candidat independent propune liste de candidați pentru fiecare circumscripție electorală. Numărul de mandate obținut de un partid este proporțional cu voturile primite în fiecare circumscripție.

De ce este important votul din 1 decembrie

Parlamentul este principalul organ legislativ al țării, iar structura sa influențează direct adoptarea politicilor naționale. Alegerea unor reprezentanți care să susțină valorile și prioritățile cetățenilor este esențială pentru stabilitatea și dezvoltarea României.

Românii din țară și diaspora sunt așteptați la urne pentru a decide componența Parlamentului, contribuind astfel la viitorul politic și legislativ al țării.

Unde mergem la urne

În total 43 de circumscripțiile electorale, 41 pentru fiecare județ din țară, una pentru Municipiul București și una pentru diaspora.

Românii pot vota în localitatea de domiciliu, pe listele permanente, dacă nu au altă reședință sau nu au cerut viza de flotant. Dacă au viza de reședință, votează pe listele permanente. Cei care au depus cerere pentru înscrierea în Registrul Electoral înainte de alegeri pot vota tot pe liste permanente. Alegătorii cu viză de flotant, care nu s-au înregistrat în Registrul Electoral, votează pe liste suplimentare la reședință sau domiciliu, dar nu în ambele locuri. De asemenea, pot vota pe liste suplimentare într-o altă secție din județul în care au domiciliul sau reședința.

Ce variante au alegătorii din străinătate

Alegătorii din străinătate care nu s-au înregistrat deja în Registrul Electoral pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. De exemplu, dacă un alegător are domiciliul sau reședința în Franța și documente care să dovedească acest lucru, poate vota într-o secție din Germania sau Portugalia.

Votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a două zile:

  • Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00;
  • Duminică, 1 decembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00.

Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau străinătate, dar pot vota o singură dată.

Cine poate solicita urna specială

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din motive de sănătate sau invaliditate pot solicita urna specială pentru a-și exercita dreptul de vot. Această opțiune este destinată persoanelor aflate în imposibilitatea fizică de a participa direct la procesul electoral, iar cererea pentru urna specială trebuie să fie justificată prin documente oficiale care atestă starea de boală sau invaliditate.

Cererile pentru urna specială pot fi depuse fie la cea mai apropiată secție de votare, fie la Biroul Electoral Județean. În preziua votării, solicitările pot fi înaintate direct la secția de votare între orele 18:00 și 20:00. De asemenea, până vineri, 29 noiembrie 2024, la ora 17:00, cererile pot fi transmise la birourile electorale de circumscripție sau prin mijloace electronice. Orice persoană poate depune cererea în numele alegătorului care solicită urna specială.

Cererea trebuie să fie datată, semnată olograf de către alegător și să includă informații esențiale, cum ar fi numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința din actul de identitate, adresa unde se solicită deplasarea urnei, seria și numărul actului de identitate, precum și un număr de telefon, dacă este posibil. În plus, solicitarea trebuie să fie însoțită de copii ale documentelor care dovedesc boala sau invaliditatea.

Aceeași procedură este valabilă și pentru alte categorii de persoane, precum pacienții internați în unități medicale în ziua votului, persoanele reținute sau deținute, precum și cele aflate în arest la domiciliu, cu condiția ca acestea să nu-și fi pierdut dreptul de a vota.

Cum votăm

Cetățenii cu drept de vot prezintă actul de identitate (cartea de identitate, buletinul, pașaportul, în anumite cazuri) la secția de votare. Membrii comisiei de votare vor verifica datele în listele electorale și vor înmâna două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Dimensiunea buletinelor de vot este cea corespunzătoare formatului A4, iar numărul patrulaterelor din fiecare pagină este, de regulă, patru. Imprimarea patrulaterelor se face începând cu prima pagină interioară. Patrulaterele se vor imprima paralel între ele, de la stânga la dreapta, conform modelului, distanţa dintre acestea fiind mai mare decât diametrul ştampilei cu menţiunea „VOTAT”.

De asemenea, alegătorii vor primi o ștampilă cu mențiunea „VOTAT”, iar în cabină intră un singur candidat. Este interzis să intri cu altcineva sau să fotografiezi votul.

Votanții trebuie să pună ștampila în interiorul chenarului partidului, alianței sau candidatului independent pe care îl susțin. Ștampila trebuie să fie clar aplicată doar în acel chenar. Buletinul de vot trebuie împăturit cu fața ștampilei în interior și introdus în urnă.

