Sistemul de programări de la Spitalul Judeţean este atât de depăşit, încât unii bolnavi sunt chemaţi la consultaţii peste jumătate de an.
Aproape 20.000 de botoşăneni, lunar, ar putea beneficia de consultaţii gratuite de specialitate în Ambulatoriul Județean. Asta dacă ar exista medici specialişti, dar şi un sistem de programări care să funcţioneze. Lipsa acestora din sistemul de sănătate botoşănean face, însă, ca tot mai mulţi pacienţi să aleagă calea privatului sau a altor judeţe. Nimeni nu pare foarte deranjat, totuşi, asta şi pentru că majoritatea medicilor care lucrează în ambulatoriul spitalului de stat activează şi într-un cabinet medical privat.
Pacienții sunt exasperaţi, iar la unele specialităţi au ajuns să se facă liste de aşteptare chiar şi pentru listele de programări. Pe fondul acestei situaţii dramatice, şefii Consiliului Județean au demarat construcţia unui ambulatoriu nou, de 13 milioane de euro.
Programările dau cu virgulă
Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, în Ambulatoriul Integrat al spitalului, pentru un număr de 35 de specialități există peste 10.800 de programări pentru consultații în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 ianuarie 2025. Deşi poate părea o cifră foarte mare, aceasta nu face decât să sublinieze şi mai mult atât ineficienţa sistemului de programări, dar şi lipsa de specialişti.
O matematică simplă ar arăta că la fiecare specialitate pot fi două ture, dimineaţa şi după-amiaza. Se presupune că în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate se decontează doar 28 de consultaţii pe zi, nu pe tură. În cele 21 de zile de activitate ale ambulatoriului într-o lună se pot acorda 20.000 de consultaţii. Astfel că cele 10.000 de programări pe o perioadă de trei luni par că sufocă deja activitatea unităţii. Printre explicaţii ar putea fi, însă, şi o lipsă crasă de reguli de bază în funcţionarea ambulatoriului.
Oricum o dai, tot nu e bine
Sistemul de programări este pur şi simplu o bătaie de joc la adresa botoşănenilor. Un exemplu cât se poate de elocvent este al unui botoşănean care a avut nevoie de o programare la cabinetul de neurologie din ambulatoriu. Pentru ca sistemul să fie şi mai alambicat şi defect, acum programările nu se mai fac în sistem centralizat. Majoritatea cabinetelor au un telefon mobil cu un număr alocat, la care pacienţii trebuie să sune pentru programare. Doar că de aici începe calvarul. Dacă sună prea din timp, aceştia sunt certaţi, că nu pot fi programaţi peste jumătate de an. Dacă sună mai târziu, de multe ori li se reproşează că nu s-au programat din timp. Dar, de cele mai multe ori, nici nu reuşesc să se programeze.
„Am sunat timp de trei zile non-stop la numărul care mi s-a indicat. Îmi răspundea mesageria vocală: Abonatul apelat nu poate fi contactat”, a povestit un botoşănean.
„E un subiect fierbinte”
Managerul spitalului spune că ştie problema. „Să știți că am sunat la telefoanele unde se fac programări. Deja este în discuție schimbarea acestui sistem de programare. O programare centralizată, o să facem o programare mai eficientă. E un subiect fierbinte care trebuie rezolvat”, a spus managerul Corneliu Prepeliţă.
Soluţiile propuse până acum par, însă, cel puţin bizare. „Se poate rezolva printr-o programare online, printr-o reanaliză și rediscutare cu personalul din ambulatoriu pentru a fi un pic mai empatic. În schimb, numărul de programări este limitat la numărul de medici”, a mai spus acesta. În condiţiile în care majoritatea pacienţilor sunt persoane în vârstă şi din mediul rural, o programare online pare la fel de realizabilă ca şi celelalte de până în prezent.
Bolnavi chemaţi la primăvară
Perioada de așteptare pentru efectuarea unei consultații variază pentru majoritatea specialităților din locația Marchian. Programările sunt până în luna ianuarie inclusiv, dar sunt și excepții: Cardiologie, Neurologie, Oftalmologie, Urologie, Diabet, unde programările depăşesc luna martie 2025. Cu alte cuvinte, jumătate de an pentru un consult de specialitate. Nu e de mirare, astfel, că mulţi bolnavi ajung în Urgenţe, unde, cu puţin noroc, în câteva ore sunt investigaţi şi consultaţi.
„Sunt înregistrate multiple sesizări ale pacienților privind modul de programare la unele specialități, cel mai frecvent la Cardiologie, motiv pentru care am analizat situația și am încercat găsirea și implementarea unor soluții. Situația este generată de un cumul de factori, printre care numărul insuficient de medici în specialitatea Cardiologie. Din numărul de medici încadrați pe Secția Cardiologie, în prezent doi medici sunt în concediu”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati”.
Sediu vom avea, mai lipsesc specialiştii
În tot acest timp, reprezentanţii celui mai mare spital din Moldova spun că ştiu problema, recunosc că ea există, dar ridică din umeri şi au soluţia care nu a funcţionat niciodată până acum: angajarea de mai mulţi medici, în condiţiile în care pentru unele specialităţi se organizează concursuri şi de 3-4 ori şi nu vine nimeni.
Noul ambulatoriu va avea un regim de înălțime D+P+3E, cu suprafața construită de 1.066,50 mp și suprafața construită desfășurată de 5.417,81 mp. El este dimensionat pentru a asigura spațiul necesar a 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament necesare acestora, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării. Sectorul de spitalizare de zi are o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve. Valoarea totală a proiectului se ridică la 13 milioane de euro.