Modificări în locațiile secțiilor de votare din municipiul Botoșani

Pe fondul lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate în cadrul unităților de învățământ din municipiul Botoșani, locațiile unor secții de votare au fost modificate.

Botoșănenii trebuie să știe că pot identifica locația în care își vor exercita dreptul de vot, utilizând platforma REGISTRUL ELECTORAL – Autoritatea Electorală Permanentă, în baza Codului Numeric Personal (CNP) și a numelui de familie. Platforma poate fi accesată intrând pe https://www.registrulelectoral.ro/

Lista modificărilor:

  • Secțiile de Votare nr. 22, 23, 24 s-au mutat de la Școala Gimnazială nr. 12 de pe Str. Prieteniei nr. 8 la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani (fostul Liceu Industrial Electrocontact) situat pe Str. Prieteniei nr. 2;
  • Secțiile de Votare nr. 1, 2, 3 s-au mutat de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, de pe B-dul Mihai Eminescu nr. 69, la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani, cu sediul pe B-dul Mihai Eminescu nr. 75, corpul „C” (intrarea din Str. Nicolae Iorga, în spatele internatului/cantinei Colegiului „A.T. Laurian”);
  • Secțiile de Votare nr. 8, 9 s-au mutat de la Grădinița nr. 19, situată pe Aleea Prieteniei nr. 5, la Școala Gimnazială nr. 7, cu sediul pe Str. Vârnav nr. 7;
  • Secțiile de Votare nr. 48, 49, 50, 51, 52 s-au mutat de la Școala Gimnazială nr. 11, de pe Calea Națională nr. 75, la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani (fosta Școală Gimnazială nr. 14), situată pe Aleea General Gheorghe Avramescu nr. 5;
  • Secțiile de Votare nr. 53, 54, 55, 56 s-au mutat de la Școala Gimnazială nr. 2, din Str. Parcul Tineretului nr. 2, la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani (fosta Școală Gimnazială nr. 8), situată pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 8;
  • Secțiile de Votare nr. 83, 84, 85 s-au mutat de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, de pe Str. I.C. Brătianu nr. 65, la Liceul Tehnologic „Elie Radu” Botoșani (fostul Liceu Industrial nr. 2), situat pe Str. Dragoș Vodă nr. 60.

Ordinea pe buletine în județul Botoșani

Biroul Electoral Județean (BEJ) Botoșani a tras la sorți ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare.

În prima etapă s-au tras la sorți partidele cu reprezentativitate în Parlament, rezultând:

  1. PNL – Partidul Național Liberal
  2. AUR – Alianța pentru Unirea Românilor
  3. PSD – Partidul Social Democrat
  4. USR – Uniunea Salvaţi România
  5. UDMR – Uniunea Democrat Maghiară din România
  6. FD – Partidul Forța Dreptei

În a doua etapă s-au tras la sorți partidele care nu au grup parlamentar:

7. PER – Partidul Ecologist Român

8. PPR – Partidul Patrioţii Poporului Român

9. ADM – Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională

10. SOS – Diana Șoșoacă

11. PLAN – Partidul Liga Acţiunii Naţionale

12. DREPT – Partidul Dreptate şi Respect în Europa Pentru Toţi

13. SENS – Partidul Sănătate Educaţie Natură Sustenebilitate

14. PNCR – Partidul Naţional Conservator Român

15. ANC – Partidul Alianța Național Creștină

16. POT – Partidul Oamenilor Tineri

17. PSDU – Partidul Social Democrat Unit

18. PRA – Partidul România în Acţiune

19. România Socialistă

20. REPER – Reînnoim Proiectul European al României

În a treia etapă au fost trase la sorți organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale:

21. Asociația Macedonilor din România

22. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România

23. Asociația „Liga Albanezilor din România”

24. Asociația Italienilor din România- RO.AS.IT din România

25. Uniunea Democratică a Slovacilor și a Cehilor din România

26. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

27. Uniunea Croaților din România

28. Asociația Partida Romilor „Pro-Europa”

29. Uniunea Elenilor din România

30. Uniunea Democrată Turcă din România

31. Uniunea Polonezilor din România

32. Uniunea Ucrainenilor din România

33. Uniunea Bulgară din România

34. Forumul Democrat al Germanilor din România

35. Uniunea Armenilor din România

36. Uniunea Culturală a Rutenilor din România

37. Federația Comunităților Evreiești sin România

38. Forumul Cehilor din România

39. Uniunea Sârbilor din România

40. Ciobanu Daniel – singurul candidat independent.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
73 %
2.1kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
6 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...